Dmitri sostakovici s-a nascut la Petersburg la 25 septembrie 1906, in familia unui modest functionar. Ca varsta de 13 ani, sostakovici intra la conservatorul din leningrad, unde thiarul muzician si-a facut ucenicia artistica sub indrumarea celor mai autorizati pastratori si continuatori ai traditiei clasicismului muzical rus. Ca lucrare de diploma, sostakovici a prezentat prima sa simfonie — care s-a afirmat de-a lungul anilor ca una din cele mai valoroase realizari ale tinerei scoli muzicale sovietice. Dupa un sir de compozitii foarte variate ca gen si factura, ce marcheaza etapele maturizarii treptate a stilului si limbajului atat de personal al lui sostakovici, in 1937 apare simfonia v, iar trei ani mai tarziu cvintetul ,cu pian, lucrari ce au fost primite cu elogii unanime de catre opinia publica sovietica, care le-a considerat ca o victorie decisiva pe drumul evolutiei artistice a marelui muzician. Ragedia care s-a abatut asupra omenirii intre anii 1940— 1945 a produs o puternica inriurire asupra creatiei lui sostakovici. In aceasta perioada s-a nascut ciclul simfoniilor razboiului (simfoniile vii, viii si ix). Eclansind un puternic rasunet in inimile a milioane de oameni, simfonia vii a adus consacrarea renumelui marelui compozitor pe plan mondial.
Volutia artistica a lui sostakovici vadeste o uriasa incordare a vointei, un efort necontenit indreptat spre gasirea mijloacelor de expresie celor mai adecvate redarii cat mai sincere si veridice a simtirii si gandirii sale. Inzestrat cu o puternica si adanca vocatie creatoare, pusa in slujba exprimarii celor mai inalte idealuri umanitare, sostakovici a parcurs in ultimele trei decenii etapele afirmarii uneia dintre cele mai impunatoare forte creatoare ale epocii noastre, croindu-si drumul spre culmile artei sovietice si cucerind inimile si admiratia milioanelor de iubitori de muzica de pretutindeni. E langa uriasa sa munca creatoare, sostakovici desfasoara o bogata si rodnica activitate in domeniul pedagogiei muzicale si al scrisului. Ianist de mare talent, el apare adesea ca interpret al lucrarilor sale pentru pian. E asemenea, compozitorul s-a ilustrat si pe tarimul activitatii obstesti, depunind o munca intensa in calitate de deputat in sovietul suprem al si ca membru in comitetul sovietic pentru apararea pacii. In cadrul delegatiilor sovietice, el a luat parte la lucrarile congresului unional american al activistilor din domeniul stiintei si culturii pentru apararea pacii, care a avut loc la new york, precum si la congresul partizanilor pacii din varsovia. Rept recunoastere a meritelor sale, consiliul mondial al pacii i-a acordat lui i).
Sostakovici premiul international pentru intarirea pacii intre popoare. E mai multe ori laureat al premiului de stat, sostakovici a fost distins in 1942 cu titlul de artist emerit, in 1946 cu acela de doctor ihonoris causa, iar in 1947 a fost rasplatit cu titlul de artist al poporului din rs.f.s.r.
* Notă: Pricope, Eugen - Ghid De Concert, 1977