Cum poti pregati mordantul pentru a polei mai repede cu aur

Daca vrei ca mordantul acesta, de care am vorbit mai sus, sa tina opt zile, mai inainte de a pune aurul, nu cumva sa pui in el cocleala. Daca vrei sa tina patru zile, pune un pic de cocleala. Daca vrei ca mordantul sa fie bun de la o seara la alta, pune in el multa cocleala, si un piculet de huma. Si de se va gasi cineva sa-ti spuna ca gresesti ca pui cocleala, fiindu-i teama ca se strica aurul, lasa-l sa zica ce-o vrea, fiindca cu am incercat in felul acesta si aurul se pastreaza bine. Cum se face un alt mordant, cu usturoi, si unde se foloseste mai bine? Se mai gaseste un mordant, care se face in felul urmator: ia usturoi curatat, cat intra in unul, doua sau trei castroane; piseaza-l in piulita, trece-l de doua sau trei ori printr-o bucata de panza de in. Ia zeama care a iesit din el si freac-o cu putin alb de plumb si huma; ireacii acest amestec cat poti mai mult cu putinta.

Apoi, pune-l intr-un vasulet, acopera-l si pastreaza-l, deoarece cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun. Sa nu iei usturoi mic, sau crud; sa fie de varsta mijlocie. Si cand vrei sa folosesti din acest mordant, pune putin intr-un vasulet de sticla, cu putina urina, si amesteca incet de tot, cu o ascfiiuta, pana ajunge sa se scurga de pe pensula, putind astfel sa fie lucrat cu usurinta. Si-n felul acesta, dupa ce a trecut o jumatate de ceas, poti sa pui aurul in chipul aratat mai inainte. Mordantul acesta, prin natura lui, te poate astepta — pana pui aurul —, o jumatate de ceas, un ceas, o zi, o saptamina, o luna, un an, cat vrei. Numai tine-l bine acoperit si fereste-l de praf. Mordantul acesta nu se impaca nici cu apa, nici cu umezeala; nu se poate folosi nici la lucrarile din biserici, pe sub bolti, nici la lucrarile pe zid de caramida, deoarece, prin natura sa, cere sa fie folosit pe panou, si pe fier, sau pe Orice lucrari ce sunt de vernisat cu verni lichid.

Aceste doua feluri de mordanti iti sunt de ajuns. Sa vorbim despre vernisare. Mi se pare ca am spus destule despre felul de a colora pe zid, in fresca si in secco, si pe panou. Vom avea de adaugat ceea ce lipseste felului de a colora, de a polei cu aur, si de a face miniaturi pe hartie. Dar, mai intii, vreau sa vedem cum putem vernisa placile de lemn, sau panourile, si oricare alta lucrare care ar fi, in afara de cele care se fac pe zid. Sa vorbim despre timpul si felul de a vernisa panourile? Sa stii ca cel mai frumos si cel mai bun verni care se gaseste este acela care, cu cat asteapta mai mult dupa colorarea panoului, cu atat este mai bun.

Si tin sa-ti spun ca, asteptind mai multi ani, sau cel putin unul singur, lucrarea ta va iesi si mai proaspata. De ce? Coloratul — prin natura sa — are calitatea aurului, care nu primeste vecinatatea altor metale; la fel sunt si culorile care, cand sunt impreuna cu temperele lor, nu primesc alt amestec, cu alte tempere. Verniul este o licoare puternica, si vrea sa fie ascultata in totul, si desfiinteaza oricare alta tempera. Si de indata ce o intinzi peste lucrare, Orice culoare isi pierde de indata puterea si trebuie sa asculte de verni, si nu se mai afla vreo modalitate de a imbunatati prin tempera. De aceea, pentru a vernisa, este bine sa astepti cat poti mai mult, deoarece, vernisind numai dupa ce culorile si temperele si-au dat roadele, ele redevin apoi foarte proaspete si frumoase, ramanind totdeauna cu aceeasi forma stralucitoare. Asadar, ia verniul cel mai lichid, mai limpede si mai straveziu pe care-l poti gasi.

Pune panoul la soare, si sterge-l de praf si Orice murdarie, cat poti mai bine, si ai grija ca vremea sa fie fata vint, deoarece praful este usor si de l-ar aduce vintul peste lucrarea ta, nu vei fi in stare — oricat de destoinic ai fi —, sa-i redai curatenia. Ar fi bine sa te afli in locuri cum sunt livezile, sau la mare, unde praful nu poate sa-ti faca neplaceri. Dupa ce ai incalzit panoul la soare, si la fel si verniul, pune panoul sa stea orizontal, si intinde cu mana verniul acesta peste toata suprafata, intinde-l usor si bine. Dar lereste-te de a da peste aur, fiindca nu-i place tovarasia verniului, nici a altor licori. Iar daca nu vrei sa-l dai cu mina, ia o bucatica de burete foarte bun, inmuiata in acest verni, si, rostogolind-o cu mana peste panou, verniseaza cu randuiala, si ia si pune dupa cum este nevoie. Daca vrei ca verniul sa se usuce fara soare, fierbe-l bine, mai intii, caci nu este bine ca panoul sa stea prea mult timp la soare.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977