Mai este un clei, si care se cheama clei-bucati, si care se face din cioturi de boturi de capra, picioare, nervi si bucati de piele. Cleiul acesta se face in luna martie sau in ianuarie, cand sunt geruri si bat vinturi; si se face punind la fiert, cu apa curata, lucrurile aratate mai sus, lasindu-le sa fiarba pana ajung mai putin de jumatate. Continutul acesta, bine strecurat, pune-l in cateva vase intinse, ca niste castroane de pamant cu piftie, sau in lighene. Lasa-l sa stea linistit o noapte. Dimineata, taie-l cu cutitul, in felii, ca pe o pline; pune-l pe rogojini sa se usuce la vint, fara soare; si in felul acesta se face un clei din cele mai hune. Cleiul acesta este folosit de pictori, de selari, de foarte multi mestesugari, asa cum iti voi arata mai departe. Acest clei mai este bun si pentru timplarie, ca si pentru alte multe lucruri, despre care vom vorbi pe larg, aratindu-ti ia ce se poate folosi, si in ce fel se amesteca cu ipsosul, cu culorile — ca tempera —•, cum se fac laute, marchetarii.
Cum se lipesc scindurile, frunzisurile, cum se foloseste ca tempera pentru ipsosuri, cum se fac reliefurile in ipsos; in sfarsit, este bun ia multe lucruri. Cum se face cleiul bun pentru a fi amestecat cu ipsos la lucrarile pe lemn sau pe panouri? Se mai afla un clei care se face din bucatele de pergament si din resturile acestei hartii. Acestea se spala bine si se pun la muiat o zi intreaga inainte de a le pune la fiert; lasa-le sa fiarba cu apa curata pana ce din trei parti ajunge una. cand nu ai clei bucati, foloseste-te numai de acest clei la tencuiala cu ipsos a placilor de lemn, sau a panourilor, caci nu se afla in lume un alt clei mai bun. Cum se face cleiul care este bum de facut tempera pentru albastruri si alte culori? Se mai gaseste un clei care se face din bucati de birtie pergament, pe care le pui la fiert cu apa curata, pana ce scade la o treime.
Sa stii ca este un clei foarte limpede, ca pare un cristal, si este bun de folosit ca tempera la albastrurile inchise. Si daca ai de facut cimpuri cu culori care n-au fost bine legate, da un strat din acest clei, si leaga din nou culorile, si intareste-le intr-atita incat sa le poti da lustru dupa placul tau, daca sunt pe lemn; si chiar albastrurile, pe zid. Si-ar mai fi bun la legat ipsosul, daca n-ar fi de natura slaba, iar ipsosul care trebuie sa prinda aurul, cere un clei gras. Ce trebuie pentru a face un clei din var si din brinza? Se mai gaseste un clei pe care-l folosesc mesterii timolari, si care se face din brinza, pusa la inmuiat in apa. Sfarim-o cu un pisalog de marmura, cu amandoua mainile, si amestec-o cu putin var nestins; daca-l pui intre doua seinduri, le impreuna, le lipeste pe una de alta foarte bine. Si aceasta iti este de ajuns pentru a face mai multe feluri de clei.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977