Acum sa ne intoarcem la pictura in fresco, pe zid. Daca vrei sa colorezi un vesrnint, cu oricare culoare ai vrea, mai intai trebuie sa-l desenezi frumos cu verdaccio, iar desenul sa nu fie prea vadit, ci potrivit. Apoi, daca vrei un vesrnint alb, sau il vrei rosu, sau il vrei galben, sau verde, sau cum iti place, pentru aceasta trebuie sa ai trei vasulete. La unul si pune in el ce culoare vrei; sa spunem rosu. Ia cinabrese, si un pic de alb de var; si culoarea aceasta sa fie bine subtiata cu apa. Din celelalte doua culori, fa una deschisa, adica punind in ea destul alb de var; ia, apoi, din primul vasulet culoare deschisa si fa o culoare pentru jumatatile de tonuri, si ai in felul acesta trei. Ia, acum, din primul vasulet, adica din cel cu culoare inchisa, si cu o pensula de par de porc, groscioara, si un pic ascutita, urmareste cutele figurii, in locurile cele mai intunecoase, si nu depasi mijlocul grosimii figurii.
Apoi, ia culoarea mijlocie si acopera cuiele, pornind de la o trasatura inchisa la alta, apropiind aceste tonuri si contopindu-le la capetele tonurilor inchise. Apoi, cu aceasta culoare mijlocie, fa umbrele acolo unde trebuie sa fie relieful figurii, sustinand bine nudul. Apoi, ia cea de a treia culoare mai deschisa, si, in acelasi fel in care ai acoperit cutele si ai tras miscarea lor in partea umbrei, tot asa fa relieful, pastrind asezarea culelor printr-un desen bun si facut cu indeminare; toate acestea se dobandesc in urma unei practici indeajuns de lungi. cand ai de dat de doua sau trei ori cu fiecare culoare (ba-gind de seama ca nici una din culori sa nu-si depaseasca marginile si sa nu se-ntinda una peste alta, afara doar cand le contopesti, acolo unde se unesc), nuanteaza-le si uneste-le cu grija. Sa ai, apoi, intr-un alt vasulet, culoare si mai deschisa decat cea mai deschisa dintre cele trei; si incepe sa dai lumini la varfurile cutelor. Apoi, ia un alt vasulet, cu alb curat, si lucreaza cu grija toate locurile cu reliefuri. Dupa aceea, cu cinabrese curat, da locurile intunecate, si unele contururi; si-n felul acesta vesmantul va fi facut cum trebuie.
Vazand, ansa, cum se lucreaza, vei intelege mult mai bine decat din citite. cand ai terminat de facut chipul sau scena, lasa-le sa stea pana ce varul si culorile s-au uscat bine; si daca iti ramane de facut in secco vreun vesmant, urmeaza metoda aceasta.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977