Punctul rosu al lui corel printre nuantele de verde. De asemenea, albastrul de care se foloseste rubens pentru a conferi stralucire ton pe ton galbenurilor vestmintelor regale ale mariei de medicis (pfeiffer). Procedeu infailibil pentru a acomoda intre ele culorile a caror disonanta este de temut (jardme). Un anumit gri determinat de ansamblul culorilor unui tablou este tonul neutru care se acorda cel mai bine cu toate celelalte" (paul serusier)". Amintim ca s-a cautat adesea unitatea si mai marea usurinta in executie, folosindu-se o preparatie gri. Dupa parerea lui louis Hautecoeur, courbet a pictat, chiar si pe fond negru pentru a lucra mai comod in mijlocul naturii. Nu este cazul saavem incredere in cresterea transparentei pastei la imbatrinire, de la care provin, in acelasi timp, intunecarea si raceala.
Am facut aluzie la acest efect suparator in legatura cu colorarea in grisai, amintind totodata ca aceste neajunsuri sunt specifice uleiului. Griul este un element asonant de modificare, fie introdus datorita efectului optic (juxtapuneri sau suprapuneri de complementare), fie prin modeleuri de amestecuri. In plus, el creeaza impresia de spatiu, de departare, prin acelasi mecanism ca si natura. In echilibru cum este acela dintre doua greutati asezate la extremitatile unei pirghii, nu se produce decat atunci cand exista o egalitate perfecta intre fortele opuse. Intr-un tablou, fortele sunt tocmai aceste "diferente", cand aliate, cand infruntindu-se pentru a constitui consonante, disonante si asonante care, la randul lor, vor trebui sa se echilibreze pentru a realiza acordul final. Reusita va fi rezultatul unei dozari judicioase, pe care critica o analizeaza uneori prea tarziu. Adesea, cauzele ei ne scapa, iar complexitatea lor ne impiedica sa sesizam de ce anume ne place un tablou.
Aceasta pentru ca "raporturile sunt atat de variabile, determinate de calitatea lor, de infinitatea combinatiilor posibile si in cele din urma de personalitatea pictorului, incat este imposibil sa stabilim legi rigide si definitive" (jerome). Cu toate acestea, unele sunt, in general, admise: astfel este principiul impar, deoarece echilibrul nu inseamna identitate. cand eram copii, eram pusi deja sa-l aplicam, recomandindu-ni-se sa plasam linia de orizont la o treime din foaia noastra de hartie. Lucrul acesta este valabil si pentru culori. Mai intii, scrie rudei, putem spune ca, in general, tabloul, in ansamblu, este un echilibru a doua mase, una deschisa, iar cealalta inchisa, al caror joc reciproc se produce intr-un raport indescifrabil, dar in asa fel incat ne aminteste intrucatva si de principiul asimetric al numarului de aur, spre exemplu intr-un ansamblu de culoare inchisa echivalind cu doua treimi din suprafata totala, iar suprafetele deschise corcspunzind restului". Aceste vibratii, artiouind prin fuziune optica in maniera tuselor mici ale lui ccz. luiiie.
Ne ofera in plus modalitatea de a evita contrastele de apropiere, inlocuind disonantele cu asonante.. marnier-lapostolle foloseste iermenui. Izofota" sau "liogradd" daca este vorba de tente diferite si il rezerva pe cel de "irofana" izocromiei, adica diferitelor amestecuri ale unei culori pure cu griul de aceeasi valoare. Jdrome diferentiaza "monocrom de izocrora". Principalele game colorate. Sectiunea de aur, armonica. In ambele cazuri, cxisenta unei gradari precise; marimea relativa a intervalelor caracterizeaza aceste game asa cum, in muzica, pozitia tonurilor si semitonurilor constituie o gama majora sau una minora. Acordul dintre doua culori.
Aici, ea si in muzica, interventia unei note intermediare proportionale. Disonanta: pornind de ia elemente departate intre ele, "neasemanatoare". Asonanta: natura intotdeauna opusa, dar aparitie a unei similitudini, cum este asemanarea de sunete in terminatia cuvintelor. Consonanta: prezenta unei tendinte comune care va impune caracterul sau concluziei. Intotdeauna ca si in muzica, utilitatea disonantei nu ca scop final, ci ca un mijloc de pregatire a consonantei. Existenta si a altor armonii si posibilitatea de a mai descoperi altele). Modeleu: amestec material sau suprapunere cu efect substractiv; mutatie fara discontinuitate.
Modulatie: tranzitie urmarind ordinea spectrului. In muzica: trecerea de la un ton la altul.
* Notă: Havel, Marc - Tehnica tabloului, Editura Meridiane, 1980