Extranetul si importanta integrarii tehnologiilor informationale in intreprindere

In ultimii ani, universul organizational a adus ca noutate alte forme de organizare, in literatura de specialitate fiind numite organizatii virtuale, acestea fiind companii care isi desfasoara activitatea principala in cadrul profilului propriu de afaceri, iar activitatile secundare reprezinta relatiile de cooperare cu alte organizatii. Prima incercare de intreprindere virtuala ar putea fi considerata cea care detine o retea de comunicatii de tip extranet. Extranetul ar putea fi definit ca un intranet extins dincolo de granitele companiei. Atunci cand vorbim de acces selectiv acordat unor persoane din afara organizatiei, intranetul devine un extranet. De exemplu, daca firma permite clientilor, furnizorilor etc. Accesul la intranet, atunci acesta este un extranet. Bineinteles, accesul este restrictionat prin metode de securitate (username, parola, tehnici de criptare, etc).

Principalul obiectiv al unui extranet intre companii este sa asigure securitatea si controlul accesarii datelor confidentiale, pentru ca datele secrete sa ajunga intacte si exact cui II sunt adresate, fara a exista riscul de a expune resursele protejate unor eventuale amenintari. Avantajele oferite sistemelor informationale sunt: implementarea mai putin costisitoare, pentru firmele ce dispun deja de site-uri web sau de retea intranet; interfata prietenoasa pentru utilizatorii sai, datorita avanjatului utilizarii tehnologiilor internet; capacitate de a integra evolutiile viitoare (din punct de vedere al continutului, numarului de utilizatori); contactul direct pe care il are cu partenerii de afaceri, constituie cea mai importanta implicatie pe care o are extranetul in mediul organizational. De asemenea ofera clientilor posibilitatea de a afla din timp de informatii legate de noi servicii ce urmeaza a fi scoase pe piata. Importanta integrarii tehnologiilor informationale in intreprindere. Informatizarea proceselor ce au loc in intreprindere constituie o activitatea deosebit de importanta, pentru firmele care doresc o scadere a costurilor si asigurarea unei mai bune colaborari in interiorul acesteia. Multe firme se orienteaza catre achizitionarea de noi solutii informatice (crm, scm), care sa le aduca mai aproape de consumatorul final al produselor sau serviciilor oferite, si care sa le asigure un avantaj in fata competitorilor. Intr-o lume in care Orice organizatie are ca obiectiv cresterea si eficientizarea calitatii serviciilor oferite clientilor, posibilitatea de a face ca informatia necesara sa ajunga exact la persona potrivita pentru a lua o decizie in cel mai scurt timp este de o importanta esentiala in Orice proces de activitate.

In activitatea sa de zi, un angajat este tot timpul confruntat cu necesitatea de a lua decizii. Luarea oricarei decizii este conditionata de existenta de informatii referitoare la situatia concreta asupra careia trebuie sa se decida. O decizie care nu se bazeaza pe informatii clare, complete si la zi este fara nici o valoare sau, chiar mai rau, poate fi daunatoare.