George Enescu a cucerit admiratia publicului francez

Rareori in istoria muzicii s-au reunit in aceeasi personalitate artistica atitea daruri cite a inmanunchiat si valorificat pe plan cultural si social george Enescu. Ivirea lui george Enescu in istoria artei rominesti nu este un fenomen spontan. Eneratii de muzicieni inaintasi, flecliten-macher, gh. Tephanescu si eduard caudella, i-au pregatit calea, iar poporul, in mijlocul caruia s-a nascut, i-a transmis forta de a inainta pe aceasta cale, de a amplifica cu darul sau de creator si de interpret valorile artistice ale artei populare rominesti dindu-le rezonante universale. Egatura dintre Enescu si popor, vizibila in cea mai mare parte a creatiei sale, se prelungeste pana in anii din urma ai vietii sale, ani in care a creat uvertura de. Concert pe teme cu caracter popular romincsc (1948) si simfonia de camera (1954). Eorge Enescu s-a nascut in anul 1881 in satul liveni-do-rolioi.

N lautar din sat, nicolae cliioru, II da primele indrumari punindu-i vioara in mana la varsta de 4 ani. Ca 6 ani, uimit de progresele copilului-artist, tatal sau il aduse la iasi, unde este ascultat de compozitorul si violonistul eduard caudella, care II da cateva lectii. Ca 7 ani, copilul-muzician este trimis la conservatorul din Viena, pe care-i absolva cu deosebit succes la 11 ani. Ici, in orasul in care a inflorit clasicismul vienez, Enescu a avut prilejul fericit de a cunoaste pe unul din marii compozitori ai vremii, pe Brahms, de a asculta multe concerte, patrunzind astfel adine traditia talmacirii capodoperelor clasicismului muzical. Ulterior el a plecat la Paris, unde — la conservatorul din capitala frantei — a studiat compozitia cu massenct si ga briei faure, perfect ionindu-si maiestria violonistica in clasa celebrului profesor marsick. Rimele sale compozitii. Oema romana scrisa la 16 ani si rapsodiile, au cucerit admiratia publicului francez si s-au raspandit in intreaga lume.

Ctivitatea sa neobosita de concertist, dirijor, violonist si pianist, II stabileste repede o reputatie mondiala, situindu-i printre cei mai mari muzicieni ai epocii noastre. Rtist-cetatean, Enescu s-a aflat alaturi de popor in clipele grele ale primului razboi mondial, alinand prin cinlul sali suferintele ranitilor. Si dand concerte in folosul lor. Contribuit direct la stimularea creatiei originale prin infiintarea unui premiu de compozitie din veniturile concertelor sale. Rieten al nescu s-a numarat printre membrii fondatori ai l a popularizat in tara noastra lucrari ale compozitorilor sovietici, fiind primul interpret al concertului de ilaciaturian. Eorge Enescu nu a compus mult. El a lasat un numar de 33 de opusuri (in afara simfoniilor de scoala si a unor piese concertante mici ca allegro de concert pentru harpa si pian, piese pentru vioara si pian.

Antabile si presto, pentru flaut si pian. Egenda, pentru trompeta si pian, scrise intre 1901—1906), dar aceste lucrari cuprind totalitatea genurilor si formelor muzicale. Eorge Enescu a incetat din viata la 5 mai 1955.

* Notă: Pricope, Eugen - Ghid De Concert, 1977