Mai intai, cum se leaga pentru a face verdeturi si ornamentatii, si cum se poate vernisa pamantul-verde? Daca vrei sa lucrezi cu aur pe panou, sau pe hartie, sau pe zid, sau pe ce vrei — dar sa nu fie pe partile turtite, nici pe fondul de aur —, iar daca vrei sa lucrezi vreun copac care sa para ca este copac din rai, ia bucati de foite de aur din cel mai bun, atitea cat sa-ti ajunga pentru lucrarea pe care vrei s-o faci, sau pentru ce ai de scris cu el; adica, zece, sau douazeci de foite. Pune-le pe pia-tra de porfir, si cu albus de ou, bine batut, freaca bine aurul acesta, si-apoi pune-l intr-un vasulet de sticla si adauga-i atita tempera cat sa poata curge din pana sau din pensula; si poti sa faci cu el Orice lucrare. Mai poti sa-l freci cu guma arabica, pentru lucrari pe hartie; iar daca faci frunze de copaci, amesteca cu aurul acesta un pic de verde, foarte bine frecat, pentru frunzele inchise, in felul acesta, amestecand cu alte culori, poti face dupa bunul plac o seama de culori "cu ape". Cu aurul acesta astfel amestecat, sau cu argint, sau cu aur pe jumatate, mai poti, dupa metoda veche, sa impodobesti vesmintele cu ornamentatii care nu sunt folosite prea mult de ceilalti, si care iti fac cinste. Dar tot се-ti arat aici, trebuie sa stii sa te folosesti de el, calauzindu-te dupa propria ta chibzuiala. Sa vorbim despre culorile care se folosesc la lucrarile pe hartie.
E adevarat ca toate culorile pe care le folosesti pe panou, poti sa le folosesti si pe hartie; dar trebuie sa fie frecate foarte marunt. Si la fel de adevarat mai e, ca sunt unele culori care nu au corp, si care se numesc pezzuola, si care se fac din toate nuantele. Nu trebuie decat sa iei putina pezzuola, de oricare nuanta ar fi, si s-o pui intr-un vasulet de sticla, sau intr-o cupa; adauga-i guma, si este gata, buna de folosit la lucrari. O alta culoare se mai face din bacan, fiert cu lesie si alaun de roca; si-apoi, dupa ce s-a racit, se freaca cu var proaspat, si iese o culoare roza destul de frumoasa, si care ajunge sa aiba putin corp. sa vorbim despre modul de a lucra pe panza sau pe tesatura de matase. Acum, sa vorbim despre modul de a lucra pe panza, adica pe stofa de in, sau pe tesatura de matase. Pe panza, vei folosi urmatoarea metoda: mai intii, trebuie sa intinzi bine panza pe cadru, si-o s-o bati in tinte, in primul rand la colturi, apoi de jur imprejur, intinzind-o deopotriva in mod desavirsit, incat sa nu ramana nici o incretitura cat de mica. Dupa ce ai facut in felul acesta, іа ipsos din cel marunt de tot si putin amidon, sau putin zahar, si freaca lucrurile acestea cu clei din acela cu care ai legat ipsosul pe panou.
Treaca cat poti de mult; dar, mai intii, cu cleiul acesta — fara ipsos —, da o data peste tot; si daca cleiul nu este la fel de tare ca ipsosul, nu are nici o insemnatate. Vezi sa fie destul de cald, si cu pensula de par de porc, taiata si moale, da pe fiecare din parti, daca ai de colorat pe fiecare parte. Apoi, cand panza s-a uscat, ia o lama de cutit — care sa aiba taisul neted si drept ca o linie — si cu varful pune ipsos din acesta pe panza, punind si luand deopotriva, ca si cum ai razui; si cu cat vei lasa mai putin ipsos, cu atat va fi mai bine, caci numai pentru a netezi tesatura firelor, este de ajuns sa dai o data cu ipsos. cand s-a uscat, ia un cutitas care sa fie bine ascutit, uita-te la panza sa vezi de n-are cumva vreun nod, s! Scoate-l; apoi, ia carbune, si la fel cum desenezi pe panou, deseneaza si pe panza, si intareste cu cerneala indoita cu apa. Pe urma, vreau sa te invat — daca vrei sa pui diademele sau fondul de aur lustruit ca pe panou — ca, de obicei, pe Orice panza sau pe o tesatura de matase, se pune mordant, din acela de saminta de in; si-ti atrag luare-a minte, deoarece modul acesta este cel trai minunat dintre altele pe care le-au folosit multi; dupa aceea, poti sa faci sul panza si s-o indoi, fara a dauna cu ceva aurului si culorilor. Ia, mai intii.
Ipsos de acesta foarte marimi, cu putina huma, si leaga-l cu putin albus de ou si clei, si da o data in locul unde vrei sa pui aurul. cand s-a uscat, razuie-l un pic; apoi, ia huma frecata si legata la fel ca aceea pe care o pui pe panou, si-n felul acesta da de cinci sau sase ori: lasa-l sa stea cateva zile. Pune aurul la fel cum il pui pe panou, si lustruieste-l tinand dedesubtul pinzei o scindura bine netezita si tare, si o perna intre panza si scindura; si in felul acesta cizeleaza si preseaza sus-zisele diademe, si vor fi intocmai ca pe panou. Cum prapurii — care se fac pentru biserici —, sunt puriati uneori pe afara, pe ploaie, este nevoie sa fie dati cu verni foarte limpede, si cand vernisezi culorile, verniseaza putin si diademele si fondul de aur. In felul folosit in chip obisnuit la catapetesme, trebuie sa colorezi din loc in loc pe panza, si aceasta este mai placut de lucrat decat pe panou; caci panza retine putin umezeala, si este ca si cum ai lucra in fresca, adica pe zid. Si iti mai atrag luarc-aminte ca, atunci cand colorezi, trebuie sa dai de foarte multe ori cu culorile, de mai multe ori decat pe panou, deoarece panza nu are corp, si-apoi, nu arata bine la vernisat, daca fondul colorat este rau intins. Culorile vor II legate in acelasi fel ca pe panou.
Si ce-ani spus despre aceasta este de ajuns.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977