Singura ratiune de a infiinta o echipa este indeplinirea unei sarcini, atingerea unor obiective, indiferent ca este vorba de vanatul unei antilope pentru hrana, operarea unui pacient bolnav de inima sau impingerea unui bolovan in varful dealului. Ca face echipe doar de dragul echipei, in lipsa unui scop precis este ca si cum am aranja masa pentru oaspeti fara a gati nimic. Care sunt acele sarcini care se preteaza mai degraba lucrului in echipa decat muncii individuale? Pentru a analiza in ce masura anumite sarcini sunt potrivite pentru munca in echipa, in cadrul organizatiilor pot fi utilizate urmatoarele aspecte: completivitate - adica, sarcini complete; de exemplu nu pur si simplu montarea pivotului la roata de masina, ci asamblarea intregului sistem de transmisie, cu tot cu roti; cerinte variate - sarcina presupune multiple competente stapanite de diversi indivizi; necesitatea interdependentei si interactiunii - sarcina presupune cooperarea, comunicarea, schimbul de informatii si dezbaterea deciziilor cu privire la metoda cea mai eficienta de lucru; semnificatia sarcinii - contributia importanta a sarcinii la atingerea scopurilor organizationale sau la dezvoltarea societatii in general; oportunitatea de a acumula noi cunostinte - asigura membrilor sansa de a-si imbunatati sau extinde deprinderile si cunostintele; posibilitati de executare a sarcinii - sarcina poate fi executata astfel incat sa constituie o provocare pentru membri, cerandu-le mai multa responsabilitate si deprinderea unor noi aptitudini pe parcurs. Echipa de productie dintr-o fabrica isi poate insusi responsabilitatea de a interactiona direct cu clientii cu privire la intervalul de timp dintre comanda si livrarea produselor precum si pretul acestora; autonomie - gradul de libertate pe care il au echipele cu privire la felul in care isi fac treaba, de la ceva neinsemnat, precum momentul pauzelor de lucru, la luarea deciziilor referitoare la noi produse sau personal. Infiintarea unui grup si neputinta ulterioara de a-i da libertatea si autoritatea de a lua decizii care sa permita executarea sarcinii in cel mai potrivit mod este ca si cum am invata pe cineva sa mearga cu bicicleta, dupa ce i-am darui o bicicleta foarte moderna, insa cu obligatia de a se plimba cu ea doar prin camera. Cu toate acestea multe organizatii procedeaza astfel - creeaza echipe fara a le acorda autoritatea de a lua hotarari, de a le pune in practica si de a le face schimbari radical.
Mai mult ierarhia organizationala rareori se modifica. In consecanta membrii nu reusesc sa se ridice la nivelul asteptarilor si isi pierd increderea in acest tip de colaborare care nu pare sa fie mai mult decat o idee confortabila ce II invata sa se sprijine reciproc. Exista doua dimensiuni fundamentale ale functionarii echipei: sarcina pe care aceasta trebuie s-o duca la bun sfarsit si factorii sociali care influenteaza relatia dintre membrii si echipa vazuta ca unitate sociala. Motivul principal pentru crearea echipelor in cadrul organizatiilor este convingerea ca acestea pot indeplini sarcini si obiective organizationale mai eficient decat prin munca individuala. Pentru a intelege in ce consta lucrul in echipa, este necesar sa avem in vedere continutul sarcinii, strategiile si procesele intrebuintate de membrii echipei in scopul realizarii ei. In acelasi timp, trebuie sa tinem cont de faptul ca echipele pot fie sa-i ajute, fie sa-i impiedice pe membrii lor in rezolvarea diverselor probleme emotionale, sociale sau a altor nevoi umane pe care le au. Atunci cand cineva face parte dintr-o echipa mare, nu conteaza cat de bun este fiecare, ci cat de bine colaboreaza si isi intelege stilul si miscarile.
Este vorba despre modul intuitiv de coordonare a miscarilor. Talentul in echipa, este uimitor. Individual, participantii pot fi extraordinari, dar dintr-un motiv oarecare, nu pot lucra impreuna. Este vorba despre gasirea combinatiei magice, acel amestec de experienta si deprinderi care imbina maturitatea, energia, hotararea si creativitatea. Este ca un balet ce incanta privirea. De obicei indivizii sunt recrutati si selectati sa lucreze impreuna pentru ca poseda deprinderile si experienta cerute de anumite aspecte ale sarcinii de executat. In cazul persoanelor individualiste, echipa nu va avea succes, desi sunt talentate, temperamentale si creative.
Pe de alta parte, daca grupul este compus din lideri autoritari, cel mai probabil rezultat va fi ostilitatea fata de acestia. Contextul echipelor impune luarea in considerare a diversitatii, inclusiv atribute vizibile precum sexul si varsta, ca si cele mai putin vizibile cum ar fi principiile, talentul, statutul social sau educatia. Problemele care apar la infiintarea unui grup difera foarte mult de cele pe care le intalnim in perioada maturitatii acestuia. Intelegerea faptului in care trebuie sa fie intemeiata echipa, presupune intelegerea faptului ca procesele variaza in functie de stadiile dezvoltarii si ca starea initiala necesita mai multa atentie. Ca Orice alta forma de viata, grupurile se dezvolta si se modifica, iar ceea ce este semnificativ la un moment dat in evolutia lor este inlocuit mai tarziu de noi influente. Indiferent ca este vorba de oameni, plante sau planete, trebuie sa le analizam dezvoltarea pentru a le intelege.