Materialele picturale de astazi

Este interesant sa studiem evolutia vinzarilor de materiale pentru "arte plastice" in ultimii zece ani. Sa luam suportul: panza de in. Pozitia ei ramane inca foarte puternica pe piata europeana; spun europeana, deoarece in statele unite ale americii, bumbacul, din motive economice (recolta din eouisiana printre altele) detinea si detine si in prezent preponderenta pe piata. Tesaturile suntetice incep si aici sa se vinda. Dupa unele zvonuri, procentajul de vinzari ar depasi cu putin 8%. Vinzarea a crescut dupa ce latimea suportului a ajuns la circa 2 metri. Vinzarea suportului de bumbac este practic nula in franta, tesatura de acest tip deocamdata nedind mare satisfactie; pe de alta parte, pretul este prea ridicat.

Unii artisti, cum ar fi poli si duio, folosesc "panza cerata" ca suport. Ei picteaza cu ajutorul pistolului cu cerneluri de tipografie ai caror sol-venti, cetone sau hidrocarburi, asigura un bun acrosaj. In unele locuri, ei lasa sa apara desenul original al pinzei cerate. Totusi, aceste cerneluri sunt destul de toxice si necesita purtarea unei masti filtrante. Restaurarea eventuala a tablourilor poate sa ridice unele dificultati. Pentru a reveni ia panza de in, este de remarcat ca grunduirea traditionala (clei de piele, ceruza etc. Face loc din ce in ce rnai mult preparat iei acrilice sau vinilice.

Pentru noi, aceasta preparatie pe panza de in reprezinta peste 60% din vinzari. Albeata ei stabila, aspectul mat si proprietatile sale universale II asigura succesul. cat despre culori, este evident ca evolutia lor merge in paralel cu aceea a suporturilor, cel putin in ceea ce priveste pictura numita "de sevalet". Vinzarea produselor vinilice sau acrilice, in diferite cutii sau tuburi, o depaseste in prezent pe aceea a culorii in ulei care-si pastreaza, cu toate acestea, adeptii ei. Din 1970 incoace, vinzarea de produse acrilice in cutii o depaseste pe cea a produselor in tuburi. Explicatia consta in faptul ca artistii picteaza din ce in ce mai mult in aplat si pe mari suprafete; in plus, uscarea rapida a acestor produse constituie un argument deosebit de pozitiv. Mediumurile pentru pictura in ulei se vind de asemenea de preferinta lichide si artistii pretind acestor materiale sa grabeasca mai mult uscarea culorii de ulei.

Exista cu toate acestea o limita fie si din punctul de vedere a sigurantei peliculei de culoare. Daca pensulele si periile au suferit, practic, putine modificari sau chiar deloc, artistii folosesc, dimpotriva, din ce in ce mai mult, pensulele de tipul celor folosite in tip constructii. Montarea lor in cauciuc vulcanizat sau in rasini epoxide, in care firele de par sunt prinse definitiv, II incanta mult. Manusile de pictura si rulourile de catifea de mohair sunt de asemenea folosite. Parul suntetic, pana acum, era putin apreciat. El nu retinea lichidul. Acesta era principalul repros care i se adresa.

In prezent, tehnica reuseste sa-i dea, la extremitate, aspectul unei flori de matase; asa ca peste cinci ani, vinzarea sa, pana acum destul de discreta, se va dezvolta din doua motive: practic nu se uzeaza si, pe de alta parte, pretul parului natural creste in mod simtitor de la un an la altul. Credem ca vinzarea sa va creste in paralel cu cea a tesaturii suntetice si din aceleasi motive. In afara picturii "de sevalet", multi artisti fac decoratiuni murale. Frescele" acestea sunt pictate cu culori suntetice; in acest domeniu, exista multe noutati. Pe fond de ipsos preparat "gliceroftalie", guy de rougemont a realizat pentru restaurantul bancii rotschild o decoratie murala in "glicero" de doua ori 30 m x 2,80 m (decorator michel boyer). Culorile cu poliuretan, mono sau bi-component, sunt de asemenea folosite cu succes. Calitatea "marina", in special, asigura stabilitatea si tinuta pe suporturi cum ar fi placajul, ipsosul, betonul.

Decorative din aubusson o decoratiune de 60 in. pe mortar, llernandez, in anul 1969, a decorat cu acelasi produs holul exterior si turnul bazinului piscinei municipale din vitry. In poliuretan cu doi componenti, Jean dubullet a realizat, printre alte, "peretele albastru " pe suport de poliester, gerard singer, cu acelasi produs, a realizat o decoratiune de 200 p pe beton colorat la " t din saint-denis (arhitect balladur). De asemenea, la oraselul scolar din chatre, s-a realizat o alta decoratiune de 850 p arhitecli barges, sue, bassompierre). Culorile fine, acrilice, vinilice si in ulei sunt intrebuintate si la decoratiunile murale interioare. Pentru facultatea de medicina din Paris, Robert wogensky a realizat in anul 1967, la spitalul universitar din saint-antoine, o decoratiune de 27 pe fond de ipsos: ebosa in culoare vinilica, reluata in ulei. In anul 1971, la spitalul universitar necker, pe ciment cu apret acrilic, a realizat o decoratiune de 27 mx3 m, iar la pontarlier, in marele hol al liceului mixt, o decoratiune de 300 p pe ipsos cu apret vinilic.

Metacrilatele de metil in foi (altuglas, plexiglas, perspex) sunt si ele folosite ca suport. Rezistenta lor la soc, precum si faptul ca nu se ingalbenesc, fac sa fie tot mai apreciate. Daca sunt suficient de groase, se evita folosirea unui sasiu. Vopseaua folosita, sau mai degraba ar trebui sa-i spunem "vehicolul" este acelasi produs lichid si poli-merizant, datorita unui accelerator si unui catalizator potrivite. Colorarea masei acestui metacrilat lichid este determinata de cernelurile acrilice. Unii artisti, ca de pilda maudeville, realizeaza panouri decorative dupa acest procedeu. Astfel, totul evolueaza.

Si acesta nu este decat inceputul. Dintre materialele si produsele care vor fi folosite in anul 1990 ne sunt in prezent necunoscute.

* Notă: Havel, Marc - Tehnica tabloului, Editura Meridiane, 1980