MauOrice RAVEL Un umanist ale clasicismului

Compozitorul mauOrice ravel (1875 — 1937) este unul din reprezentantii de frunte ai muzicii franceze din secolul xx. Ca nascut la 7 martie 1875 la ciboure, in pirineii de jos, si a murit la Paris in 1937. Studiat la conservatorul din Paris, compozitia cu gabriel faurd si pianul cu beriot. In 1901 a castigat distinctia premiului romei (prix de rome. Atragind atentia asupra personalitatii sale. E la inceputul carierei, ravel s-a afirmat ca un adept al principiului de renovare melodica, ritmica si armonica a muzicii prin contactul cu folclorul diferitelor popoare si prin folosirea modurilor vechi. Cest principiu realist, compozitorul l-a desprins, ca si debussy, din creatia puternicului "grup al celor 5 clasici rusi".

Indeosebi, in creatia lui ravel se resimte influenta lui rimski-korsakov (in orchestratie) si a lui mu-sorgski (in unele piese de gen ca suita gaspard al noptii). Avel a adoptat atitudinea anti academica si indraznelile inovatoare ale maestrilor rusi, manifestind ca si ei un interes pasionat pentru limbajul muzical popular (basc, spaniol, francez, tiganesc, evreiesc, malgas). Itmica sa este bogata, limbajul, armonic, personal, iar paleta orchestrala, plina de colorit. E alocuri, in creatia sa, se remarca influenta anumitor procedee impresioniste, specifice lui debussy. Tilul sau melodic-armo-nic s-a imbogatit prin folosirea dupa exemplul lui faura a vechilor moduri. Ca si debussy, mauOrice ravel utilizeaza in multe din lucrarile sale mostenirea artistica a clavecinistilor francezi din secolele xvii si xviii. AuOrice ravel a scris o opera intr-un act, ora spaniola, alta intitulata copilul si farmecele, muzica de balet, lucrari simfonice si de camera.

L este in primul rand un compozitor al pianului, caruia i-a destinat o mare parte din lucrarile sale, printre care si doua concerte. Eritul cel mai Marc al lui mauOrice ravel consta in faptul ca intr-o perioada de dezorientare ideologica pentru numerosi artisti din occident, el a ramas credincios traditiilor umaniste ale clasicismului.

* Notă: Pricope, Eugen - Ghid De Concert, 1977