Perspective pe care le ofera internetul in domeniul aplicatiilor Groupware

In ultimii ani netscape si microsoft sunt intr-o permanenta competitie nu numai in domeniul navigatoarelor, ci si in domeniul groupware pe internet. Dupa parerea celor de la netscape, in viitorul foarte apropiat, vom trimite cu totii in mod obisnuit grafica si continut activ prin , vom utiliza in comun cu colegii planificari centralizate, vom participa la conferinte cu beneficiarii prin grupuri de stiri locale si vom regasi resursele in directori. Internetul va asigura aplicatiilor groupware urmatoarele facilitati: continut bogat; posta sigura; posta autentificata; discutii controlate; motor de cautare; planificare deschisa; perspectiva pe care o ofera internetul este mai mult decat extraordinara. Internetul este in prezent mediul informational si de calcul cu cele mai bogate servicii, resurse, biblioteci sau baze de date dar si o imensa comunitate de persoane, gata sa colaboreze si sa raspunda la solicitari, sa asculte parerea altora sau sa partajeze informatii. Viitorul groupware. Asa cum se prevedea, toate aplicatiile din viitor vor suferi schimbari importante, deoarece lucrul in echipa s-a dovedit foarte util si este de inteles faptul ca Orice firma, care va dori sa prospere, va trebui sa incurajeze colaborarea intre angajati. Cateva din schimbarile care se vor produce in viitor sunt: toate aplicatiile pentru afaceri vor include functiuni pentru lucrul in echipa; sistemele de operare vor incorpora functiuni pentru lucrul in echipa cum este sau conferinta; browserele web vor accesa datele prin intermediul tcp ip, si vor deveni mijloacele principale de desfasurare a aplicatiilor groupware; aplicatiile care sunt accesate folosind browser-ul web vor incorpora functii java si apleturi active-x; in imaginea de mai jos se poate observa dezvoltarea treptata a tehnologiilor a tehnologiilor informationale, pana in anul 2000.

Asa cum se poate observa in figura de mai sus, inceputurile groupware au avut loc inca din anul 1985, atunci cand apar primele functiuni pentru lucrul in echipa. Acestea au evoluat treptat incluzand mai multe functiuni, fapt ce a determinat ca in anul 2000 sa apara deja pe piata aplicatii groupware, asa cum este pachetul lotus. Internetul, constituind infrastructura dezvoltarii noilor teghnologii, a fost integrat foarte usor in acest tip de aplicatii. Web browser-ul constituie un element esential care se integreaza foarte bine cu aceste tehnologii. Exista suficiente dovezi pentru aceste orientari deja. In prezent java, mai curand decat active-x, se pare ca este limbajul preferat pentru dezvoltarea multor aplicatii. Ceea ce s-a schimbat si va continua sa se schimbe este faptul ca produsele client groupware vor disparea si vor fi inlocuite cu apleturi folosite in browserele web, si astfel toate comunicatiile de la aplet la server vor fi stabilite prin intermediul protocolului tcp ip.

De exemplu, lotus si-a dezvoltat o suita de aplicatii care vor include amandoua aplicatiile personale si orarul si calendarul. Care este viitorul pentru noii intreprinzatori care si-au introdus intranetul, bazat pe produse groupware cum ar fi opentext livelink si radnet webshare? Judecand dupa site-urile lor de referinta aceste companii au realizat destul de mult succes. Acestea probabil vor ramane niste produse nise, in Orice caz produsele care au fost cele mai des implementate cum sunt exchange, lotus si goupwise si viteza cu care companiile le-au realizat vor "imbratisa" internetul.