Atunci cand se ia o decizie importanta intr-o firma, trebuie avute in vedere atat avantajele cat si dezavantajele luarii acestei decizii, deoarece, odata luata, decizia influenteaza procesele de afaceri, cat si personalul firmei. De aceea, intr-o firma, de multe ori, o decizie luata in urma unei sesiuni de lucru cu mai multe persoane, in care fiecare si-a exprimat punctual de vedere, este o solutie mult mai buna, decat luarea unei decizii, fara ajutorul nimanui. Unele dintre avantajele decizionale sunt: 1. in procesul decizional de grup sunt generate mai multe informatii si sunt utilizate mai multe cunostinte; 2. Sunt generate mai multe alternative decizionale; 3. implicarea in aplicarea deciziei finale va fi mai mare din partea celor implicati; 4. Se poate ajunge la imbunatatirea comunicarii, datorita faptului ca managerii implicati isi informeaza subalternii in legatura cu motivele luarii deciziei; 5. in selectarea alternativei optime, grupurile pot fi mai dispuse sa isi asume riscuri mai mari decat decidentii individuali; 6. Cresterea creativitatii rezultata din existenta mai multor abordari si puncte de vedere diferite; 7. Subalternii isi imbunatatesc capacitatea de a lua decizii; ca dezavantaje decizionale se pot mentiona: 1.
Procesul decizional de grup dureaza mai mult si presupune deci costuri mai mari; 2. Datorita faptului ca grupurile nu pot raspunde pentru succesul implementarii, aceasta abordare poate determina aparitia unei situatii in care nimeni nu este raspunzator; 3. Membrii grupului pot fi presati sa accepte decizia preferata de majoritate; de asemenea, unul sau mai multi membri pot domina grupul, reducandu-i eficacitatea; 4. Deciziile de grup pot fi, in unele situatii, rezultatul compromisului sau al indeciziei unei parti a grupului; 5. indivizii pot incepe sa creada ca ar trebui sa fie implicati in toate deciziile, inclusiv in cele care in mod normal sunt impuse din partea superiorilor; 6. Poate interveni fenomenul numit "gandire de grup"; gandirea de grup apare atunci cand membrii grupului au o puternica dorinta de consens si coeziune si sunt mai putin interesati sa ajunga la cea mai buna solutie cu putinta. Unele cauze ale gandirii de grup sunt izolarea grupului fata de informatiile externe, existenta unui lider puternic si dominant si lipsa de proceduri de cautare potrivita de alternative si asigurare a luarii in considerare a tuturor parerilor. Concluzii.
Mesajul acestui capitol este ca lucrul in echipa este esential pentru atingerea performantei si realizarea obiectivelor propuse. Progresele uimitoare ale omenirii se datoreaza tocmai faptului ca oamenii au invatat sa lucreze impreuna. Alcatuirea si consolidarea echipelor reprezinta procese care impun un efort considerabil si cunoasterea profunda a tuturor etapelor de parcurs si a dificultatilor ce pot sa apara. Progresul si perfectionarea constituie o motivatie puternica, deci functia de conducere implica indrumarea indivizilor in vederea coordonarii activitatilor, a imbunatatirii continue a modului de lucru si a performantei, precum si a dezvoltarii capacitatilor acestora. O componenta importanta a rolului de conducere este managementul, adica faptul de a se asigura ca membrii stiu exact care sunt obiectivele echipei, rolurile lor in aceasta si obiectivele lor. Managementul se refera la stabilirea si recapitularea regulata a obiectivelor comune, a rolurilor membrilor si a structurii echipei, precum si la asigurarea feedback-ului formal cu privire la activitatea desfasurata. De asemenea, managerul trebuie sa cerceteze daca indivizii sunt constienti de nivelul performantei lor.