Asa cum se poate vedea si in figura 210, calendarul de grup permite programarea orara, managementul unui proiect, coordonarea intre mai multe persoane si poate furniza, de asemenea, suport pentru programarea ehipamentelor utilizate. Exista elemente specifice destinate sa rezolve conflicte de programare orara pentru persoane sau sa gaseasca o ora de intalnire convenabila pentru fiecare. Calendarele de grup ajuta si la localizarea persoanelor. Preocuparile specifice se refera la confidentialitate (utilizatorii pot considera ca unele activitati nu trebuie sa aiba un caracter public), completitudine si precizie (utilizatorii pot considera ca timpul necesar pentru introducerea informatiei asociate programului orar nu este justificat de avantajele oferite de calendar). Teleconferinta. Teleconferinta reprezinta convorbirea simultana cu mai multe persoane si permite conversatii telefonice printr-un software de genul conference (netscape) si netmeeting (microsoft). Mai nou, telefoanele mobile permit acest lucru.
Acest serviciu ofera posibilitatea sa se poarte simultan o discutie cu un numar practic nelimitat de persoane, deoarece de la fiecare telefon implicat in convorbire se pot initia alte cinci convorbiri simultane. Nu toate tipurile de telefoane permit acest serviciu suplimentar. In figura 211 se poate observa cum se desfasoara o teleconferinta. Astfel persoanele pot vorbi simutan si se pot asculta, prin intermediul unui program de telefonie, cum este netmeeting. Este o cale foarte usoara de comunicare, dar marele dezavantaj este faptul ca persoanele nu se pot vedea. Sisteme de discutie (chat). Sistemele de chat permit mai multor persoane sa scrie mesaje in timp real intr-un spatiu public, utilizand un text tiparit.
Fiecare persoana trimite un mesaj, acesta aparand in partea de jos a unui ecran care defileaza. Grupurile de discutie sunt formate de obicei pe baza unei liste de camere de discutie (chat rooms) unde intalnirile pot avea loc. Camerele pot fi identificate prin nume, locatie, numar de persoane sau subiectul de discutie. Multe sisteme prevad pentru camerele de discutie accesul controlat sau moderatori care sa orienteze discutia. Exista sisteme asemanatoare sistemelor de discutie, care utilizeaza suport de comunicatie non-text. Versiunea text a discutiilor prezinta interes deoarece contine o transcriere directa a conversatiei, care nu numai ca are o valoare pe termen lung, dar permite intrarea mai usoara intr-o conversatie si oprirea intr-un anumit stadiu al discursului. Figura 213 ilustreaza un model de chat, la care pot participa mai multe persoane.
Se poate vorbi despre teme diverse, se poate cauta un anumit subiect de conversatie, se pot face insemnari in calendar si se pot programa intalniri. Chiar daca nu toate programele de chat din lume pun la dispozitia utilizatorului multe optiuni, majoritatea au acelasi lucru in comun, comunicarea.