Daca vrei sa faci munti de forma frumoasa si care sa para naturali, ia pietre mari, care sa fie pline de sparturi, si nelustruite, si copiaza-ie dupa natura, dindu-le luminile si umbrele asa dupa cum iti place. In ce fel se lucreaza - in ulei -pe zid, pe panou, pe fier, si pe ce vrei. Inainte de a merge mai departe, vreau sa te invat sa lucrezi — in ulei — pe zid, sau pe panou; acesta este un mijloc folosit mult de catre germani; si, de asemenea, pe fier si pe piatra. Dar, mai intii, sa vorbim de coloritul pe zid. In ce fel trebuie sa incepi sa lucrezi - in ulei - pe zid? Tencuieste zidul ca pentru lucrarile in fresco; numai ca, in loc de a tencui putin cite putin, aici trebuie sa tencuiesti deodata intreaga lucrare. Apoi, deseneaza cu carbune scena pe care vrei s-o faci, si intareste cu cerneala, fie cu verdaccio, fie cu tempera.
Ia, apoi, putin clei, foarte lichid. Insa cea mai buna tempera este tot oul batut intr-un castron, impreuna cu zeama laptoasa de smochine; si pune peste ou un pahar cu apa curata. Pe urma, fie cu un burete, fie cu o pensula moale si lata, da o data peste tot cimpul pe care-l ai de lucrat; si lasa-l sa se usuce barem o zi. Cum trebuie sa faci uleiul bun pentru tempera. Si cum se fierbe pe foc pentru mordanti? Printre lucrurile folositoare pe care trebuie sa le stii — atat pentru mordanti, cat si pentru multe alte lucrari de facut —, este bine sa stii cum sa pregatesti si uleiul; ia o livra, sau doua, sau trei, sau patru de ulei de saminta de in, si pune-le intr-o tingire noua; si daca este de sticla, cu atat mai bine. Fa un cuptoras, si da-i o gaura rotunda, ca tingirea de care am pomenit sa-i astupe bine de tot intrarea, si pentru ca focul sa nu poata trece pe deasupra, deoarece focul ar intra de buna seama si-ar pune in primejdie uleiul, ba chiar ar putea da foc casei.
Dupa ce ai facut cuptorasul, tine-l cu loc potrivit, caci, cu cat vei face sa fiarba uleiul mai incet, cu atat va fi mai bun. Si lasa-l sa iarba pana va scadea la jumatate, si va fi bine. Pentru a face insa mordanti, cand a scazut la jumatate, pune pentru fiecare livra de ulei o uncie de verni lichid, care sa fie frumos si limpede; si acest ulei este bun pentru mordanti. Cum se face uleiul bun - fiert la soare? Dupa ce ai facut uleiul acesta (care se mai fierbe si-ntr-alt fel, si este mai bun pentru colorat, dar pentru mordanti trebuie sa fie fiert pe foc), ia ulei de saminta de in si pune-l imr-o caldarusa de bronz, sau de arama, sau intr-un lighean. Iar cand vremea este rare fierbinte, pune-l la soare; si daca poti sa-l tii pana scade la jumatate, va fi foarte bun pentru colorat. Si afla ca, la Florenta, am gasit un asemenea ulei, cel mai bun si cel mai frumos din cite se gasesc in lume.
Cum trebuie sa freci culorile cu ulei, si cum sa le folosesti la lucrarile pe zid? Reincepe a freca, sau a macina, culoare cu culoare, cum ai facut la lucrarile in fresco; numai ca, acolo unde frecai cu apa, freaca acum cu ulei. Si dupa ce ai frecat fiecare culoare (caci fiecare culoare primeste ulei, in afara de albul de var), pune-le in vasulete pentru culori, in vasulete de plumb sau de cositor. Si daca nu gasesti din acestea, ia vasulete de sticla, si pune in ele culorile frecate, si aseaza-le intr-o ladita, ca sa stea curate. Apoi, cu pensula de par de veverita, cand vrei sa faci un vesmant de trei culori, asa dupa cum ti-am spus, imparte-le si pune-le la locul lor, ames-tecind bine o culoare cu alta, si tinand culorile foarte groase. Stai, pe urma, cateva zile, si re-vino si vezi cum a fost umplut fondul, si umple din nou, daca este nevoie. Si fa tot asa la carnatii, si ia Orice lucrare pe care vrei s-o faci: la munti, la arbori, si la Orice altceva.
Ia, pe urma, un borcanas de cositor sau de plumb, care sa fie inalt cat un deget si de forma unei candele; umple-! Pe jumatate cu ulei, si tine intr-insul pensulele, cand nu lucrezi, ca sa nu se usuce.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977