Cand crezi ca aurul poate fi lustruit, ia o piatra care se cheama lapis amatita , caci vreau sa te-n-vat cum se face. Neavand piatra aceasta (si mai bune sunt — pentru cine poate sa-si ingaduie o asemenea cheltuiala —, satirele, smaragdele, bala-sele , topazele, rubinele si granatele; cu cat o piatra este mai pretioasa, cu atat este mai buna), poti sa te folosesti de dintele de caine, de leu, de lup, de pisica, de leopard, si, indeobste, de oricare animal caruia II place sa se hraneasca cu carne. Cum se face piatra de lustruit aurul? Ia o bucata de lapis amatita, si fii cu luare-aminte si alege-o foarte solida, fara vreo vina, luand firul pietrei in lungime, de la un capat la altul. Apoi, du-te cu ea la tocilarie si ascute-o, si fa-o neteda si lustruita, lata de doua degete, sau cum poti s-o faci. Apoi, ia pulbere de smirghel, si netezeste-o bine, fara s-o zgirii, si fara sa ramana vreun loc cat de mic zgrunturos; rotunjeste-o bine pe la colturi. Infige-o, apoi, intr-un miner de lemn, cu inel de alama ori de arama; si ai grija ca minerul sa fie bine rotunjit si netezit, in asa fel ca podul palmei sa se poata sprijini cum trebuie in el.
Pe urma, da-i lustru in felul urmator: ia o piatra de frecat, bine netezita; pune pe ea pulbere de carbune, si cu aceasta piatra — prin-zind-o bine in mina, ca pentru a da lustru —, incepe si lustruieste piatra de frecat; se-ntimpla ca piatra fi se intareste atat de mult si ajunge foarte neagra si luceste de parca ar fi un diamant. Atunci trebuie sa ai mare grija sa nu se ciocneasca, sa nu se atinga de IIer. Si cand vrei s-o folosesti la lustruitul aurului sau argintului, tine-o mai intai in sin, ca sa nu aiba nici o urma de umezeala, deoarece aurul ar suferi din aceasta pricina. Cum trebuie sa fie lustruit aurul, si ce mijloace se pot folosi cand nu s-ar putea lustrui? Acum trebuie sa lustruiesti aurul, fiindca i-a venit vremea. E-adevarat ca iarna poti sa pui aurul cand vrei, daca vremea este umeda si blanda, si nu uscata. Vara, un ceas pui aurul, si dupa alt ceas lustruiesti.
Dar daca va fi prea proaspat, si vreun motiv anume te va sili sa lustruiesti, tine-l in-tr-un loc unde poate primi ceva aburi calzi, sau la aer. Daca va fi prea uscat, tine-l intr-un loc umed, totdeauna acoperit, si, cand vrei sa-l lustruiesti, descopera-l incet, cu bagare de seama, fiindca cea mai mica frecare iti poate pricinui necazuri. Punindu-l in pivnita, jos, langa butoaie, se face bun de lustruit. Dar daca or sa treaca opt sau zece zile, sau o luna, si din vreun motiv oarecare n-ai sa poti sa-l lustruiesti, ia o batista, sau un servet, foarte alb, si pune-l deasupra aurului, in pivnita, sau unde s-ar afla. Apoi, ia o alta batista, umezeste-o cu apa curata, stoarce-o cat poti mai bine, desfa-o si intinde-o peste prima batista pe care ai pus-o deasupra aurului uscat; si statim aurul ajunge bun de lustruit. Acum ti-arn vorbit de imprejurarile cand aurul este bun de lustruit. Acum am sa-ti arat in ce fel se lustruieste, si in ce directie, indeosebi pe o suprafata neteda.
Ia panoul, sau ce ai gata pregatit pentru pus aur, si rastoarna-l pe doua capre, sau pe o banca. Ia piatra de lustruit si freac-o de piept, sau acolo unde hainele sunt in stare mai buna si fara pete de grasime. Incalzeste-o bine; apoi, pipaie aurul sa vezi daca este vremea sa fie lustruit totdeauna sa-l pipai si sa-l incerci cu neincredere. Daca simti la piatra un pic de praf, sau ca scirtiie putintel, asa cum ar face praful intre dinti, ia o coada de veverita si, cu mana usoara, matura peste aur. Si asa, putin cite putin, incepe sa lustruiesti mai intai partile netede de pe o fata, apoi, ia piatra — minuind-o pe lat —, si lustruieste bine partile de pe cealalta fata. Si daca vreodata, prin frecarea cu piatra, s-ar intampla ca aurul sa nu fie neted ca o oglinda, atunci ia aur si pune deasupra o foita sau o jumatate de foita, umezind insa, mai intii, cu rasuflarea, si incepind sa lustruiesti de indata cu piatra. Si daca se-ntimpla ca aurul sa nu se prinda de panou, sau sa nu se lipeasca in asa fel ca sa fii multumit, pune din nou altul, si in acelasi fel.
Si daca ai putea sa-ti ingadui o cheltuiala si mai mare, ar fi si mai bine, si spre cinstea ta, de a dubla astfel tot fondul. cand vei vedea ca este bine lustruit, atunci aurul se face aproape cafeniu-inchis prin stralucirea lui.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977