Cum se numesc culorile naturale, si cum trebuie sa freci culoarea neagra. Sa stii ca sunt sapte culori naturale: adica, patru, care sunt de natura pamantoasa, asa precum negrul, rosul, galbenul si verdele; si celelalte sunt tot naturale, dar trebuie sa fie ajutate in chip nefiresc, ca albul, albastrul ultramarin, sau albastru] de germania, si galbenul deschis. Dar sa nu mergem mai departe, si sa ne intoarcem la culoarea neagra. Pentru a o freca asa cum trebuie, ia o piatra de porfir, care este o piatra tare si trainica; deoarece sunt mai multe feluri de pietre de frecai culorile, am sa-ti pomenesc de cateva, cum sunt: porfirul , serpentinul , si marmura. Serpentinul este o piatra moale, si nu este buna; marmura este si mai rea, caci este si mai moale. Dar mai presus de toate, sta porfirul; si daca iei o bucata din acelea lucioase de tot, este si mai bine. Sa nu fie insa o bucata de porfir din acelea mult prea lustruite; si fiecare latura sa aiba lungimea unei jumatati de brat.
Ia, apoi, o piatra, tot de porfir, ca s-o poti tine in mina, dreapta dedesubt, iesita in afara deasupra, ca un castron, dar ceva mai mica decat un castron, ca nuna s-o poata cuprinde bine si s-o poata minui incoace si-ncolo, dupa bunul plac. Ia, pe urma, niste negru, sau oricare alta culoare, atat cat ar fi o nuca, si pune-o pe piatra; iar cu piatra pe care o tii in mina, piseaza bine culoarea neagra. Pe urma, ia apa curata, de riu sau de fintina, sau de put, si amesteca culoarea neagra timp de o jumatate de ceas, sau un ceas intreg, sau cat vrei; dar sa stii ca, de-ai freca-o un an de zile, cu atat va fi mai neagra si mai de soi. Ia, apoi, o bucata de lemn, subtire, lata de trei degete, care sa aiba o margine ca un tais de cutit, si cu taisul freaca pe piatra si stringe culoarea, si patsreaz-o moale si nu prea uscata, ca sa curga de pe piatra, s-o poti freca si s-o aduni bine. La urma, pune-o intr-tm borcanas, si toarna peste ea din apa curata, atat cat borcanasul sa fie plin, si-n felul acesta o pastrezi intotdeauna moale si bine ferita de praf sau de Orice murdarie; apoi, pune-o intr-o ladita in care pot intra mai multe borcanase. Cum poti face mai multe feluri de negru? Sa stii ca sunt mai multe feluri de negru.
Negrul este o piatra neagra, moale, si a carei culoare este grasa. Si-ti atrag luarea-aminte ca toate culorile slabe sunt mai bune decat cele grase: afara daca nu sunt pentru aurit cu bol (huma de armenia), sau cu pamant-verde, daca nu ai de asternut aur pe panou, caci, cu cat este mai grasa culoarea, cu atat si aurul se intinde mai bine. Dar sa lasam aceasta deoparte. Se mai gaseste un negru, care se face din vlastare uscate de vita de vie. Aceste vlastare trebuie arse, si cand sunt arse, arunca apa peste ele si stinge-le, apoi piseaza-le si freaca-le la fel ca pe celalalt negru. Culoarea aceasta neagra este slaba si este una din cele mai bune culori de care ne putem folosi; si aceasta-i totul! Si se mai afla un alt negru, care se face din coji de migdale sau din simburi de piersica, arsi; si acesta este un negru desavirsit, si tare marunt.
Se mai afla si-un ak negru, care se face in felul acesta: ia o lampa plina cu ulei , si aprinde-o; asa, aprinsa, pune-o sub o caldarusa foarte curata, si fa ca flacara lampii sa creasca pana la departare de doua sau trei degete de fundul cal-darusii, iar fumul pe care-l va scoate flacara va bate in fundul caldarusii si se va prinde de el. Dupa catva timp, ia caldarusa si curata cu ceva culoarea, adica fumul prins de fundul ei, si strin-ge-l pe o hartie, sau in vreun borcanas; nu-i nevoie nici sa-l macini, nici sa-l freci, fiindca este cea mai aleasa pulbere. Si tot asa umple de mai multe ori lampa cu ulei si punc-o sub caldarusa, si fa dupa cum am aratat, scotind atita negru cat iti trebuie.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977