Cum pot sa depaseasca echipele unele dintre probleme, cum ar fi lenea sociala, luarea superficiala a deciziilor sau lipsa unei sarcini corespunzatoare? Echipele trebuie sa aiba de executat sarcini interesante indivizii vor lucra mai intens daca sarcinile impuse II motiveaza, fiind interesante, provocatoare si placute in acelasi timp. Cand oamenii trebuie sa fixeze o piulita intr-un surub ore in sir, zile intregi, este foarte putin probabil ca ei sa fie motivati si dedicati muncii pe care o fac. Atunci cand sarcina este interesanta, indivizii devin mult mai angajati, mai motivati si mai cooperativi in indeplinirea lor. Acest lucru presupune desemnarea foarte atenta a obiectivelor si a sarcinilor echipelor. Indivizii trebuie sa simta ca au un rol important in soarta echipei. Fenomenul de lene sociala apare mai ales atunci cand indivizii cred ca nu au o contributie semnificativa la realizarea sarcinii.
Examinarea atenta a indatoriilor fiecarui participant si identificarea obiectivelor individuale si de echipa fac ca membrii sa inteleaga si sa demonstreze celorlalti contributia personala la succesul echipei. Indivizii trebuie sa aiba de executat sarcini interesante. Sarcinile individuale trebuie sa fie semnificative si sa aduca satisfactii. La fel cum pentru o echipa este important sa aiba o sarcina interesanta de realizat, tot asa si membrii vor depune mai mult efort, vor fi mai creativi si mai dedicati daca sarcinile individuale sunt captivante si provocatoare. De exemplu un cercetator care asista la sedintele echipei si observa procesele acesteia este mai motivat si are un potential creativ mai ridicat cu privire la sarcina decat cercetatorul care trebuie sa introduca pe calculator datele din chestionare. Contributiile individuale trebuie sa fie indispensabile, unice si evaluate in conformitate cu un standard. Investigarea fenomenului de lene sociala indica faptul ca acesta este rar intalnita atunci cand oamenii isi percep contributia ca fiind indispensabila performantei intregii echipe.
La fel de important este ca si munca individuala sa fie supusa evaluarii. Indivizii trebuie sa simta nu doar ca munca lor este indispensabila, ci si ca realizarile lor sunt vizibile pentru ceilalti. In mediul de laborator, stiind ca rezultatele performantei lor vor fi observate de restul echipei, membrii vor continua probabil sa depuna efortul necesar in conditiile in care ar lucra pe cont propriu. De exemplu, efectul de lene sociala, nu apare atunci cand participantii sunt preveniti ca strigatul fiecaruia va fi masurat pentru a stabili contributia individuala la rezultatul general. Se poate evalua activitatea unui doctor in functie de: numarul de pacienti vizitati; calitatea relatiilor clinice cu aceastia; atitudinea pacientilor fata de medicul generalist, numarul de vizite facute la domiciliu; calitatea relatiilor clinice in timpul vizitelor; prescrierea retetelor; gradul si calitatea comunicarii cu restul echipei. Trebuie sa existe obiective clare de echipa insotite de feedback in vederea atingerii performantei. Din aceleasi motive pentru care este important ca indivizii sa aiba scopuri clare si feedback asupra activitatii, este vital ca si intreaga echipa sa aiba acces la aceste aspecte.
Cercetarile arata ca performanta este ridicata atunci cand oamenii primesc sarcini precise. Totusi obiectivele constituie un factor de impulsionare daca se asigura si feedback. De exemplu, in cazul echipelor de ingrijiri primare de sanatate, feedback-ul referitor la toate sau la cateva dintre urmatoarele probleme este necesar cel putin o data pe an.