Tehnica este slujitoarea spiritului, obisnuieste sa spuna autorii acestei carti, ilustrul chimist francez Marc Havel, reputat cercetator al tehnicilor picturale din trecut si creator de culori bazate pe emulsii moderne. In cazul de fata, chimistul este dublat nu numai de un admirator al artei, ci si (sau mai ales) do un insotitor activ al actului creator. Plasat intre necesitatea tehnica si expresia artistica, in plin proces de nastere a operei de arta, dindu-si seama de limitele materialelor pe care le-au folosit artistii in decursul vremii, Marc havel. Nascut fi laval (mayenne) la 27 iulie 1901, Marc Havel isi incepe activitatea in anul 1928, ca inginer chimist, ia firma produca luare de culori pentru pictura "liourgeois aine". In anul 1935 il intalneste pe jarques maroger, pe vremea aceea sef de laborator la muzeul Luvru ; acesta il initiaza in problemele tehnicilor pierdute ale vechilor maestri. in anul 1959 organizeaza la pavilionul marsan o expozitie de pictura pentru a face cunoscute foloasele pe care le prezinta pentru aria contemporana aceste pune la dispozitia pictorilor o serie de cunostinte indispensabile pentru realizarea unor opere de arta durabile, deschizind, totodata, in fata iubitorilor de frumos, cai noi spre o temeinica intelegere a operei de arta. Valoarea teoretica si practica a cercetarilor sale in acest domeniu consta in faptul ca ele raspund dorintei pictorilor de a invinge dificultatile tehnice intalnite in procesul de materializare a viziunii lor artistice.
Marc Havel este cunoscut astazi pentru contributia sa la progresul tehnic al artei contemporane, la redescoperirea tehnicilor picturale ale vechilor maestri, a acelor procedee datorita carora tablourile acestora isi mai pastreaza si astazi prospetimea. El este cunoscut si ca autor al emulsiei vinilice "flashe", folosita astazi in multe tari ale lumii, inclusiv la noi, si apreciata pentru calitatile ei deosebite atat in pictura de sevalet si murala, cat si in restaurare. Cartea sa este in primul rand un manual, pentru ca, suntetizand rezultatele unei vaste experiente, prezinta pe intelesul tuturor inbitori-procedee redescoperite. In acelasi an creeaza o noua materie picturala pe care o denumeste "flashe", prima culoare tempera pe baza de emulsie vinilica. Marc Havel devine apoi consilier al societatii "couleurs lefranc el bourgeois", dupa fuzionarea celor doua grupuri. In 1959 este ales vicepresedinte al asociatiei franceze a tehnicienilor din domeniul culorilor si verniurilor. Cooptat ca membru al comisiei consultative pentru controlul restaurarii picturilor din muzeele nationale (1971) tine numeroase conferinte si publica articole referitoare la tehnica tabloului si a picturii.
Marc Havel este profesor la institutul francez de restaurare a operelor de arta, unde preda cursul de tehnica tabloului, curs bazat pe lucrarea de fata. In toamna anului 1979, cu prilejul aparitiei celei de a doua editii, tehnica tabloului a fost distinsa cu un premiu decernat de institutul frantei. In arta lui se revad materialele pictorului si modul de folosire a lor — de pilda, suporturile si prepararea lor, mediumurile de pictura, verniurile, temperele, culorile in ulei, emulsiile moderne, ca sa dam numai cateva exemple — precum si unele aspecte ale legilor fizicii cu aplicare directa in pictura, ale psihologiei si armoniei culorilor. Totodata, prezentindu-ne calitatile si defectele unor materiale, Marc Havel ne arata si cum se pot evita unele accidente in pictura sau cum pot fi puse in valoare, printr-o folosire corecta, unele culori materiale. Tehnica tabloului reprezinta, in concluzie, un ghid de pret pentru cei care se ocupa de pictura: artisti profesionisti si pictori amatori, elevi si studenti in arte plastice, muzeografi, restauratori, precum si toti iubitorii de frumos. In anul 1976, la invitatia uniunii artistilor plastici, Marc Havel ne-a vizitat tara, impartasind cu aceasta ocazie din cunostintele sale pictorilor romani, de care il leaga sentimente trainice de prietenie. El a vorbit despre tehnicile vechi si noi ale picturii, despre importanta lor in realizarea si durabilitatea tablourilor, aratind ca artistii epocii noastre beneficiaza de materiale pe care vechii maestri nici nu le-au visat.
Daca Michelangelo ar fi dispus de culorile de azi — afirma Marc Havel — opera sa s-ar fi dublat sau triplat cantitativ. Intrucat ma numar printre pictorii care folosesc culorile "flashe" create de Marc Havel, pot sa atest, din propria-mi experienta, ca atat ele, cat si mediumurile flamand si venetian au contribuit in mod cert la reusita unora dintre lucrarile mele. Sunt convins ca traducerea in limba romana a cartii tehnica tabloului de Marc Havel constituie un autentic act de culturi, in sprijinul celor preocupati sa confere operei de arta o stralucire si o durabilitate sporite, pentru ca pictura epocii noastre sa contribuie cat mai eficient si trainic la modelarea gandirii si sensibilitatii omului nou. Marc IIand mi-a cerut sa scriu o prefata la lucrarea sa. As fi putut accepta fie si numai pentru prietenia care ne leaga, dar, in afara ei, nutresc o asemenea stima fata de cercetarile lui, incat i-am acceptat propunerea cu o placere cu atat mai mare. Era pe vremea aia un chimist interesat de pictura. Pe vremea cand am intrat la versailles, imediat, dupa razboi, l-am cunoscut acolo pe marele restaurator a!
Muzeelor nationale, Pierre Paulet, care fusese chemat de ('hades mauricheau-beaupre in timpul ocupatiei (germane, ir. Pentru a ingriji la fata locului tablourile muzeului de istorie din versailles. Cum problemele, restaurarii si tehnicii picturii m-au interesat intotdeauna, am purtat cu el discutii foarte folositoare-, si prin intermediul lui, am intrat in contact cu Marc Havel, care nii-a vorbit timp de douazeci de ani, zi de zi, s-ar putea spune, despre cercetarile si descoperirile lui. Iata astazi rezultatul acestor cercetari, si cu siguranta putem spune ca ne aflam in fata uneia dintre cele mai importante lucrari care au aparut vreodata despre tehnicile picturii. Marc Havel si-a dat seama ca nu poti picta bine, daca nu esti perfect stapan pe tehnica de lucru. Aceasta constatare pare banala, dar uitarea tehnicii i-a costat foarte scump pe pictorii din secolele xviii, xix si xx, si a trebuit sa vina un chimist interesat de pictura pentru a deschide portile spre un viilor pe care l-au prezis toti pictorii care s-au preocupat de aspectele tehnicii picturii din evul, mediu pana in zilele noastre, dar care nu indrazneau sa spere in posibilitatea incadrarii acestor tehnici in reguli stiintifice. Intr-adevar, datorita descoperirilor din domeniul materialelor plastice au putut fi produse emulsiile moderne.
Am intrat intr-o era noua in care tehnica picturii aduce artistului importante avantaje, imediate si durabile. Este curios, De altfel, sa constatam ca in prezent, cand pictura, cu sau fara voia noastra, s-a intors la punctul ei de plecare, negand cu buna stiinta Orice experienta a secolelor trecute, asistam totodata si in mod contradictoriu — gratie cercetarilor de genul celor ale lui Marc Havel — la o renastere extraordinara a tehnicilor care (desigur, teoretic), ar putea permite unui artist de geniu sa egaleze operele unor van eyck, da vinci sau rubens.
* Notă: Havel, Marc - Tehnica tabloului, Editura Meridiane, 1980