Culorile pe jumatate naturale pe jumatate nenaturale

Sa vorbim despre natura unui verde care se numeste "pamant-verde". Se gaseste un verde care-i o culoare naturala, de pamant, si care se numeste verde terra. Culoarea aceasta are mai multe insusiri. Cea mai insemnata este aceea ca este o culoare foarte grasa, si buna de lucrat chipurile, vesmintele, cladirile — in fresco si in secco —, pe zid, pe panou, si pe Orice vrei. Freac-o in acelasi fel ca pe celelalte culori despre care ti-am vorbit mai inainte, cu apa curata; si cu cat o freci mai mult, cu atat iese mai buna. Si, amestecand-o la fel ca pe bolul pentru poleit cu aur — si de care iti voi vorbi mai incolo —, o poti folosi la poleitul cu aur. Si afla ca cei vechi — mesterii inaintasi —, nu obisnuiau sa poleiasca intr-alt fel, pe panou, decat cu acest verde.

Sa vorbim despre natura unui verde care se numeste verde-albastru. Verdele este o culoare care este pe jumatate naturala, pe jumatate nenaturala, si care se face din albastru de germania, si care poarta denumirea de verde-albastru. Nu te-ngriji de cum se face, si cumpara culoarea gata facuta. Ea este buna pentru lucrat in secco, legata cu galbenus de ou, pentru colorarea copacilor si verdeturilor, si pentru a umple fonduri; se deschide cu giallorino. Dar prin natura ei este zgrunturoasa, parand ca nisipul. Din dragoste pentru culoarea albastru, freac-o putin cite putin, neapasind, caci, de-o vei freca prea mult, va ajunge o culoare spalacita si cenusie. Trebuie frecata cu apa curata, iar dupa ce ai frecat-o, pune-o intr-un vasulet, toarna peste ea apa curata, si amesteca bine apa cu culoarea.

Las-o, apoi, sa stea timp de o ora-doua, sau chiar trei, dupa care arunca apa; culoarea verde ra-mine astfel frumoasa. Si de vrei sa fie si mai frumoasa, spal-o in felul acesta de doua sau trei ori. Sa vorbim despre modul cum se face un verde din "orpimento" si din "indigo". Verdele este o culoare care se mai pcate face din doua parti orpimento si o parte indigo; si frea-ca-le bine impreuna cu apa, cu apa curata. Culoarea aceasta este buna pentru vopsitul scuturilor si sulitelor, si se mai foloseste la zugravitul odailor, in sccco. Nu trebuie sa fie legata decat cu clei. Sa vorbim despre modul cum se face un verde din albastru si "giallorino".

Se mai gaseste o culoare verde, si care se face din albastru de germania si giallorino. Aceasta este buna la lucrari pe zid si pe panou, legala cu galbenus de ou. De vrei sa fie mai frumoasa, pune in ea putina urzica. Culoarea ajunge la fel de frumoasa daca pui in ea albastru de germania, zdrobind porumbe salbatice, si din care scoti zeama, iar din zeama aceasta punind patru sau sase picaturi in albastrul de care am vorbit: si iese un verde frumos. Nu trebuie sa vina in atingere cu aerul. Dupa un oarecare timp, apa din porumbe dispare de la sine. Sa vorbim despre modul de a face un verde din albastrul ultramarin.

Se mai gaseste o culoare verde, si care se face din albastrul ultramarin si orpimento. fi bine sa amesteci culorile acestea cu chibzuinta. Mai intii, ia orpimento-dl si amesteca-l cu albastrul. De vrei sa bata spre deschis, pune mai mult orpimento; de vrei sa bata spre inchis, pune mai mult ultramarin. Culoarea aceasta este buna la lucrari pe panou, si nicidecum pe zid. Se leaga cu clei.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977