Poti, de asemenea, sa-ti iei tiparul tie insuti, in chipul urmator: pregateste o cantitate — daca vrei de pasta, sau daca vrei de ceara —, bine amestecata si curata, framantata de parca ar fi o alifie, foarte moale; intinde-o pe o masa foarte lata, ca o masa pe care se mananca. Pune-o jos, pe dusumea, si intinde pe ea pasta sau ceara aceasta, de grosimea unei jumatati de cot. Arunca-te, apoi, peste ea, in Orice tinuta vrei: sau cu fata, sau cu spatele, sau pe o parte. Si daca pasta sau ceara aceasta te acopera bine, pune pe urma sa fii scos afara, cat mai curat cu putinta, tragindu-te afara — drept — fara sa te fi miscat intr-o parte sau in alta. Lasa, apoi, sa se usuce tiparul acesta. Dupa ce s-a uscat, da-l sa fie turnat in plumb. Si-n felul acesta fa si cealalta parte a trupului, adica aceea opusa aceleia pe care ai facut-o.
Apoi, impreuneaza-le in plumb in intregime, sau, de vrei, in alte metale. Cum se ia tiparul la figurine de plumb, si cum se inmultesc formele de ipsos? Daca vrei sa iei tiparul la figurine pentru a le turna apoi in plumb sau in alte metale, unge figurile si іа-le tiparul in ceara, si toarna-le in Orice metale vei vrea; sau daca ai nevoie pe panouri de unele reliefuri, cum sunt: capete de oameni si de lei, sau de alte animale, sau figurine, lasa sa se usuce forma facuta din ceara; apoi, unge-o bine cu ulei de gatit, sau de ars. La ipsos din cel marunt de tot, sau mare, trecat cu clei, putintel tare; toarna ipsos din acesta cald peste forma; lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, cu varful cutitasului desfa putin ipsosul acesta de forma in care a lost pus. Apoi, prin deschizatura aceasta, sufla foarte puternic. Vei primi in mana figurina de ipsos, gata facuta.
Si in felul acesta poti sa faci multe, si pastreaza-le. Si sa stii ca este mai bine sa le faci iarna decat vara. Cum se ia tiparul unei monede in ceara sau in pasta? Daca vrei sa iei tiparul unor santelene, poti sa le iei in ceara sau in pasta. Pune-le sa se usuce si apoi topeste sulf; toarna-le in forme, si trea-ba-i gata. Daca vrei sa fie numai din pasta, amesteca in ea miniu frecat, adica amesteca cu pasta pulberea uscata. Si fa-o groasa, sau dupa cum vrei, sau dupa cum fi se pare.
Cum se ia tiparul unei peceti sau unei monede cu pasta de cenusa? Daca vrei sa iei tiparul — bine si intocmai cu orignalul — al unei peceti, sau al unui ducat, sau al altei monede, urmeaza sfatul acesta: si tine-te de el cu sfantenie, deoarece este un lucru foarte minunat. Ia o jumatate de lighenus cu apa curata, sau plin, cum vrei. Ia cenusa, o jumatate de castron. Loarn-o in lighenasul acesta, si amestec-o cu mina. Stai asa putin; mai inainte ca apa sa se limpezeasca de tot, rastoarna apa asta tulbure intr-un alt lighenus. Si fa in felul acesta de mai multe ori, pana crezi ca ai atita cenusa cat iti trebuie.
Apoi, las-o sa se linisteasca atita pana ce apa s-a limpezit, iar cenusa s-a lasat bine la tund. Arunca apa aceasta si usuca cenusa la soare, sau cum vrei. Apoi, framant-o cu sare topita in apa, si la-o la fel ca pe o pasta. Apoi, cu pasta aceasta, ia tiparul pecetilor, sfigurinelor, monedelor si, indeobste, tuturor lucrurilor carora vrei sa le iei tiparul. Dupa ce ai facut aceasta, lasa pasta sa se usuce, dar nu la foc, si nici la soare. Apoi, toarna in pasta aceasta plumb, argint, sau Orice metal vrei; deoarece, pasta aceasta este destul de trainica, poate tine la Orice fel de greutate, oricat de mare ar fi ea. Sa rugam pe prea-inaltul dumnezeu, pe maica domnului, pe sfantul Ioan, pe sfantul luca — evanghelist si pictor —, pe sfantul eustatiu, pe sfantul francisc si pe sfantul anton din Padova, sa ne daruiasca harul si taria de a putea indura in tacere greutatile si ostenelile acestei lumi; iar ace- lora care vor citi cartea aceasta, sa le daruiasca puterea de a o cerceta si de a-i retine invatamintele, pentru a putea apoi sa traiasca in liniste din sudoarea muncii lor, si — datorita harului cu care au fost inzestrati —, sa-si poata intretine familia in lumea aceasta, si, in sfarsit, in lumea cealalta sa ajunga cu slava, per infinita secitla seculorum.
Amen.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977