Cum poti da luminile in chip desavirsit cu acuarela

Cum poti pune luminile cu albul de acuarela, intocmai cum dai umbrele cu tenta de cerneala? Iti mai dau sfatul — pentru atunci cand vei fi capatat mai multa indeminare, cum poti da luminile in chip desavirsit, cu acuarela, la fel cum faci cu tenta de cerneala. Ia alb de plumb, frecat cu apa, si amesteca-] cu galbenus de ou, si subtiaza-l la fel cum ai facut cu tenta de cerneala. Dar iti va fi mai anevoios, deoarece cere multa pregatire. Aceasta intreaga lucrare se cheama arta de a desena pe hartie colorata, si este calea care te duce la arta coloritului. Urmeaz-o totdeauna cat poti mai mult, caci este de cea mai mare insemnatate pentru desavirsirea artei talc. Da-ti toata silinta, si fii plin de grija si dragoste.

In ce fel se fac carbunii de desen buni, perfecti si fini? Inainte de a merge mai departe, vreau sa-ti arat in ce fel trebuie sa faci carbunii pentru desen. Ia " cateva betisoare de lemn de salcie, uscate si subtiri; si fa-ie bucati de lungimea unei palme, sau de patru degete, daca vrei. Pe urma, imparte bucatile acestea in forma de betisoare de chibrituri, si tot ca pe betisoarelc de chibrituri, stringe-le in pachetele; mai inainte, insa, lustruieste-le si as-cute-le la fiecare capat, cum sunt fusele. Apoi, asa pachetele, leaga-le impreuna, fiecare pachetel in trei locuri, adica la mijloc si la fiecare capat, cu sarma de arama sau de fier, subtire. Apoi, ia-le si pune-le intr-o oala noua, atat cat sa fie plina. Sa ai si un capac, cu care s-o acoperi, punindu-i si argila, ca sa nu rasufle in nici un chip pe undeva.

Apoi, du-te la brutar, scara, dupa ce a terminat treaba, si baga oala aceasta in cuptor, si las-o sa stea acolo pana dimineata; atunci, ui-ta-te si vezi daca sunt carbunii copti bine si negri. Daca nu-s asa, copti cum trebuie, baga-i din nou in cuptor, pana or sa se coaca. Cum poti sa-ti dai seama ca sunt gata? Ia unul din acesti carbuni si deseneaza cu el pe pergament, sau pe hartie de bumbac, colorata, sau pe o seindura pregatita cu ipsos. De vezi ca acest carbune lasa urma, inseamna ca este bun; daca este prea copt, nu tine la desen, si se sfarima in multe bucati. Am sa-ti mai dau inca un mod de a face carbuni. Ta o tigaie mica, de pamant ars, acoperita in felul in care am aratat mai sus; pune-o seara pe foc, si acopera bine focul acesta cu cenusa; du-te, apoi, la culcare.

Dimineata, carbunii vor fi copti. Si in acelasi fel poti face carbuni mari si mici; fa-i cum iti place, caci nu se afla pe lume carbuni mai buni. Despre o piatra care este de natura carbunelui de desen? Am mai gasit la fel de buna pentru desen o anumita piatra neagra, care vine din piemont, si care este o piatra moale; este atat de moale ca o poti ascuti cu cutitasul, si este foarte neagra; asa ca-ti poate inlocui foarte bine carbunele. Si deseneaza duna cum vrei. Despre frecatul culorilor. Pentru a ajunge treptat la toata stralucirea artei, sa trecem la frecatul culorilor, instiintindu-te dinainte care sunt culorile cele mai bune, care cele mai lipsite de gingasie, care cele mai respingatoare; care trebuie sa fie mai putin macinate sau frecate, care mai mult; care cer un clei, care alt clei; si afla ca, tot asa de deosebite cum sunt culorile, sunt si cleiurile, si felul de a le freca.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977