Cum poti face in scurt timp ca un panou sa para vernisat

Pentru ca o lucrare sa para vernisata in scurt timp, dar intr-adevar sa nu fie, ia albus de ou, batut cu maturica, cat se poate de mult, pana ajunge o spuma groasa; lasa sa se limpezeasca o noapte. Ia intr-un alt vasulet ceea ce s-a limpezit, si cu o pensula de par de veverita, da cu de-amanuntul peste lucrarile tale; vor parea vernisate, si vor fi fi mai tari. Felul acesta de a vernisa merge bine cu figurile sculptate, fie in lemn, fie in piatra; si-n felul acesta verniseaza-le fetele, mainile, si tot ce infatiseaza carnatie. Ceea ce am spus este de ajuns despre verniuri; sa vedem acum cum se coloreaza miniaturile pe hartie. In ce fel trebuie sa colorezi in miniatura si sa poleiesti cu aur pe hartie? Mai intii, daca vrei sa faci miniaturi, trebuie sa desenezi cu condeiul de plumb figurile, frunzele, literele, sau ceea ce vrei sa infaptuiesti pe hartie, adica in carti. Apoi, trebuie sa intaresti cu pana, cat mai subtire, ceea ce ai desenat.

Dupa aceea, trebuie sa ai un ipsos colorat, care se numeste rtsiso , si care se face in felul urmator: іа putin ipsos din cei mai marunt si putin alb de plumb, mai putin de o treime din ipsos; apoi, ia putin candel, mai putin decat albul de plumb. Freaca lucrurile acestea, freaca-le foarte mult, cu apa curata. Apoi, stringe-le si lasa-le sa se usuce, dar nu la soare. cand vrei sa folosesti amestecul acesta la pus aurul, ia putin — doar atat cat iti trebuie —, si subtiaza-l cu albus de ou, bine batut, cum te-am invatat mai sus. Si leaga cu aceasta tempera amestecul, si lasa-l sa se usuce. Ia, apoi, aurul, si poti sa-l pui cu si fara ajutorul rasuflarii tale. Si, ptmind aurul, іа dintele, sau piatra de lustruit, si lustruieste-l; dar pune sub hartie o placuta tare, de lemn bun, si bine netezita, si dupa aceea apuca-te de lustruit.

Si sa stii ca acest asiso iti poate folosi la scris litere, cu ajutorul penei, la facut fonduri si Orice vrei, deoarece este minunat. Dar, mai inainte de a pune aurul, vezi daca nu este nevoie sa-l razui cu varful cutitasului, sa-l netezesti, sa-l intinzi bine de tot; caci, uneori, pensula lasa culoare mai multa intr-un loc decat intr-altul. De lucrul acesta sa te feresti totdeauna. Iata un alt fel de a polei cu aur pe hartie. Daca vrei un alt fel de asiso (dar care nu-i la fel de desavirsit, si care este bun pentru a face fondul de aur, in schimb nu este bun la scris), ia ipsos din. Cel bun, o treime de alb de plumb, si un sfert de huma de armenia, cu un pic de zahar. Freaca foarte bine aceste lucruri cu albus de ou.

Apoi, da acest fond in felul obisnuit, si lasa sa se usuce. Apoi, cu varful cutitului, razuie si curata ipsosul. Pune sub hartie sus-zisa placuta de lemn, sau o piatra cu fata neteda, si da lustru. Si de s-ar intampla sa nu se instruiasca bine, atunci cand pui aurul, uda ipsosul cu apa curata, cu o pensula mica de par de veverita; si cand s-a uscat, lustruieste-l. sa vorbim despre o culoare asemanatoare aurului. Care se numeste "porporina", si in ce fel se face vreau sa-ti arat o culoare asemanatoare aurului, care este buna la lucrarile pe care le fac miniaturis-tii pe hartie, si care s-ar mai putea folosi si pe panou. Fereste-te, insa, ca de foc, sau ca de otrava, de a folosi culoarea aceasta care se numeste >or-porina, ca nu cumva sa se invecineze cu vreun fond de aur, caci iti atrag luare-aminte ca, de-ar fi un fond de aur care s-ar intinde de-aici pana la roma, si de l-ar atinge o jumatate de graunte de argint-viu, ar fi de ajuns pentru a strica totul. Si cel mai bun leac la care poti recurge de indata este sa razui cu varful cutitului, sau cu un ac, peste aur, pentru ca stricaciunea sa nu se intinda mai mult.

Culoarea aceasta de porporina se face in felul urmator: ia sare de amoniac, cositor, sulf, si argint-viu, cat din unul si din altul, in afara de argint-viu, care trebuie sa fie mai putin. Pune lucrurile acestea intr-un vas de fier, de arama, sau de sticla, si topeste-le pe toate, la foc; apoi, leaga cu albus de ou si guma arabica, si foloseste-o la lucrari, dupa cum vei vrea. Daca faci cu ea vesminte, umbreste-le fie cu lac, fie cu albastru, fie cu violet; si ai grija ca atunci cand lucrezi pe hartie, culorile sa fie totdeauna legate cu guma arabica.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977