Cum se coloreaza pe zid in secco si temperele sale

Oricare culoare din acelea cu care lucrezi in fresco poate fi folosita si la lucrari in secco; sunt insa, in fresco, culori care nu pot fi folosite, ca orpimento-ul, cinabrul, albastrul de germania, mi-niul, albul de plumb, cocleala, lacul. Acelea care pot fi folosite in fresco sunt: giallorino , albul de var, negru], ocrul, cinabrese, sinopia, pamantul-verde, ametistul. Acelea care se folosesc in fresco trebuie sa fie amestecate cu alb de var; iar culorile verzi, cand vrei sa le lasi verzi, cu giallorino; cand vrei sa le lasi verzi, de culoarea salciei, cu alb. Acele culori care nu pot fi folosite in fresco, trebuie sa fie amestecate cu alb de plumb si giallorino si, citeodata, cu orpimento; insa rareori cu orpimento, si cu cred ca-i de prisos. Pentru a face un albastru luminos, ia cele trei vasulete pe care te-am invatat sa le folosesti pentru colorarea carnatiei si a draperiei, cu cinabrese; si ia fel vei face si de data aceasta, numai ca acolo unde ai pus alb de var, acum pune alb de plumb, si a-dauga tempera. Doua feluri de tempera sunt bune; una mai buna decat cealalta. Prima tempera pregateste-o din albusul si galbenusul oului, punind peste ele cateva aschiute de ramuri de smochin, si bate-le bine impreuna; apoi, in vasuletele acestea toarna din tempera asta, toarna insa cu cumpatare, nici prea mult, nici prea putin, cum ar fi un vin indoit cu apa.

Dupa aceea, foloseste culorile tale, fie alb, fie verde, fie rosu, asa cum ti-am aratat la lucrarile in fresco; si-ti vei face vesmintele la fel cum le faceai in fresco, adaugand tempera si asteptind sa se usuce. Daca ai pune prea multa tempera, culoarea ar crapa de indata si ar cadea de pe zid. Fii cu bagare de seama si inde-minatic. Mai intii, am sa-ti amintesc ca, inainte de a incepe sa colorezi, de vrei sa faci un ves-mint in lac, sau in alta culoare, mai inainte de a face Orice alt lucru, ia un burete bine spalat, si un galbenus de ou cu albusul lui, si puue-lc in doua castronase cu apa curata, si amesteca-le bine impreuna; iar cu buretele de care vorbeam, imbi-bindu-l pe jumatate in aceasta tempera, da deopotriva peste toata lucrarea pe care o ai de colorat in secco, sau pe care vrei s-o ornamentezi cu aur; dupa aceea, coloreaza in voie, dupa cum iti place. Cea de a doua tempera este numai din galbenus de ou; si afla ca aceasta tempera este buna la toate: pe zid, pe lemn, pe fier; dar nu poti sa dai prea multa, de aceea III cu bagare de seama si urmeaza calea de mijloc. Inainte de a merge mai departe, vreau sa-ti arat cum poti face cu tempera aceasta un vesmint in secco, la fel cum l-ai facut in fresco, cu cinabrese. Acum il vei face cu albastru ultramarin.

Ia, ca de obicei, trei vasulete: in primul — pune doua parti albastru si o parte alb de plumb; in al treilea vasulet — doua parti alb de plumb si una de albastru, si amesteca-le cu adaus de tempera, dupa cum ti-am spus. Ia, apoi, vasuletul cel gol, adica al doilea, si ia tot atita dintr-un vasulet cat si din celalalt, si fa un amestec din ele, amestecandu-l bine cu pensula de par de porc, sau, de vrei, cu pensula de par de veverita, moale si solida; si cu prima culoare, adica cu cea mai inchisa, da umbrele cutelor celor mai inchise. Ia, apoi, culoarea mijlocie si da de la cutele intunecate pana la cele deschise, reliefind astfel figura. Apoi, ia cea de-a treia culoare si acopera cutele de deasupra, care fac relielul; si amesteca bine o culoare cu alta, contopind si dand forma in felul in care te-am invatat la lucrarile in fresco. Ia apoi culoarea cea mai deschisa si pune in ea alb de plumb cu tempera, si incepe si da partile iesite in afara ale cutelor. Dupa aceea, cu un pic de alb de plumb curat, intareste unele reliefuri mari, dupa cum cere nudul figurii. Apoi, cu albastrul ultramarin, curat, da adancimea celor mai intunecate cute si contururile; si, in acelasi fel, atinge — cu gingasie — vesmintul, dupa locuri si culorile lor, fara a pune sau a amesteca o culoare cu alta.

Si tot asa fa cu lac si cu oricare culoare care se foloseste in secco.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977