Daca ai de colorat pe catifele, sau de desenat pentru mesteri broderi, deseneaza lucrarile cu pana, fie cu cerneala, fie cu alb de plumb subtiat. Daca trebuie sa colorezi ceva, sau sa pui aur, la clei, in felul obisnuit, si tot atita albus de ou, si un pic de alb de plumb, si cu o pensula de par de porc, da peste par, turteste-l cu putere si stri-veste-l bine, in jos. Apoi, coloreaza si pune aurul in chipul stiut; dar la aur pune mordanti. Dar iti va fi mai putin greu sa faci Orice lucru pe matase alba, sa tai figurile, sau Orice vrei, si-apoi sa le dai mesterilor broderi sa le lipeasca pe catifea. Sa vorbim despre lucratul pe postav de lina. Daca se-ntimpla sa ai de lucrat pe postav de lina, pentru turnire, sau lupte (caci sunt unii gentilomi si mari seniori care sunt dornici sa aibe lucruri pretioase si vor ca insemnele caselor lor sa fie facute cu aur sau cu argint, pe postav), ia, mai intii, potrivit cu culoarea postavului sau stofei de lina, carbunele care se potriveste pentru desenat, si-apoi intareste cu pana, asa cum ai facut pe catifea; dupa aceea, ia albus de ou, bine batut, asa cum te-am invatat mai inainte, cu tot atita clei, in felul obisnuit, si da peste parul postavului, in locul unde ai de gand sa pui aurul. Apoi, cand s-a uscat, ia un dinte si lustruieste postavul acesta; pe urma, da cu tempera de doua sau trei ori.
Cand s-a uscat bine, da cu mordantul, dar baga de seama sa nu treaca dincolo de partea legata cu tempera, si pune aurul sau argintul care-ti place, ca-re-ti convine mai mult. Cum trebuie sa lucrezi invelitorile cailor, insemnele si vesmintele pentru turnire si lupte? Uneori, in aceste turnire si lupte, pe invelitorile cailor si pe vesminte, unele insemne se fac in relief si sunt cusute pe sus-zisele lucruri. De aceea, am sa-ti arat cum se fac din hartie de bumbac; pe hartia aceasta se pune mai intii, pe toata intinderea ei, aur si argint lustruit, si se purcede in felul urmator: freaca, cat poti mai bine, putin ocru, tibisir — folosit de croitori —, si foarte putina huma de armenia; leaga-le impreuna cu clei, care sa fie aproape apa curata, sa nu fie deloc tare, sa aiba putina substanta sau valoare; si, cu o pensula moale de par de porc, sau, de vrei, cu una de par de veverita, da, cu de-amanuntul, un strat peste foile de hartie de bumbac, bune de scris, dar nescrise; si cand s-au uscat, revino si umezeste cu pensula de par de veverita, apoi pune aurul in felul si in randuiala in care-l pui peste huma, pe panou; si vezi apoi, cand ai acoperit intreaga foaie, daca este vremea sa lustruiesti. Ia o piatra foarte neteda, sau o scindura bine curatata si tare, si lustruieste pe ea foile, si pune-le deoparte. Din foile acestea poti sa faci animale, flori, trandafiri si tot felul de insemne, si iti va face mare cinste; lucreaza repede si bine; si poti sa le ornezi cu vreo culoare de ulei. Cum se fac coifuri sau chivare pentru turnire si pentru mai-marii oraselor?
Cand fi se iveste prilejul sa faci vreun coif sau vreo chivara pentru turnir, sau pentru mai-marii oraselor, atunci cand se duc la adunari, trebuie sa ai mai intai piele alba, care sa nu fie tabacita decat cu mirt sau cu cefalonia; intinde pielea si deseneaza pe ea coiful, asa cum vrei sa-l faci; si deseneaza doua, si coase-le impreuna unul cu altul, dar lasa intr-o parte putin loc ca sa poti pune nisip, si cu un betisor sa-l indesi intr-atita pana se umple bine de tot, si ajunge in fiece coltisor. Dupa ce ai facut aceasta, pune-l la soare timp de mai multe zile; si cand s-a uscat bine, scoate nisipul; apoi, ia clei folosit la gruntuirea cu ipsos, si leaga-l de doua sau trei ori. Apoi, ia ipsos mare, frecat cu clei, si amesteca in el cilti batuti, si fa-l sa tic gros ca o coca; si ipsosul acesta incepe sa-l modelezi, dindu-i forma de om, de animal, sau de pasare, sau de ce anume ai vrut sa faci, si care sa fie cat mai asemanator cu putinta. Oda ta terminata aceasta, ia ipsos mare, frecat cu clei lichid, care sa curga din pensula, si, cu pensula aceasta, da pe coifuri de trei sau patru ori. Apoi, dupa ce s-a uscat bine, razuie si lustruieste, asa cum faci cand lucrezi pe panou. Apoi, in acelasi fel cum ti-am aratat ca se gruntuieste cu ipsos marunt de tot, pe panou, tot asa gruntuieste cu ipsos si coiful acesta. cand s-a uscat, razuie-l si lustruieste-l, si pe urma, daca este nevoie sa faci ochi de sticla, cu ipsos de reliefat, poti sa-i asezi si sa reliefezi, daca este nevoie.
Dupa aceea, daca trebuie sa fie de aur sau de argint, pune huma, ca si pe panou, si urmeaza intru totul acelasi fel de a lucra; si tot asa fa si pentru colorat, vernisin-du-l in chip obisnuit.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977