Pentru acelasi scop este buna si tablita de lemn de smochin ioarte batrin. Si mai sunt bune si anumite tablite de care se folosesc negustorii, si care sunt din pergament pregatit cu ipsos, si acoperite cu alb de plumb amestecat cu ulei. Pentru a le acoperi cu pulbere de os, urmeaza sfatul aratat mai sus. Ce fel de oase sunt bune pentru pregatirea tablitelor? Trebuie sa stii care oase sunt bune pentru o astfel de treaba. Ia oasele de la coastele si de la aripile gainii, sau claponului; cu cat sunt mai batrine, cu atat sunt mai bune. Si asa cum le gasesti sub masa, іа-le si pune-le pe foc; cand vezi ca au ajuns mai albe decat cenusa, scoate-le afara, macina-le bine, pe piatra, iar pulberea foloseste-o in chipul aratat mai inainte.
Cum trebuie sa incepi sa desenezi cu condeiul, si cu ce lumina? Mai sunt bune si oasele de coapsa de berbec, si de spata de miel, si arse tot asa cum am spus mai sus. Dupa aceea, ia un condei de argint sau de arama, sau de oricare alt material, varful, insa, trebuie sa fie de argint, bine ascutit, lustruit si frumos. Incepe, apoi, sa desenezi, dupa model lucruri cat mai usoare cu putinta, ca sa-ti obisnuiesti mina; condeiul trebuie sa alunece pe tablita atat de lin incat de-abia sa se poata vedea din prima clipa ceea ce incepi sa faci, intarind trasaturile putin cite putin, si revenind de mai multe ori pentru a face umbrele: la capete — de vrei sa IIe intunecate —, revino de mai multe ori, iar la reliefuri, dimpotriva, revine de mai putine ori. Cirma si calauza in ceea ce poti vedea pe tablita, sa-ti fie lumina soarelui, agerimea ochilor tai, si mana ta. Caci fara aceste trei lucruri nu poti iace nimic de seama. cand desenezi, asaza-te in asa fel ca sa ai lumina potrivita, iar soarele sa-ti bata din partea stinga.
Pregatit astfel, poti incepe sa te deprinzi a de sena — desenind putin in fiecare zi —, si asta pentru a nu te plictisi, pentru a nu te dezgusta. Cum trebuie sa imparji - in legatura cu lumina primita tonurile luminoase si intunecoase pe figurile tale, dindu-le astfel relief? Daca, din intamplare, atunci cand desenezi sau copiezi in biserici, sau colorezi in alte locuri care nu sunt prielnice, s-ar intampla ca lumina sa nu-ti bata din partea stinga, sau intr-un chip care sa-ti convina, urmeaza sa dai relieful figurilor tale, sau desenului tau, in legatura cu asezarea ferestrelor pe care le gasesti in sus-zisele locuri, si prin care trebuie sa primesti lumina. Asadar, urmarind lumina din oricare parte ar veni ea, da relieful prin tonuri luminoase sau intunecoase, in felul aratat mai inainte. Iar daca s-ar intampla ca lumina sa bata sau sa straluceasca din fata, cazind chiar pe mijloc, da relieful in acelasi fel: prin tonuri luminoase sau intunecoase, asa cum am mai spus. Si daca lumina ar patrunde printr-o fereastra care ar fi mai mare decat celelalte care s-ar afla in acel loc, ia-tc totdeauna dupa lumina cea mai puternica, urmareste-o cu bagare de scama, si asterne-o cu grija, deoarece, lipsind lumina, lucrarea ta n-ar mai avea nici un relief, si ar ajunge un lucru oarecare, fara vreo insusire. In ce fel si in ce randuiala se poate desena pe pergament s!
Pe panza de bumbac? Si cum se poate umbri cu tente intorcindu-ne asupra mersului inseninarilor noastre, vom arata cum se poate desena pe pergament si pe panza de bumbac. Pe pergament poti desena cu condeiul de care am amintit mai sus, nu mai inainte insa de a II presarat ici si colo din pulberea de os, despre care am mai vorbit, si de a fi netezit-o cu laba de iepure, pe pergamentul uscat, la fel ca pe un praf sau ca pe un venii de scris. Daca vrei, dupa ce ai desenat cu condeiul, sa' lucrezi mai bine partile luminoase din desen, atunci intareste cu cerneala marginile si locurile trebuincioase. Apoi, umbreste cutele cu o tenta de cerneala: adica, apa — cat intra intr-о coaja de nuca —, la doua picaturi de cerneala; umbrele da-le cu o pensula cu varf ascutit, facuta din par de coada de veverita. Si-n felul acesta, dupa cum cer tonurile intunecoase, intareste tenta cu cateva picaturi de cerneala in plus. De asemenea, pentru.
I da umbre, te poti folosi si de culori in turtite , asa cum obisnuiesc miniaturisiii, si pe care trebuie sa le legi cu guma de lipit sau cu albus de ou, bine batut si lichid.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977