Dupa ce ai scos tiparul pe tesatura, ia un betisor de lemn de mesteacan, sau de lemn tare, sau de os, ascutit la un capat, ca un condei de desenat, i si lataret la celalalt capat, pentru a putea razui cu el. Si cu varful acestui condei deseneaza si contureaza toate draperiile; iar cu celalalt capat al condeiului razuie si da jos cu grija culoarea, ca sa nu zgirie aurul. Razuie ceea ce vrei, fondul, daca vrei, sau maruntisurile; si, ceea ce descoperi, cizeleaza apoi cu rosetta. Si daca in anumite locuri mici nu poti lucra cu rosetta, ia atunci o sula de fier, care sa aiba varful ca un condei de desenat, in felul acesta incepi sa stii sa faci draperiile de aur. Daca vrei sa faci draperii de argint, urineaza aceeasi randuiala si aceleasi reguli care te-au calauzit atunci cand ai pus aur. Si-ti mai spun ca, de vrei sa inveti pe cei tineri sau pe copii sa puna aur, fa-i sa puna argint, si asta pana ajung sa fie mai priceputi, deoarece paguba este mai mica. In ce fel se face o draperie bogata de aur, sau de argint, sau de albastru ultramarin, si cum se face cu cositor aurit pe zid?
Daca vrei ca o draperie de aur sa fie si mai bogata, reliefeaza — cu frunze sau pietre incrustate, de mai multe culori —, vesmmtul pe care vrei sa-l iaci; pune, apoi, cu de-amanuntul, aur din cel mai bun si, pe urma, cizeleaza, dupa ce ai lustruit. Ad idem. Pune tot fondul de aur, lustruieste-l, deseneaza pe el draperia pe care vrei s-o faci, sau scenele de vanatoare, sau alte lucrari. Apoi, cizeleaza fondul, cizeleaza maruntisurile, si tot ce ai desenat. Ad idem. Pune fondul de aur, deseneaza lucrarea pe care vrei s-o faci, umple fondurile cu o cocleala cu ulei , umbrind de doua ori fiecare cuta; apoi da, cu de-amanuntul, peste fonduri peste toate lucrarile, deopotriva. Ad idem.
Pune fondul de aur, lustruieste-l, si cizeleaza-l ca sa pui in lumina reliefurile. Ad idem. Pune vesmintul de argint. Deseneaza draperia cand ai lustruit (caci aceasta se intelege de la sine); umple fondul, sau maruntisurile, cu cinabru legat numai cu galbenus de cu; apoi, cu un lac din cel mai bun, cu ulei, da o data sau de doua ori peste fiecare lucrare, ca si peste maruntisurile fondului. Ad idem. Daca vrei sa faci o draperie frumoasa de albastru ultramarin, pune vesmintul de argint lustruit; deseneaza draperia; pune — fie fondurile, fie maruntisurile —, cu albastru din acesta, legat cu clei. Apoi da, cu de-amanuntul, si deopotriva, peste fonduri si peste maruntisuri; si va iesi o draperie catifelata.
Jtz idem. Umple vesmintele si umbreste figura cu culoarea pe care o vrei. Ia, apoi, o pensula subtire de par de veverita, si mordanti. Scoate tiparul desenului cu praf de carbune, la draperii si maruntisuri, dupa locul cum vrei sa le faci, si lucreaza cu mordanti, cum am sa-ti arat mai incolo. Si cu acesti mordanti poti pune fie aur, fie argint; si vor iesi draperii frumoase, maturindu-le si lustruindu-le cu vata. Ad idem. Dupa ce ai facut lucrarea cu culoarea pe care ai vrut-o, dupa cum am aratat aici, mai sus, si vrei sa faci draperii "cu ape", lucreaza peste aur cu culoarea de ulei pe care o vrei, numai sa fie deosebita de culoarea fondului.
Ad idem, pe zid. Acopera vesmintul cu cositor aurit; umple fondul dupa cum vrei; scoate tiparul desenului cu carbune pisat, lucreaza si razuie draperia cu condeiul de lemn, legind totdeauna culorile cu galbenus de ou. Si draperia pe zid va fi destul de frumoasa. Dar cu mordanti poti sa lucrezi pe zid ca si pe panou.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977