Cum se fac pensulele din par de veverita in arta

E folositor sa stii sa faci pensulele. Deoarece am vorbit pe rand de toate culorile care se folosesc cu pensula, si cum trebuie frecate (si care culori trebuie sa fie pastrate totdeauna intr-o caseta bine inchisa, ca suprafata sa ramana tot timpul moale, si acoperite cu apa); acum vreau sa-ti arat cum sa le intrebuintezi cu sau fara tempera. Dar mai inainte trebuie sa stii in ce fel poti sa le folosesti, lucru ce nu se poate face fara pensule. Deci, sa ne oprim aici, si, mai intii, sa-ti arat cum se fac pensulele, si despre aceasta vei afla mai jos. In ce fel se fac pensulele din par de veverita in arta noastra trebuie sa folosim doua feluri de pensule: din par de veverita, si din par de porc. Cele din par de veverita se fac in felul urmator: ia cozi de veverita (caci toate celelalte nu sunt bune), si cozile acestea trebuie sa fie fierte, si nu crude. La fel iti vor spune si taba-carii.

Mai intai smulge firele de par din varful cozii, caci sunt lungi; stringind la un loc cat ai smuls din varfurile mai multor cozi — sase sau opt varfuri —, vei face o pensula moale, buna pentru intins aurul pe panou, adica, pentru a in-muia cu ea, dupa cum iti voi arata mai incolo. Dar sa ne intoarcem la coada de veverita: ia-o in mana si smulge parul din varful cozii, firele cele mai drepte si mai tari, si, putin cite putin, la din ele pachetele, pe care clateste-le intr-un pahar cu apa curata, si, pachetel dupa pachetel, stoarce-le pe rand stringindu-le intre degete. Apoi, reteaza-le cu o forfecuta, si cand ai facut mai multe pachetele, aduna la un loc cateva, dupa grosimea pe care vrei s-o dai pensulelor; unele sa intre intr-o pana de vultur, altele intr-o pana de gisca, altele intr-o pana de gaina, sau de porumbel. Dupa ce-ai facut imparteala aceasta, punindu-le la egala departare, cu varfurile pe aceeasi linie, ia un fir de ata sau de matase cernita si, facand un nod dublu, leaga-le bine impreuna, fiecare sort in parte, dupa grosimea pe care vrei s-o dai pensulelor. Pe urma, ia pana care se potriveste cu cantitatea de par legat, si — avand grija ca pana sa fie deschisa, cu capatul taiat —, baga parul legat in aceasta teava, in aceasta pana. Fa in asa fel ca varfurile sa nu iasa afara decat atat cat trebuie ca pensula sa fie moale; caci, cu cat este mai moale si mai scurta, cu atat este mai buna si lucrarile ies mai bune. Fa, pe urma, un betisor de artar, sau de castan, sau de oricare alt lemn bun, pe care cu-rata-l, lustruieste-l si rotunjeste-l ca pe un fus, de o grosime ca sa intre fara joc in teava penei, si care sa fie lung cat o palma.

Acum stii cum trebuie sa faci pensula de par de veverita. E-ade-varat ca pensulele de par de veverita trebuie sa fie de mai multe feluri: fie pentru intins aurul, fie pentru lucrari pe faianta, care cer sa fie retezate un pic cu forfecuta, si ascutite putin pe piatra porfirica, atat cat sa se subtieze un pic. O asemenea pensula — pentru a putea da contururi —, trebuie sa fie ascutita, sa-i se faca varf; iar pentru anumite lucrari si figurine de foarte mica marime, pensulele trebuie sa fie micute de tot. Cum si in ce fel trebuie facute pensulele din par de porc. Pensulele din par de porc se fac in felul urmator: ia, mai intii, fire albe de par de porc, care sunt mai bune decat cele negre (dar sa fie de porc de casa); fa din ele o pensula groasa, in care sa intre o livra de par, si pe care leaga-l — cu nod incleiat — in jurul unei cozi groase. Pensula aceasta este buna de folosit la varuitul zidurilor, ca si la udatul lor, atunci cand vrei sa le tencuiesti; foloseste-o intr-atita, pana ce firele de par ajung moi de tot. Desfa, apoi, pensula aceasta, si din ea la sorturile de pensule de care ai nevoie.

Si fa din acelea in care varful fiecarui fir de par sa fie deopotriva de mare, si care son poarta denumirea de pensule retezate; si mai fa din acelea care sa fie ascutite, si de toate grosimile. Fa, apoi, cozile de lemn, despre care am vorbit mai sus, si leaga fiecare manunchi cu sfoara data-n doua, si cernita. Baga varful cozii inauntrul manunchiului, i continua sa legi in mod egal in jurul jumatatii manunchiului de par, si-apoi in sus, pe coada; si-n felul acesta le faci pe toate. In ce fel poti pastra cozile de veverita ca sa nu fie roase de molii? Daca vrei sa pastrezi cozile de veverita ca sa nu fie roase de molii si sa le cada parul, unge-le cu pamant moale, rasuceste-le bine intr-insul, atir-na-le apoi, si lasa-le sa stea asa. cand vrei sa le folosesti, sau sa faci din ele pensule, spala-le bine cu apa curata.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977