Cositorul aurit se face in felul acesta: ia o scindura lunga de trei sau patru coti, bine curatita, si unge-o cu grasime sau cu seu. Pune pe ea со sitorul alb; apoi, cu o licoare care se cheama poliment, toarna peste cositor in trei sau patru locuri, putin in fiecare loc; si cu podul palmei, bate peste cositorul acesta, intinzind acest poli-ment deopotriva peste tot. Apoi, lasa-l sa se usuce bine la soare. cand este aproape uscat, incat se in-cleie putin de tot, atunci ia aurul si, cu randu-iala, incepe sa-l pui acoperind cositorul. Apoi, netezeste-l cu vata curata; desfa cositorul de pe scindura. cand vrei sa te folosestei de el, ia ver-ni-ul lichid si fa cu el stele sau Orice lucrari vrei, asa dupa cum ai facut cu cositorul aurit. Cum trebuie sa fie facute si taiate stelele, si sa fie puse pe zid?
Mai intii, ai sa tai toate stelele cu sablonul; si mi de trebuie sa le pui, pune mai inainte — peste albastrul unde vine steaua — un bulgaras de ceara; si lucreaza steaua raza cu raza, cum ai taiat-o pe scindura. Si afla ca astfel va atrage mai mult privirile decat s-ar face punind aurul cu mordant. Cum pot fi lucrate pe zid -cu acest cositor poleit cu aur din cel mai bun diademele sfantilor? De asemenea, daca vrei sa faci diademele sfantilor, fara mordanti, dupa ce ai colorat figura in fresco, ia o sula si razuie peste conturul capului. Apoi, in secco, unge diadema cu verni, pune peste ea cositorul aurit, sau acopera cu aur din cel mai bun; pune-l peste verni, bate-l bine cu podul palmei, si vei vedea semnele facute cu sula. Ia varful bine ascutit al cutitasului si tale frumos aurul; si la fel fa si pentru alte lucrari de-ale tale. Cum trebuie sa scoti in relief, pe zid, o diadema cu var?
Afla ca diadema poate fi scoasa in relief — pe tencuiala proaspata — cu o mistrie mica, in felul acesta: cand ai desenat capul figurii, ia compasul si trage cu el coroana. Apoi, ia putin var, foarte gras, facut ca o alifie sau ca o pasta, si da cu varul acesta de jur imprejur, destul de gros spre margini, si subtire spre cap. Apoi, ia din nou compasul, cand ai netezit bine varul, si cu varful cutitasului incepe sa cureti varul pe urma compasului, si va ramane relieful. Ia, apoi, o stinghie de lemn, tare, si incepe sa faci razele in jurul diademei. In felul acesta se lucreaza pe zid. Cum ajungi de la zid sa colorezi pe panou? cand nu vrei sa ornamentezi figurile cu cositor, poti sa le ornamentezi cu mordanti, despre care iti voi vorbi la locul cuvenit, si cu grija, (si pe care II vei putea folosi pe zid, pe lemn, pe sticla, pe fler, si pe orice), si care sunt indeajuns de rari ca sa tina la atingerea cu aerul, ia bataia vintu-lui, la apa, si care trebuie sa fie vernisati, si care nu.
Dar trebuie sa ne reintoarcem la pictura, si de la zid sa trecem la lemn, la tablouri, si care este cea mai gingasa si cea mai curata parte a artei noastre. Si tine bine minte ca, cine invata sa lucreze mai intai pe zid si-apoi pe lemn, pe panou, nu este atat de desavirsit mester in arta sa, cum este acela care ajunge sa invete sa coloreze mai intai pe lemn, si-apoi pe zid.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977