Cum de arta penelului se mai leaga si anumite lucrari pictate pe postav, care slujesc drept fuste pentru copii, si drept imbracaminte pentru pupitrele din biserici, am sa-ti arat cum se lucreaza: ia o rama — facuta asa, ca o fereastra acoperita —•, lunga de doi coti. Lata de un cot, si prinde in tinte pe ea postav sau canavata. Cind vrei sa colorezi din postav lungimea a sase sau douazeci de coti, infasoara totul si baga capatul postavului sub rama; si ia o placuta de lemn de nuc, sau de par, numai sa fie de lemn foarte tare si sa aiba marimea unei pietre arse, sau a unei caramizi; si care placuta sa fie desenata si sapata cam cat grosimea unei sfori; dupa ea vei putea desena pe Orice fel de stofa de matase, frunze sau animale; si fa sa fie desenata si taiata in asa fel incat cele patru fete sa se intalneasca impreuna si sa alcatuiasca o lucrare intreaga, bine legata; sablonul acesta trebuie sa aiba un miner pentru a-l putea ridica si a-l pune pe cealalta fata care nu este inca sapata. cand vrei sa lucrezi, pune pe mana stinga o manusa, si mai intai freaca negru de vlastar uscat de vita de vie, freaca-l cat mai marunt, cu apa. Apoi, usuca-l bine, fie la soare, fie la foc, apoi freaca-] din nou in secco, si amesteca-! Cu verni lichid, atat cat este nevoie; si cu o lopatica ia negru de acesta si intinde-l in nodul palmei, adica pe manusa; si astfel incepe si intinde-l peste scindura sapata. Intinde-l usor, incet, pentru a nu se umple sapatura.
Incepe si pune-l bine si deopotriva peste oinza intinsa ne rama, si de dedesubtul ramei; ia in mana dreapta un castron, sau un castronas de lemn, si, cu fundul lui, freaca puternic peste sablon tot spatiul ne care-l tine scindura sapata: si, cand ai frecat atita incat crezi ca culoarea a intrat bine in stofa, sau in postav, ridica sablonul, nune-i din nou culoare, si cu mare griia aseaza-l din nou, in acelasi fel, pina ce termini intreaga st fa. Lucrarea aceasta cere sa fie intregita cu alte cateva culori intinse peste anumite locuri, nentru a parea mai placuta privirii; deci, trebuie sa ai culori fara corp, adica galben, rosu si verde. Pentru galben, ia sofran si incalzeste-l bine la foc si subtiaza cu lesie foarte tare. Ia, apoi, o pensula — taiata si moale — de par de porc. Intinde postavul colorat pe o scindura iata sau pe o masa, si imparte galbenul acesta fie pentru animale, fie pentru figuri, fie pentru frunze, sau pentru cea ce vrei. Dupa aceea, ia bacan, razuit cu geamul, si pune-l la inmuiat in lesie; pune-l apoi sa fiarba cu alaun de roca; sa fiarba putin, cii sa ajunga la culoarea lui perjello vermiglio. Ia-l de pe foc, ca sa nu se strice; apoi da-l cu pensula la fel cum ai facut si cu galbenul.
Ia, pe urma, cocleala, frecata cu otet si putin sofran, legat cu putin clei, care sa nu fie tare. Si pe aceasta da-o cu pensula, tot asa cum ai facut cu galbenul si cu celelalte culori, si da-o in asa fel incat sa se vada de la fiecare animal, galbenul, rosul, verdele si albul. Pentru a face lucrarea aceasta, mai este bine sa arzi ulei de saminta de in, asa cum ti-am aratat mai inainte; si negrul acesta, care este foarte marunt — o pulbere —, leaga-l cu verni lichid, si iese un negru foarte bun, dar costa mai scump. Lucrarea aceasta este buna de facut pe panza verde, rosie, neagra, galbena si albastra, sau, daca vrei, albastra deschis. Daca este verde, poti s-o lucrezi cu miniu, sau, de vrei, cu cinabru, irecat foarte mult, cu apa. Usuca-l bine, fa-l pulbere, si leaga-l cu verni lichid. Pune din culoarea aceasta pe manusa, cum ai facut cu negrul, si lucreaza in acelasi fel.
Daca panza este rosie, ia indigo cu alb de plumb, frecat foarte mult cu apa; usuca-l la soare; apoi, fa-l pulbere; leaga-l cu verni lichid, in chipul obisnuit, si lucreaza cu el in acelasi fel cum ai lucrat cu negru. Daca panza este neagra, poti s-o lucrezi cu un albastru foarte deschis, adica cu mult alb de plumb si putin indigo, amestecare, frecate si legate dupa cum am spus despre celelalte culori. Daca panza este albastra deschis, ia alb de plumb frecai, uscat si legat la fel cu celelalte culori. Si, indeobste, dupa cum gasesti fondurile, dupa cum poti gasi alte culori diferite de acestea, si mai deschise si mai inchise, dupa cum crezi ca raspunde inchipuirii tale; caci un lucru te va invata altul, atat prin practica, cat si prin istetimea mintii tale. Si aceasta pentru ca, fiecare mestesug, prin insasi natura sa, este folositor si placut; si aceasta pentru cine se tine de el, iar pentru cine nu se tine, este invers.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977