Daca ai de lucrat pe panza neagra sau albastra, ca si pe cortine, intinde panza in felul aratat mai sus. Nu-i nevoie sa gruntuiesti cu ipsos: nu poti sa desenezi cu carbune. Ia tibisir — pe care-l folosesc croitorii —, si slarima-l in bucatele, cum faci cu carbunele, fi pune-le intr-o teava de pana de gisca, de grosimea care-ti trebuie. Pune o coada acestei tevi, si deseneaza fara a apasa. Intareste, apoi, cu alb de plumb, legat. Dupa aceea, da un strat de clei, din acela cu care legi ipsosurile la catapetesme sau la panouri; apoi, intinde fondul cat poti mai mult, si coloreaza vesminte, chipuri, munti, cladiri, si Orice vrei, dar ai grija de leaga culorile in chipul obisnuit. Iar pentru a colora pe cori ine, poti sa iei panza alba si s-o pui peste panza albastra, lipita cu sugoli, in chip de clei; si aseaza-ti figurile pe care vrei sa le pictezi pe fond, si poti sa colorezi cu anumite culori de apa, f"ra a vernisa dupa aceea.
Se mai pot face multe si ieftine lucrari, si sunt destul de frumoase si pretuite. De asemenea, pe cortine, poti face cu pensula cateva frunzisuri, din indigo cu alb de plumb, curat, pe fondul legat cu clei; si lasa intre aceste frunzisuri cateva spatii frumoase, pentru a face uncie lucrari micute de aur, cu mordanti cu ulei. Cum trebuie sa se deseneze pe panza sau pe tesatura de matase, pentru trebuintele celor care brodeaza? Uneori, mai trebuie sa-i servesti si pe cei care se indeleinicesc cu erodatul, cu diferite feluri de desene, in scopul acesta, spune-le acestor mesteri sa punii panza, sau tesatura de matase, bine intinsa pe un cadru; si daca panza este alba, ia carbune obisnuit si deseneaza ceea ce vrei. Apoi, ia pana si, cu cerneala curata, intareste la fel cum ai face cu pensula, pe panou. Apoi, matura carbunele, dupa care, ia un burete bine spalat, stors de apa, si freaca cu el panza pe partea unde nu este desenata, si da cu buretele pana ce panza se umezeste bine de tot. Ia, apoi, o pensula mica si ascutita, de par de veverita, impinge-o in cerneala si stoarce-o bine, si cu ea incepe sa umbresti in locurile mai intunecoase, micsorind si slabind putin cite putin.
Vei vedea ca, in chipul acesta, panza nu va fi prea groasa pentru a slabi umbrele, si ca totul fi se va parea o minune. Si daca panza s-ar usca mai inainte de a fi terminat de umbrit, revino cu buretele si umezeste asa dupa cum ti-am mai aratat. Si aceasta iti este de ajuns pentru lucrarea pe panza. Sa vorbim despre lucratul prapurilor pe matase, a steagurilor. Stindardelor si a altor lucruri, si despre modul de a polei cu aur diademe sau fonduri. Daca ai de lucrat, pe matase, prapuri sau alte lucrari, intinde-le, mai intii, pe cadre, asa dupa cum ti-am spus cand am vorbit despre panza; si, potrivit cu fondul pe care-l ai, ia carbunii: negri, sau albi. Fa desenul, si intareste fie cu cerneala, fie cu culoare subtiata; iar daca trebuie ca aceeasi scena sau figura sa fie lucrata pe amandoua partile, pune cadrul la soare si intoarce spre soare partea desenata, ca sa baia soarele pe ca.
Aseaza Ie in partea opusa, cu culoarea subtiata, si, cu pensula subtirica de par de veverita, incepe si da dupa umbra pe care o vezi de la desenul lacut. Daca ai de desenat noaptea, ia o lumina mare si pune-o in partea a ceea ce ai desenat, si una mai mica in partea unde desenezi. Adica trebuie sa lucrezi ca si cum in partea desenata s-ar afla un candelabre, iar in partea unde desenezi, o luminare. Daca nu este soare, si ai de desenat ziua, fa in asa fel ca lumina de la doua ferestre sa bata in partea a ceea ce ai desenat, iar in partea pe care vei desena sa bata lumina de la o fereastra mica. Apoi, leaga cu cleiul obisnuit, acolo unde ai de colorat sau de pus aur, si amesteca putin albus de ou cu acel clei, cum ar fi un albus de ou la patru pahare de clei; si daca dupa ce ai legat cu clei, vrei sa pui vreo diadema sau sa dai un fond de aur lustruit, pentru a-ti face mare cinste si faima, ia ipsos din cel marunt de tot si un pic de huma de armenia; si freaca-le impreuna toarte mult, cu un piculet de zahar. Apoi, cu cleiul obisnuit, si cu foarte putin albus de ou, amestecat cu putin alb de plumb, da foarte subtire de doua ori acolo unde vrei sa pui aur; apoi da cu huma, la fel cum ai dat pe panou; dupa aceea, pune aurul cu apa curata, amestecand putina tempera, din aceea a humei, si lustruieste pe piatra bine curatata, sau pe o scindura foarte tare si neteda; si-apoi, cizeleaza si apasa pe sus-zisa scindura. Mai poti sa colorezi Orice lucru in chipul obisnuit, le-gind culorile cu galbenus de ou, si dand aceste culori de sase, sau de opt, sau de zece ori, de dragul vernisarii; si-apoi, poti sa pui diademele sau fondurile de aur cu mordanti cu clei, iar ornamentatiile cu mordanti de usturoi, iar, dupa aceea, sa te-apuci sa vernisezi; dar mai bine este cu mordanti cu clei.
Si aceasta este de ajuns pentru stindarde, steaguri, si altele de acelasi fel.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977