Cum se poate vernisa pe panou lucrat cu pamant verde

Ai sa dai peste unii oameni care te vor pune sa lucrezi in verde pe panou si vor voi sa-l vernisezi. Iti spun ca aceasta nu se obisnuieste, si ca pamantul-verde nu are nevoie de asemenea lucru; dar daca vrei sa-i multumesti, urmeaza metoda aceasta: ia cazatura de pergament, fierbe-o bine cu apa curata, pana ajunge ca o tempera, sau un clei obisnuit; apoi, cu o pensula groasa de par de veverita, da frumos si usor — de doua sau trei ori — cu cleiul acesta peste figurile sau scenele tale, si, indeobste, peste tot unde ai de vernisat. Dupa ce ai dat cu cleiul acesta foarte limpede si curat, si bine strecurat de doua ori, lasa lucrarea sa se usuce bine, timp de trei sau patru zile. Apoi, mergi la sigur cu verniul, dindu-l peste tot, deoarece vei vedea ca pamantul-verde prinde verniul la fel de bine ca si celelalte culori. Cum se poate spala si curata de culoare, dupa ce al pictat un chip de om? Practicind arta, fi se va intampla uneori sa ai de colorat sau de pictat carnuri vii, mai cu seama sa colorezi un chip de barbat sau de femeie. Culorile le poti lega cu ou; sau, de vrei, si este si mai bine, cu ulei, sau cu verni lichid, care este cea mai puternica tempera din cite se afla pe lume.

Dar daca vei vrea sa speli apoi fata de culorile si tem-perele acestea, cum vei face? Ia galbenusuri de oua, freaca-le pe fata, putin cite putin, si, pe urma, ireaca-le mai tare cu mina. Ia, apoi, apa calda, fiarta cu tarite, si spala fata cu ea; dupa aceasta, mai ia un galbenus de ou, si din nou freaca tare cu el fata. avand apoi apa calda — din cea de mai inainte —, spala din nou fata. Fa aceasta de-atitea ori pana ce fata isi recapata culoarea de mai inainte; de vorbit mai mult despre lucrul acesta, nu are nici un rost. De ce trebuie sa se fereasca femeile de a da pe piele cu ape chimice? Am face un mare bine femeilor tinere, indeosebi celor din toscana, aratindu-le ce sunt unele culori dupa care se innebunesc, ca si unele ape de care se folosesc pentru a se face frumoase.

Dar, deoarece Padovanele nu se folosesc de ele, si pentru a nu le da prilejul de a ma dojeni, dupa cum nu vreau sa-l supar nici pe dumnezeu, nici pe maica domnului, ma feresc sa scot vreo vorba. totusi, iti spun ca, de vrei ca fata sa-si pastreze multa vreme propria ei culoare, foloseste-te, atunci cand te speli, doar de apa de fintina, de put, sau de riu; si te incredintez ca, de te folosesti de vreo apa fabricata, fata iti va ajunge in scurt timp flescaita, dintai negri, si, pana la urma, femeile imbatranesc inainte de vreme, si ajung cele mai urite batrine din cite se afla in lume. E de ajuns ce-am spus si despre acest lucru.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977