Cand vrei sa faci un chip de batrin, trebuie sa te folosesti de acelasi mod ca pentru cel de tanar, numai ca verdaccio-ul trebuie sa fie mai inchis, ca si nuantele carnatiilor, si urmeaza modul si practica folosite la colorarea chipului de tanar, atat la maini si picioare, cat si la bust. Bineinteles, batrinul va avea parul si barba carunte. cand l-ai schitat cu verdaccio si cu alb, cu pensula de par de veverita, ascutita, ia un alt vasulet cu alb de var si un pic de negru — pe care le amesteci si le faci lichide —, si cu o pensula de par de porc, moale, si bine imbibata cu vopsea, acopera barba si parul; tot cu acest amestec, insa ceva mai inchis, fa umbrele. Pe urma, ia o pensula mica, ascutita, de par de veverita, si da reliefurile parului si barbii. Cu aceeasi culoare poti face si tata. Cum trebuie sa colorezi "in fresco" diferite barbi si pieptanaturi. cand vrei sa faci alte pieptanaturi si alte barbi, fie sanguine, fie rosii-aprinse, fie negre, fie oricum doresti, schiteaza-le mai intai cu verdaccio, si acopera-le cu alb; apoi, coloreaza-le in chipul aratat mai sus.
Sa stii numai ce culoare vrei, fiindca priceperea si deprinderea iti vor veni va-zind altele gata facute. Masurile pe care trebuie sa le aiba corpul omenesc desavirsit proportionat. Mai inainte de a merge mai departe, fii cu lua-rea-aminte ca vreau sa-ti dau masurile desavirsite ale barbatului. Despre cele ale femeii n-am sa pomenesc, deoarece femeia nu are nici o masura de-savirsita. Mai intii, dupa cum am spus mai sus, fata este impartita in trei parti: capul — una; nasul — alta; si de la nas la barbie — alta. De la radacina nasului, cu toata lungimea ochiului, una din aceste masuri; de la coada ochiului pana la coada urechii — o masura; de la o ureche la alta — lungimea unei fete; de la barbie, sub gitlej, la incheietura gatului — una din cele trei masuri; gatul — lung cat o masura; de la furca gatului la varful umarului — o fata; si la fel spre celalalt umar; de la umar la cot — o fata; de la cot la incheietura maini i — o fata si una din cele trei masuri; palma, in toata lungimea ei — o fata; de la furca gatului ia aceea a stomacului — o fata; de la stomac la buric — o fata; de la buric la incheietura coapsei — o fata; de la coapsa la genunchi — doua fete; de la genunchi la calcii — doua fete; de la calcii la talpa — una din cele trei masuri; lungimea piciorului — o fata. Barbatul este in inaltime cat este in latime, cu bratele intinse; bratele cu mainile pana la mijlocui coapsei.
Si barbatul, in intregime, are in lungime opt fete si doua din trei masuri. Barbatul are in partea stinga a pieptului o coasta mai putin decat femeia. In tot trupul omului sunt oase. Natura sa, adica madularul barbatesc, trebuie sa aiba masura care este placuta femeilor; boasele sa-i fie mici, de forma frumoasa si fragede. Barbatul frumos trebuie sa fie oaches, iar femeia, alba, etc. N-am sa-ti vorbesc despre animalele lata judecata, pentru ca nu par sa aiba vreo masura sigura. Copiaza-le si deseneaza-le, cat poti mai mult, dupa natura, si-ti vei da seama de asta.
Pentru toate acestea iti trebuie o mare pricepere si deprindere.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977