Cum trebuie sa colorezi pergamentul si in ce fel trebuie sa l lustruiesti

Cand vrei sa colorezi pergamentul, se cuvine ca mai inainte sa-l uzi cu apa de fintina sau de put, pana ce ajunge moale si neted la pipait. Apoi, prinde-l cu tintisoare pe o scindura, intinzindu-l ca pe o piele de toba, si, cum am mai spus, da-i culoarea in straturi. Daca se intampla ca pergamentul, sau hartia de bumbac, sa nu fie intinse dupa cum doresti, іа-le si pune-le pe o scindura de lemn de nuc, sau pe o piatra neteda si curata. Apoi, pune o coala de hartie de bumbac, foarte neteda, peste aceea pe care ai colorat-o, si cu o piatra de lustruit aurul, incepe si lustruieste cu toata puterea maini lor tale; si in felul acesta pergamentul va ajunge moale si lustruit. E-adevarat ca unora le place mai mult sa instruiasca de-a dreptul pe hartia colorata, si asta fiindca piatra de lustruit, plimbindu-se chiar pe hartie, II da un pic de lustru; fa, insa, cum iti place, dar sa stii ca primul meu sfat este cel mai bun. Iar pricina este aceasta: frecind cu piatra de lustruit pe culoare, pentru a o lustrui, daunezi lustrului condeiului cu care vei desena, ca si tentei pe care o vei da, caci nu vor mai aparea nuantele si tonurile luminoase, lucru care nu se va intampla de urmezi primul meu sfat. Sit nihil bominibus , fa cum vrei.

Cum trebuie sa colorezi hartia in negru. Sau in violet? Si-acum, pregateste-te sa faci aceste culori. Ca sa-ti colorezi hartiile in negru, sau in violet, ia — pentru numarul de coli de hartie, de care am vorbit mai sus, o jumatate uncie de alb de plumb, si cat un bob de lapis amatita , si freaca-le bine impreuna, cat poti mai mult, caci, cu cat le freci mai mult, culoarea nu se strica, ci totdeauna se imbunatateste. Apoi, amesteca cu clei, in chipul aratat mai inainte. Cum trebuie sa colorezi hartia in culoarea indigo? Culoarea indigo.

Ia acelasi numar de coli de hartie, ca mai sus, o jumatate uncie de alb de plumb, si cat doua boabe de indaco maccabeo , si freaca-le bine impreuna, caci frecindu-le bine, culoarea nu se strica. Amesteca, apoi, cu acelasi clei, in felul aratat mai sus. Cum trebuie sa colorezi hartiile in culoarea rosiatica, sau aproape de culoarea piersicii? Daca vrei sa colorezi in culoarea rosiatica — tot numarul de coli de hartie, ca mai sus —, ia o jumatate uncie de pamant-verde, la doua boabe de alb de plumb, si cat un bob de sinopia chiara. Freaca-le in chipul stiut, si amesteca totul cu clei sau tempera. Cum trebuie sa colorezi hartiile in culoarea carnatiei, adica rosu-aprins? Ca sa faci culoarea de un rosu-aprins, ca a carnatiei, trebuie sa ici — pentru acelasi numar de coli de hartie —, o jumatate de uncie de alb de plumb, si mai putin de un bob de cinabru.

Trebuie sa le freci impreuna si sa le amesteci cu tempera, in chipul aratat mai inainte. Cum trebuie sa colorezi hartiile in culoarea cenusie, sau plumburie? Culoarea cenusie, sau plumburie, o vei face in acest fel. Mai intai ia un sfert de uncie de alb de plumb, apoi cat un bob de ocru deschis, si mai putin de-o jumatate de bob de negru. Freaca-le bine impreuna, dupa cum am mai aratat. Pune clei, cum am spus si la celelalte, si adauga totdeauna fiecareia cel putin cat un bob de pulbere de os ars. Ai invatat pana aici ti-ajunge sa stii cum sa colorezi hartiile in toate culorile.

In ce fel poti copia pe hartie de calc partile cele mai de seama ale unei figuri frumoase, sau ale unui desen? Trebuie sa mai stii ca se gaseste o hartie care se cheama hartie de calc, si care iti poate fi de mare folos pentru a copia un cap, sau o figura, sau o jumatate de figura, dupa cum sunt iesite din mana mesterilor de seama. Si pentru a putea scoate bine contururile — fie de pe hartie, fie de pe scindura, fie de pe zid —, redind intocmai trasaturile originalului, asaza aceasta hartie de calc pe figura sau pe desen, si lipeste-o binisor la cele patru colturi cu putina ceara rosie sau verde. De indata, prin hartia de calc vor aparea figura, sau desenul, de dedesubt, in asa fel ca le vei putea vedea deslusit. Atunci, ia o pana bine ascutita, sau o pensula din par de veverita, si inmuind-o in cerneala, poti incepe sa urmaresti contururile desenului de dedesubt; de asemenea, prin calc, apar si unele umbre, pe care le poti vedea si copia. Ridicind apoi hartia, poti sa adaugi cateva alburi si reliefari, dupa cum iti place mai mult.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977