Cum trebuie sa iei tiparul unui relief pentru a ornamenta diferite spatii ale panoului

Deoarece vorbim despre reliefare, am sa-ti spun ceva. Tot cu acest ipsos, sau mai intarit cu clei, poti sa iei tiparul capului vreunui leu, sau al altor lucruri turnate din pamant sau creta. Unge tiparul acesta cu ulei de ars, toarna in el ipsos din acesta bine legat cu clei, si lasa-l sa se raceasca bine; apoi, printr-o parte a acestui tipar, ridica ipsosul cu varful unui cutitas, si sufla cu putere. Va iesi curat. Lasa-l sa se usuce. Apoi, la unele ornamentatii, pune in acelasi fel, din acelasi ipsos de gruntuit, sau din acela cu care reliefezi: unge cu pensula acolo unde vrei sa pui capul acela; apa-s'-l cu degetul, si intareste-l cu grija. Ia, apoi, ipsos, si cu pensula de par de veverita, da o data sau de doua ori peste partea pe care o reliefezi, frecind cu degetul peste tipar; si lasa-l sa stea asa.

Daca ar ramane vreun nodulet, ia cu varful cutitasului si da-l afara. Cum trebuie sa se aseze pe zid fiecare relief? Ani sa-ti mai vorbesc despre reliefurile pe zid. Mai intii, sunt unele lucrari pe zid, fie rotunde, tie frunze, care nu pot fi tencuite cu mistria. Iti trebuie var bine dat prin sita, si nisip bine cernut; pune-le intr-un lighean si, cu o pensula groasa de par de porc, si cu apa curata, inmoaie bine totul, ca o pasta, si da de mai multe ori cu aceasta pensula in locurile unde vrei. Dupa aceea, netezeste cu mistria, si va ramane bine tencuit. Si picteaza-l in fvesco sau in secco, dupa cum ti-am aratat la lucrarile in fresco.

Cum se reliefeaza cu var pe zid. Si cum se reliefeaza cu ipsos, pe panou? Mai poti cu sus-zis-ul var — putin frecat pe piatra •—, sa reliefezi pe zid ceea ce vrei, dupa cum ti-am aratat la lucrarile pe panou, cu conditia insa, ca vasul si tencuiala sa fie curate, proaspete. Cum se face un relief in tipar de piatra, si cum sunt bune pe zid si pe panou? Mai poti sa ai o piatra, sculptata, taiata in ce chip vrei, si sa ungi aceasta piatra cu slanina sau cu osinza topita. Ia, apoi, cositor din cel batut, si, cu ciiti udati putin, pune-l peste cositorul care este deasupra tiparului, si bate-l cat poti de tare cu un ciocan de lemn de salcie. Pe urma, ia ipsos mare, frecat cu ulei, si cu o lama de lemn umple tiparul acesta.

Poti ornamenta pe zid, pe cufere, pe piatra, pe Orice vrei, punind apoi mordanti peste cositor; si, cand se usuca putin, poleieste-l cu aur din cel mai bun. Lipeste-l apoi pe zid, cand s-a uscat, cu smoala de corabii. Cum se poate reliefa pe zid cu verni? Mai poti reliefa pe zid cu verni lichid, amestecat cu faina, si bine frecate impreuna; reliefeaza cu o pensula ascutita, de par de veverita. Cum se poate reliefa pe zid cu ceara? Mai poti reliefa pe zid cu verni lichid, amestecat smoala de corabii, amestecate impreuna; doua parti ceara, si a treia parte smoala. Reliefeaza cu pensula.

Ai grija sa fie calda. Cum se pune pe panou huma de armenia, si cum se leaga cu clei? Sa ne intoarcem la cele ce spuneam mai inainte. cand ai terminat de reliefat panoul, ia huma de rmenia, din cea buna. Apropie-o de buza de jos a gurii tale; daca simti ca se lipeste de ea, este semn ca este huma din cea buna. Acum, trebuie sa stii sa faci tempera cea mai buna pentru poleit cu aur. Ia un castronas de sticla, foarte curat, si pune in el un albus de ou.

Ia, apoi, o maturica cu mai multe ramurele, taiata deopotriva la caii patul cu ramurele, si, cum ai bate spanacul, tot asa bate albusul, pana ce castronasul se umple de de o spuma groasa ca zapada. Pe urma, ia un pahar obisnuit, nu prea mare, si nu umplut ochi cu apa curata, si pune-l peste albusul din castro-nas. Lasa sa stea asa si sa se limpezeasca de seara pana dimineata. Apoi, cu tempera aceasta, freaca huma cat vei putea mai mult. Ia un burete bun, spala-l bine, si inmoaie-i in apa foarte curata; stoarce-. Apoi, acolo unde vrei sa pui aur. Freaca incet cu acest burete, care sa nu fie prea imbibat.

Dupa aceea, cu o pensula groasa, de par de veverita, subtiaza huma aceasta, lichida ca apa, pentru prima oara; si acolo unde vrei sa pui aur, si unde ai udat cu buretele, pune huma din aceasta, cu de-amanuntul, ferindu-te de intreruperile pe care le face uneori pensula. Apoi, asteapta putin: pune din nou din huma aceasta in vasuletul tau, si fa ca, a doua oara, culoarea sa aiba mai multa tarie. Si, in acelasi fel, da a doua oara. Lasa-l sa stea putin, apoi pune din nou in vas mai multa huma, si, in acelasi fel, da a treia oara, ferindu-te de intreruperi de pensula. Dupa aceea, pune in vasulet mai multa huma, si la fel cum ai facut mai inainte, da a patra oara; si-n felul acesta gruntuitul cu huma este gata. Acum, lucrarea trebuie acoperita cu o panza, ferind-o cat poti mai mult de praf, de soare si de apa.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977