De ai de lucrat cufere sau case de fier, si de vrei sa le faci intr-adevar, gruntuieste-le cu ipsos si urmeaza intru totul acelasi fel de lucru ca la panou, cand pui aurul, cand colorezi, cand ornamentezi si vernisezi, fara sa ma mai intind a fi le repeta punct dupa punct. Daca vrei sa lucrezi alte cufere, mai putin pretioase, da-le mai intai cu clei, si acopera cu postav crapaturile, si tot asa fa si cu cele de mai sus: dar pe acestea poti sa le gruntuiesti cu ipsos, mai intii, cu o lopatica, sau cu o pensula, sau cu cenusa bine cernuta, legata cu clei obisnuit. cand gruntuitul cu ipsos este gata, si uscat, daca vrei, da un grunt si cu ipsos din cel marunt. Daca vrei apoi sa le impodobesti cu diferite figuri de cositor sau alte insemne, fa in felul acesta: ia o piatra moale, neteda si trainica, si sapa in piatra aceasta lucrarea pe care vrei s-o iaci, sau pune pe altcineva s-o sape; si oricat de putin adanca ar fi, si tot este de ajuns. Pune sa sape figuri, animale, insemne, flori, stele, trandafiri, si Orice iti doreste inima. Ia, apoi, cositor batut, fie galben, fie alb, in mai multe foi, si pune-l peste tiparul pe care vrei sa-l redai intocmai. Apoi, ia un manunchi de cilti — ca un dop —, udat bine, si-apoi stors, si pune-l peste cositorul acesta; si cu mana cealalta ia un ciocan de lemn de salcie, nu prea greu, si incepe si bate peste dopul acesta de cilti, sucindu-l si rasucindu-l cu cealalta mina.
Si, cand l-ai batut bine, incat vezi aparand in chip desavirsit fiecare linie sapata, ia ipsos din cel mare, frecat cu clei, si cu lopatica da peste cositorul acesta batut. Dupa ce ai facut in felul acesta, ia un cutitas si, cu varful, cauta o latura a foii de cositor, pe care s-o poti desprinde si s-o ridici in sus; apoi, revino cu ipsosul si cu lopatica, in chipul obisnuit. Si tot asa la cu fiecare foita de cositor, daca ai din belsug, si pune-le apoi sa se usuce. De cum s-au uscat, ia un varf de cutitas care sa fie bine ascutit, si, bucata cu bucata, pune cositorul acesta pe o scindura de nuc, bine lustruita, si taie tot cositorul care depaseste marginile figurii tale. Si in felul acesta, fa atita cat vrei. cand ai cuferele randuite, gruntuite cu ipsos si date cu culoarea pe care o vrei, ia clei obisnuit, dar mai tare, uda bine peste ipsosul figurilor sau insemnelor, si da-l de indata peste fondul cufarului, si cu pensula de par de veverita contureaza si da cu culoarea care-ti place; apoi, verniseaza fondul. cand s-a uscat, ia un albus de ou, batut, si cu buretele inmuiat in albusul acesta, freaca peste verni, si-apoi, cu alte culori, imbina si imbodobeste fondul cu oricare culoare vrei, ca sa se deosebeasca in parte de fond.
Dar nu ma mai intind sa vorbesc mai mult despre aceasta, aeoarece, daca vei fi priceput si dibaci in lucrarile mari, vei sti sa le taci bine si pe cele mici; mai departe iti voi arata cum se lucreaza pe sticla.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977