Despre natura culorii rosu care se cheama sinopia

Rosul este o culoare naturala si poarta denumirea de sinopia, sau porfir. Culoarea aceasta este de natura slaba si uscata. Tine bine la frecat, si, cu cat este frecata mai mult, cu atat ajunge mai de soi. buna de lucrat pe panou, in capele, pe zid, in fresco si in secco. Despre fresco si secco iti voi da lamuriri cand vom vorbi despre lucrul pe zid. Am spus pana acum, ti-e de ajuns pentru primul rosu. Sa vorbim acum despre modul de a face culoarea rosu, care poarta denumirea "cinabrese" (chinovar).

Potrivita coloritului carnatiei, pe zid, cum si despre natura el. Rosul acesta este o culoare deschisa si se numeste cinabrese; si nu stiu daca aceasta culoare se intrebuinteaza in alta parte decat la Florenta, si este cea mai potrivita pentru coloritul carnatiei, sau pentru coloritul figurilor, pe zid, lucrand hi iresco. Culoarea aceasta se face din cea mai frumoasa si cea mai deschisa sinopia din cite se gasesc; si este pisata si frecata cu alb de var, care, la Florenta, se cheama bianco santogiovanni ; si albul acesta este facut din var foarte alb si bine curatit. cand aceste doua culori sunt bine frecate impreuna (adica doua parti rosu cinabrese , si o treime de alb), fa din ele turtite mici de tot, cat jumatatea unei nuci, si lasa-le sa se usuce. Cum ai nevoie de ele, ia cite crezi ca-ti trebuie, caci culoarea aceasta iti este de mare folos la colorarea chipurilor, maini lor si nudurilor, pe zid, dupa cum ti-am spus. Si, uneori, poti lace cu ea vesminte frumoase, care, pe zid, par facute cu cinabru. Sa vorbim acum despre natura rosului care se numeste cinabru, si cum trebuie sa-l freci.

Se mai gaseste o culoare rosu, care se cheama ci-nabru, si culoarea aceasta se face in mod chimic, lucrata in alambic, si despre care — dat^ fiind ca ar fi prea multe de spus —, ma opresc sa vorbesc. Ar mai fi si pentru faptul ca vei gasi — de-ti vei da osteneala —, multe retete, mai cu seama de te vei imprieteni cu calugarii. Dar cu te sfatuiesc, pentru a nu pierde vremea cu multe si felurite obiceiuri, sa iei, totusi, de la spiteri — la care vei gasi, pe bani — ceea се-ti trebuie. Vreau, insa, sa te invat cum sa cumperi si cum sa deosebesti cinabrul cel bun de cel prost. Totdeauna cumpara cinabru in bucati, si nu farimat, si nici pisat. Pricina? De cele mai multe ori este plasmuit fie cu miniu, fie cu caramida pisata.

Uita-te la bucata intreaga de cinabru, si partea care are cea mai mare inaltime si vina cea mai intinsa si subtirica, aceea sa stii ca este cea mai buna bucata. Pe aceasta pune-o pe piatra si freac-o cu apa curata, cat poti de mult; caci, de-ai freca-o in fiecare zi timp de douazeci de ani, ar ajunge din ce in ce mai buna si mai potrivita pentru lucru. Culoarea aceasta cere mai multe cleiuri, dupa locurile unde ai s-o folosesti, si mai incolo am sa-ti vorbesc despre asta si-am sa-ti arat care-i cel mai nimerit loc pentru ea. Dar tine minte ca natura ei nu-i ingaduie sa vina in atingere cu aerul; de aceea, tine mai mult pe panou decat pe zid. Stind in aer liber - cand este lucrata pe zid - , se innegreste dupa un timp. Sa vorbim despre natura unui rosu care se numeste miniu. Rosul care se numeste miniu este o culoare prelucrata in mod chimic.

Culoarea aceasta este buna de folosit numai pe panou, deoarece, de lucrezi cu ea pe zid, de cum vine in atingere cu aerul, se innegreste si isi pierde culoarea. Sa vorbim despre natura unui rosu care se numeste "amatisto" , sau "amatito" (hematit). Rosul care se numeste amatisto este o culoare naturala, care se trage dintr-o piatra foarte tare si solida. Si este atat de solida incat se fac din ea zimti pentru lustruitul aurului pe panou; ea ajunge neagra si desavirsita ca un diamant cafeniu-inchis. Piatra curata este de culoare violet, sau negricioasa, si are o vina de culoarea cinabrului. Piatra aceasta piseaz-o mai intai intr-o piulita de bronz, deoarece, sfarimind-o pe piatra de porfir, s-ar putea risipi; dupa се-ai pisat-o, pune din ea arii cat vrei sa freci, si cu apa curata freac-o pe piatra; si cu cat o vei freca mai mult, cu atat va ajunge mai buna si culoarea va iesi mai de soi. Culoarea aceasta este buna pentru lucrari pe zid, in fresco.

Si da o culoare ca a cardinalilor , sau violet, sau ca a lacului. Nu este buna de folosit la alte lucrari, sau amestecata cu cleiuri.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977