EBusiness

In cazul marilor companii, se pare ca cea mai sigura solutie ar fi tratarea ca si cum ar fi unul din propriile lor canale de distributie, in timp ce isi continua afacerile in mod traditional pe celelalte canale. Expertii de la forrester research au estimat ca, anul acesta 2006, comertul cu amanuntul de pe internet din europa va atinge o valoare de 152 de miliarde de euro. Aceasta crestere va fi posibila datorita evaluarii corecte a conditiilor de piata. Amenintarea unei scaderi bruste a cererii, legata de criza dot.com-urilor, a fost nejustificata datorita faptului ca numarul de utilizatori de internet se mareste in mod constant (in 2000 a crescut cu 20%), timpul petrecut on-line creste, ca si sumele cheltuite pentru cumparaturile realizate pe internet. Forrester research estimeaza ca vor aparea modificari in profilul cumparaturilor on-line in favoarea produselor scumpe, cum ar fi masinile si hainele de lux. Conform acestor estimari, marea britanie, germania, elvetia si tarile scandinave vor obtine un procent de 8% din vanzarile pe internet din europa. Cercetarile efectuate de mckinsey & company au aratat ca, in multe domenii, companiile de pe internet au inceput sa ameninte companiile traditionale datorita volumului crescut de cunostiinte, abilitatii de a intretine relatii bune cu clientii si a faptului ca folosesc brandul traditional in mediul de.

Site-urile comerciale de tip dot.com sunt foarte eficiente in castigarea de noi clienti si in atragerea lor sa faca cumparaturi on-line, dar inca nu stiu cum sa faca sa-i pastreze. Tucci creative company care se ocupa de elaborarea de strategii de marketing pe internet, confirma faptul ca nu este aplicabil pentru toata lumea. Din experienta lor, cele mai bune rezultate le au firmele din domeniul electronic, care ofera produse mici, usor de impachetat si de transportat. Expertii in strategiile de utilizare a internet accentueaza faptul ca eficienta depinde foarte mult de profesionalismul site-ului on-line, bazat pe o strategie de incredere. Abordarea nu trebuie sa difere de strategia generala de functionare a companiei. Nu va inlocui legile traditionale ale cererii si ofertei, nu va schimba in mod dramatic obiceiurile clientilor si nu va putea fi considerat solutia de redresare a unui management prost. In plus, nu consta numai in a face cumparaturi pe internet si nu se adreseaza doar persoanelor cu o mare experienta on-line.

O buna strategie pentru construieste un mediu obisnuit, care la randul lui isi stimuleaza propria dezvoltare si creeaza piete suficient de mari pentru a permite intretinerea site-urilor comerciale. Baza pentru crearea unei bune strategii de trebuie sa fie o buna estimare a pietei si a pozitiei detinute, impreuna cu evaluarea propriei strategii de piata. In loc sa se construiasca un nou dot.com, dotarea departamentului de vanzari cu astfel de "canale" de vanzare pe internet ar putea avea efecte mult mai benefice. In crearea unei strategii de trebuie facuta o distinctie clara intre piata virtuala de vanzari de produse si piata virtuala de vanzari de servicii. In cadrul pietelor virtuale tipice, se lucreaza cu vanzari de produse (cum ar fi carti, flori, metale, birotica etc). Si cu doua tipuri de participanti: furnizori si clienti. Produsele disponibile in comertul virtual sunt, mai ales, produse destinate uzului curent.

Pe langa furnizorii si clientii de pe pietele virtuale de vanzari de astfel de produse, se mai poate pune in evidenta si prezenta unor societati care asigura suportul, cum ar fi bancile sau companiile care se ocupa cu livrarea. In mod curent, cele mai multe strategii de se bazeaza pe vanzarea de bunuri. Pietele virtuale de servicii sunt o forma mai avansata de, deoarece, intr-o astfel de piata, fiecare companie isi livreaza serviciile altor companii. Fiecare companie poate fi astfel atat client, cat si furnizor, fapt ce complica procesele de business prin aparitia unui lant de firme.