Forum de discutii

Forumurile de discutii reprezinta cea mai comoda modalitate de comunicare intre grupurile de persoane din cadrul unei organizatii sau din afara ei. Aici se pot purta discutii din jurul oricarui domeniu, pot fi lansate intrebari si raspunsuri cu posibilitatea de a reveni mai tarziu asupra celor discutate. De asemenea sunt puse la dispozitia persoanelor sectiuni diferite, pentru ca persoanele care i-au parte la discutii, sa aiba posibilitatea sa-si aleaga domeniul preferat, sau pentru o mai usoara departajare a utilizatorilor. Un avantaj pe care il ofera forumurile de discutii este acela ca, discutiile fiecarui participant pot fi pastrate o perioada mai lunga de timp, si de asemenea pot fi vizualizate de toate persoanele care intra in sectiunea respectiva. Exista doua tipuri de aplicatii, in functie de caracterul lor si anume: forum de discutii public - accesul este posibil tuturor utilizatorilor, datorita retelelor publice de date; forum privat cu acces limitat - restrictioneaza accesul la un grup anume de persoane si tine in general de intranet-ul unei firme. Administratorul solicita inregistrarea participantilor. Inregistrarea faciliteaza editarea mesajelor, semnarea lor si primirea unui ce contine toate insemnarile propuse asupra subiectului pus in discutie.

Inregistrarea este gratuita si necesita deseori completarea unui formular cu date personale. Adresa de poate fi optional ascunsa si asigura securitatea corespondentului. Administratorul poate sa verifice toate adresele in timpul inregistrarii, corectitudinea acestora fiind astfel certificata. De obicei, in cazut forumurilor publice sau profesionale, administratorul poate cere consimtamantul parintilor pentru accesul copiilor sub 13 ani. Dar pana la urma, degeaba impun aceasta regula deoarece nu-si poate da seama nimeni ce varsta au persoanele care acceseaza forumurile de discutii. Figura 29 ilustreaza un model clasic de forum de discutii, la care pot lua parte mai multe persoane. In acest exemplu, persoanele pot discuta despre noile modele de telefoane, care sunt avantajele sau dezavantajele acestora.

Chiar daca mesajele postate nu sunt imediat vizualizate, ele vor putea fi vazute mai tarziu de catre membri, care vor incerca sa raspunda la toate intrebarile. Este un mijloc foarte comod de a gasi raspunsuri la foarte multe intrebari, mai ales pentru ca raspunsurile si intrebarile vor fi pastrate intr-o arhiva sau baza de date.