Frederic CHOPiN unul din pianisti virtuozi

Marele compozitor revolutionar polonez frederic chopin (1810-l849) s-a nascut la 22 februarie 1810, in satul zelazowa wola, langa varsovia, si a murit la 17 octombrie 1849, la Paris. Intreaga sa viata si creatie s-au impletit strans cu tragedia poloniei desfiintata efectiv in 1795, dezmembrata si stapanita de cele mai reactionare forte politice ale vremii: Austria, prusia si rusia tarista. Ormat ca pianist sub indrumarea muzicianului ceh zywny, chopin a fost elev al conservatorului din varsovia, la clasa profesorului josepli elsner, pe care a absolvit-o cu caracterizarea "un geniu muzical". Inca din frageda copilarie, in timpul sederii sale la tara, chopin s-a familiarizat cu cea mai autentica muzica populara poloneza, ale carei elemente ritmice si melodice le-a transpus in lucrarile sale. Xilindu-se la Paris, dupa infrangerea revolutiei populare poloneze din 1830, compozitorul a trait si a creat in capitala frantei, unde a ramas pana la sfarsitul vietii. E acea vreme Parisul era centrul emigratiei politice europene, clocotind de forte si idei revolutionare. Intreaga creatie a lui chopin reprezinta o lupta indarjita si victorioasa impotriva muzicii epigo-nice, pscudoclasice, a vremii sale.

A intruchipeaza primatul artei pline de continut asupra productiei sterile a unor compozitori care fiind si pianisti virtuozi (thalberg, moscheles, kalkbrenner, hummel) promovau virtuozitatea formala. In aceasta lupta impotriva stralucirii exterioare si a lipsei de continut in arta, chopin s-a aliat cu marii compozitori romantici ai timpului — schumann, liszt, berlioz — care au exprimat ca si el contradictiile si framantarile social-politice ale vremii in operele lor. Hopin s-a limitat in mod constient la compozitii pentru pian, instrument pe care-l stapanea pe deplin. El a reinnoit insa prin lucrarile sale muzica europeana, orientindu-se catre izvoarele vesnic tinere ale muzicii populare. Firmind valoarea estetica a creatiei artistice a poporului, chopin a sadit pe ogorul muzicii culte principiul caracterului popular, folcloric, ce sta la baza scolilor nationale europene. Creatia sa abunda de forme de dans tipic poloneze, ca mazurca, oberekul, poloneza, krakoviacul. Elodia, elementul de baza al creatiei sale este impregnata de caracterul slav.

In lumina legaturii cu arta populara polona se poate usor intelege libertatea romantica a muzicii lui chopin, originalitatea tematicii, descoperirea unor armonii noi care au primenit sistemul tonal clasic. Oate aceste trasaturi asigura creatiei lui chopin un loc deosebit in dezvoltarea muzicii profesionale, pe calea democratizarii ei prin contactul cu folclorul. Inlaturind falsele interpretari ale operei lui chopin, vom descoperi in locul imaginii artistului visator si prizonier in lumea saloanelor pariziene chipul barbatesc al luptatorului inspirat, al artistului cetatean, care a exprimat cu o vigoare si stralucire rar intalnite elanul luptei pentru libertate si independenta nationala a poporului sau. Hopin a scris numai doua concerte pentru pian si orchestra dar ele au intrat in repertoriul universal, datorita nobletei inspiratiei melodice. Sinceritatii poetice care le insufleteste si mai ales folosirii inalt artistice a resurselor de expresie ale pianului. ambele concerte sunt lucrari de tinerete. Cu fost scrise inaintea varstei de 21 de ani.

* Notă: Pricope, Eugen - Ghid De Concert, 1977