Generatorul psihotronic intocmit de ciberneticieni

Dupa cum stim, in optica si in acustica forma joaca un rol important prin felul in care poate modifica respectivele unde sonore si luminoase. Ce fel de unde se stirnesc in piramide, in alte forme citate si cum de sunt ele capabile sa influenteze atat de puternic unele procese elementare ale lumii, viata psihica a omului? Pentru tipul de energie acumulat in piramide ar exista, dupa cercetatorii cehoslovaci, doua categorii de generatori: generatori biologici (fiintele vii) si generatori cosmici. Piramida, ea insasi, ar fi un generator cosmic. Mai exista si alte forme binecunoscute, forme ale artei de pilda, care au darul sa scufunde psihicul omenesc in stari de adevarata beatitudine. Daca ar fi sa ne gandim, ne-am gandi la coloana infinita a lui Brancusi, la "maiestrele" lui, de un oval linistitor, larg datator de aripi, la "oul" inceputurilor impovarat de sperantedaca ar fi sa ne gandim. Primim si emitem intr-adevar astfel de "unde"?

Adica ce fel de ,,unde"? Nu stim. Nu stim. Dar dam nume (e un cusur general-uman). Unul dintre ele ar fi: psihotronica. Cercetatorii cehoslovaci considera piramidele de felul celor descrise mai sus adevarati generatori de energie, de acea energie pe care ei o numesc "psihotronica". Este ea una si aceeasi cu energia "bioplasmatica"?

Nu poate fi atita vreme cat piramidele nu poseda viata. Influenteaza viul, psihicul omului indeosebi. De aici si numele probabil. Deocamdata, observatiile ne apar disparate. sunt necesare cercetari care sa completeze cimpul observatiilor, al ipotezelor, pentru a inlesni nasterea unor sunteze unificatoare. Ca fost construit si un aparat denumit "generator psihotronic". El are capacitatea sa se incarce cu energie — de acest "tip" rtecunoscut inca — pe care apoi o poate ceda obiectelor sau fiintelor din jur.

Aparatul functioneaza ca un "medium" prin intermediul caruia cel care-l manevreaza poate actiona deopotriva asupra fiintelor ca si asupra lucrurilor. Seamana cu aparatele ce produc electricitate statica,. Dar nu se confunda cu ele — precizeaza constructorul. O simpla bagheta ascutita tinuta in mana poate atrage bucatele de sticla, obiecte metalice; aparatul propriu-zis putind executa operatii inca si mai complexe. El poate alege o carte potrivit gandului omului care-i conduce de la distanta actiunile, poate accelera vindecarea unor rani sau poate face un om sa ameteasca, sa nu se mai poata orienta, sa-si piarda echilibrul (seamana in acest din urma caz cu o "masina de deochiat" — nu-i asa?). Cum face rost de energie? Simplu: este suficient ca o fiinta umana sa fixeze un detaliu al lui pentru ca.

Energia" sa se scurga prin privire si sa incarce aparatul. Sursa" nu este constituita de un organism anume, ci de intreg "cimpul de forte" al organismului viu. Deci tot omul este "cauza cauzelor"? O observatie inainte de a trece la unele concluzii: "generatoarele" de acest fel erau foarte frumoase — adevarate opere de arta stralucind, fascinant in lumina, obiecte de aur, cupru, diamant. Nu putem respinge ca nefondate sau ca nesemnificative toate aceste afirmatii. Putem avea, insa, stinje-nitoarea impresie ca ne aflam in fata unei "pete albe" din cunoastere pe care incep sa se desluseasca unele prime contururi, disparate — naive poate, — iar noi, necunoscind inca limbajul cel potrivit, traducem prea ades recentele descoperiri in mai vechile cuvinte si imagini care pot falsifica si ingreuia intelegerea. E ca si cum — spun cercetatorii americani shei'la ostrander si lynn schroeder — ne-am afla in epoca descoperirii gramofonului si am incerca sa explicam lumii ca "ceara canta".

E limpede ca ceara nu canta,. Dar cite ceva ar trebui spus mai des si mai pe larg despre "ceara cantatoare" a "gramofoanelor" fiintelor noastre. Alte dosare ar fi cele intocmite de ciberneticieni.

* Notă: Grosu, Eugenia - Tainele creierului uman, Editura Albatros, 1977