Groupware si schimbarile provocate in managementul firmelor

Este mai important sa stii unde te indrepti decat sa ajungi rapid acolo. Nu confundati activitatea cu rezultatul (mabel newcomer)" progresele uimitoare ale omenirii se datoreaza tocmai faptului ca oamenii au invatat sa lucreze impreuna. Multe realizari extraordinare au fost, in cele mai multe cazuri, realizate de echipe. Lucrand impreuna, indivizii fac mai mult decat pe cont propriu. Acesta este principiul sinergiei grupului: contributia intregului grup este mai mare decat suma contributiei individuale ale membrilor. Echipele, ca si indivizii, trebuie sa exploateze cu abilitate potentialul uman, unic si extrem de puternic. Oamenii sunt capabili sa reflecte asupra experientelor si sa adopte in mod constient ceea ce fac la circumstante variabile.

Aceasta capacitate poate fi folosita in scopul imbunatatirii functionarii echipei, in loc sa conteze pe idei simpliste care se dovedesc inutile in situatiile diverse cu care se confrunta lucrul in grup. Echipele difera semnificativ si in cadrul organizatiilor, fiind alcatuite tot mai mult din personae care vin din medii cultural distincte. In unele organizatii, echipa depaseste granitele unei tari, avand membri care locuiesc in diverse state nationale si care trebuie sa lucreze impreuna eficient. In plus, schimbarile legate de conditiile de munca, precum jumatate de norma, timp flexibil, contract sau lucru acasa, contribuie la heterogenitatea echipelor. Datorita echipelor, organizatiile invata (si retin) mai eficient. Chiar daca cineva paraseste echipa, cunostintele acumulate de acesta se pastreaza. De asemenea, membrii invata unul de la celalalt pe parcursul lucrului in echipa.

Cand descoperi ca-i mort calul pe care-l calaresti, cea mai buna strategie este sa-l descaleci (proverb indian). Recunoasterea si intelegerea nevoii de schimbare. Perceperea clara si profunda a nevoii de schimbare de catre managerii organizatiei este indispensabila procesului schimbarii. Perceperea schimbarii este importanta, dar nu suficienta si de aceea trebuie sustinuta de un complex de activitati efective din partea managerilor. Prin urmare, unul dintre cele mai importante aspecte este intelegerea de catre personalul organizatiei, manageri si subordonati, a nevoii de schimbare. Personalul organizatiei trebuie ajutat sa inteleaga ca actuala structura organizatorica trebuie adaptata la noile cerinte pe care le presupune tranzitia spre economia de piata, ca actualul sistem informational trebuie schimbat si transformat intr-un instrument eficace la indemana managerilor, iar deciziile acestora au nevoie de o fundamentare participativa, folosindu-se metodele si tehnicile moderne de management. Intelegerea nevoii de schimbare presupune, De altfel, cunoasterea faptului ca o continuare a proceselor de management si de executie cu structurile mai vechi in noile conditii conduce, in mod inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, la situatii critice pentru organizatia respectiva.