Oamenii iau mereu decizii. Unele decizii sunt personale iar altele sunt legate de afaceri. De exemplu, decizia de a a achizitiona o masina noua. Deciza ofera raspuns la urmatoarea intrebare: "ce tip de masina trebuie sa cumpar?". Proprietarul unui magazine de articole sportive ia o decizie atunci cand el ea alege noi produse pentru a le vinde. In acest caz, intrebarea la care se raspunde prin luarea unei decizii, ar putea fi "cu ce tip de papuci ar trebui sa ne aprovizionam iarna viitoare?". O decizie este o selectie intre mai multe directii de actiune.
Pentru decizia de achizitionare a masinii, clientul trebuie sa hotarasca daca achizitioneaza un ford, o toyota, un volkswagen, sau alta firma producatoare de masini. Pentru decizia de alegere a produsului, proprietarul magazinului trebuie sa decida daca se va aproviziona cu adidasi sau pantofi. Aproape intotdeauna, atunci cand se ia o decizie, exista dubii in legatura cu celelalte alternative. Va necesita masina multe reparatii? Vor dori clientii sa cumpere tipurile de papuci cu care firma s-a aprovizonat? In mediul actual aflat in permanenta schimbare, procesul complex al luarii de decizii devine tot mai dificil. Cei care iau decizii sunt constransi de mediul in care actioneaza.
Desi luarea deciziilor reprezinta un proces dinamic si in permanenta dezvoltare, deciziile au cateva elemente comune. Fiecare decizie este luata in mediul caracteristic unei organizatii si toate deciziile presupun parcurgerea catorva pasi elementari. Managerii trebuie sa decida cand si in ce masura isi vor implica subordonatii in luarea deciziilor. Implicarea subordonatilor poate conduce la cresterea calitatii deciziilor si a gradului de implicare in implementarea acestora. Ea se va realiza numai in anumite conditii si pentru anumite decizii deoarece implica costuri ridicate. Managerii cu experienta stiu ca eficacitatea unei decizii este determinata de doua criterii: calitatea deciziei si atasamentul celor care trebuie sa o implementeze. Calitatea deciziei este determinata de modul in care este desfasurat procesul de luare a deciziilor.
O decizie de calitate care nu este implementata potrivit este insa ineficace. Implementarea este determinata de atasament, motiv pentru care gradul de implicare a celor care vor implementa decizia este vital pentru succesul procesului decizional. Majoritatea managerilor sunt constienti ca deciziile sunt luate pe baza unor informatii imperfecte despre evenimentele viitoare. Evenimentele neprevazute pot influenta chiar si rezultatele celor mai atent gandite decizii. Deoarece stiu ca vor fi evaluati de catre superiori, parteneri si subalterni in functie de eficienta si eficacitatea deciziilor lor, managerii sunt de obicei tensionati in momentul luarii deciziilor si implementarii lor.