Daca vrei sa faci o frumoasa culoare violeta, ia lac din cel mai de soi, si albastru ultramarin, atat din unul cat si din celalalt, si adauga-le tempera. Apoi, ia trei vasulete, ca mai sus, si lasa din culoarea aceasta violet pe fundul vasuletului, pentru a avea cu ce desavirsi umbrele. Apoi, din culoarea pe care ai scos-o, fa trei feluri de tonuri pentru datul formei vesmintelor, coborind nuantele, una mai deschisa decat cealalta, dupa cum am spus mai sus. Ce trebuie pentru a lucra "in fresco" o culoare violeta? Daca vrei sa faci un violei pentru lucrat in fresca, ia indigo si ametist, si amesteca-le — fara tempera —, asa ca mai sus, si fa din ele in total patru nuante. Dupa aceea poti sa-ti lucrezi vesmintul. Ce trebuie pentru a imita un albastru ultramarin de lucrat "in fresco"?
Daca vrei sa faci un vesmint in fresco — asemanator cu albastrul ultramarin —, ia indigo si alb de var, si, amestecate impreuna, coboara-le de la o nuanta la alta; si-apoi, in secco, treci peste capetele cutelor cu albastru ultramarin. Ce trebuie pentru a colora "in fresco" un vesmint violet inchis? Daca vrei sa faci in fresco un vesmint violet inchis, asemanator cu lacul, ia ametist si alb de var, si coboara culorile, dupa cum am mai spus; amesteca-le si contopestc-le bine impreuna. Apoi, in secco, la capetele cutelor, ai sa desavirsesti cu lac curat, la care adaugi clei. Ce trebuie pentru a colora "in fresco" un vesmint verde "cu ape"? Daca vrei sa faci in fresco un vesmint de inger, intr-o culoare "cu ape", acopera vesmintul cu doua nuante de culoarea carnatiei: una mai inchisa si una mai deschisa, si contopeste-le bine spre mijlocul figurii; umbrele din partea cea mai intunecata le faci cu albastru ultramarin; iar culoarea carnatiei celei mai deschise va fi umbrita cu pamant-verde, desavirsind apoi, in secco^. Si, ia aminte, ca oricare lucrare pe care o faci in fresco trebuie sa fie facuta cu cea mai mare grija, si desavirsita in secco, cu tempera.
Pune luminile pe vesmintul acesta in fresco, la fel cum ti-am aratat pentru celelalte. Ce trebuie pentru a colora "in fresco" un vesmint "cu ape", zis "cignerognolo"? Daca vrei sa faci in fresco un vesmant "cu ape", ia alb de var si negru si fa o culoare cenusie, care se cheama cignerognolo. Foloseste-te de ea pentru a acoperi fondurile; pentru a scoate in relief partile luminoase, foloseste-te de giallorino, sau de alb de var. Da umbrele, sau cu negru, sau cu violet, sau cu verde inchis. Ce trebuie pentru a colora "in secco" un vesmint "cu ape", de lac? Daca vrei sa faci in secco un vesmant "cu ape", da fondul cu lac; scoate in relief partile luminoase ale carnatiei — daca vrei — cu giallorino; iar umbrele fa-le cu lac curat, fie cu violet, cu tempera.
Ce trebuie pentru a colora "in fresco" sau "in secco" un vesmint "cu ape" din ocru? Daca vrei sa faci in fresco sau in secco un ves-mint "cu ape", da londul cu ocru, scoate in relief partile luminoase cu alb, si umbreste-l cu verde, in partea deschisa; in partea inchisa, cu negru, sinopia, sau — de vrei — cu ametist. Ce trebuie pentru a colora "in fresco" sau "in secco" un vesmint "berrettino"? Daca vrei sa faci un vesmant berrettino, ia negru si ocru; adica, doua parti ocru, si o parte negru; si coboara nuantele culorilor asa cum te-am invatat mai inainte, fie in fresco, fie in secco. Ce trebuie pentru a colora "in fresco" sau "in secco" un vesmint de culoarea "berrettino", asemanator culorii lemnului? Daca vrei sa faci o culoare de lemn, ia ocru, negru si sinopia; dar doua parti de ocru, iar negrul si rosul, cat jumatatea ocrului. Coboara nuantele acestor culori pentru in fresco, sau in secco, si adauga-le tempera.
Ce trebuie pentru a face un vesmint din albastru de germania, sau din ultramarin, sau o mantie a maicii domnului? Daca vrei sa faci o mantie a maicii domnului, din albastru de germania, sau un alt vesmant pe i are vrei sa-i faci numai din albastru, acopera mai intai — in fresco — mantia, sau vesmintul, cu sinopia si negru; dar doua parti sinopia, si o parte negru. Mai intii, insa, adanceste conturul cutelor cu vreun varf subtire de fier, sau cu vreun ac; apoi in secco, ia albastru de germania, bine spalat, fie cu lesie, fie cu apa curata, si frecat putin de tot pe piatra de frecat. Apoi, daca albastrul este bun si puternic, pune in el un pic de я? Clei inmuiat, nici prea tare, nici prea slab, si de spre aceasta am sa-ti vorbesc mai incolo. Mai pune in albastrul de care-ti vorbeam un galbenus de ou; iar daca albastrul este cam deschis, este semn ca galbenusul este de la ouale acelea de la tara, care sunt foarte rosii. Amesteca-le bine impreuna, cu o pensula de par de porc, moale; da de trei sau patru ori peste vesmintul acesta.
Cand l-ai acoperit bine, si s-a uscat, ia putin indigo si negru, si incepe sa umbresti cutele mantiei, cat poti mai mult, revenind cu varful pensulei — asupra umbrelor —, de cat mai multe ori. Daca vrei sa luminezi putin in dosul genunchilor sau al altor reliefuri, riciie albastrul cu varful cozii pensulei. Daca vrei sa faci fonduri, sau sa acoperi vesminte cu albastru ultramarin, adauga-i clei, asa cum ti-am aratat ia albastrul de germania, si da-l de doua sau trei ori. De vrei sa umbresti cutele, ia un pic de lac din cel mai bun, si un pic de negru, cu tempera de galbenus de ou , si umbreste cat poti mai slab si mai curat; mai intii, cu putin lac , si-apoi, cu varful, fa cat poti mai putine cute, deoarece albastrul ultramarin primeste cu greutate vecinatatea altor amestecuri.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977