Daca vrei sa imiti o catifea, fa vesmintul — de culoarea pe care o vrei —, legata cu galbenus de ou. Apoi, cu o pensula de par de veverita, fa plusul, cum este parul catifelei, cu o culoare legata cu ulei, fi fa parul acesta cam groscior. In felul acesta poti sa faci catifele negre, rosii si de oricare culoare, legindu-le dupa cum am aratat mai inainte. Uneori, trebuie sa faci pe zid partea sumeasa a unui vesmint, sau un vesmint care sa para in-tr-adevar din stofa de lina. De aceea, dupa ce ai tencuit, curatat si colorat, lasa pentru mai la urma ceea ce vrei sa faci. Sa ai o scindura mica, neteda, putin mai mare decat o tabla de joc de dame; si, stropind cu apa curata, cu pensula, in locul cuvenit, incepe si freaca in cerc cu scindu-rica asta. Varul va ajunge ia loc aspru si zgrunturos.
Lasa sa stea asa, si coloreaza-l cum este, fara sa fie lustruit; si-ti va aparea ca o adevarata stofa de lina. Ad idem. Daca vrei sa faci o tesatura de matase, fie pe panou, fie pe zid, umple fondurile cu cinabru si deschide culoarea cu miniu; daca sinopia este inchisa, deschide-o cu cinabru sau cu giallorino, pe zid; iar pe panou, cu orpimento, sau cu verde, sau cu oricare culoare vei vrea; umple cu ton inchis si coboara cu ton deschis. Ad idem, pe zid, in frcsco. Umple cu indigo si deschide cu indigo amestecat cu alb de var. Si daca vrei sa lucrezi cu culoarea aceasta pe panou sau pe scuturi, amesteca indigoul cu alb de plumb, legat cu clei; si in felul acesta poti face draperii destule si de mai multe feluri, dupa priceperea ta si dupa cum iti va placea. Cum se picteaza pe panou si cum se leaga culorile?
Cred ca, atat prin insasi desteptaciunea ta, ajutata de practica, cat si prin insasi invatatura pe care ai primit-o de la mine, si urmand calea aceasta, vei sti sa lucrezi frumoase draperii de aur, si de mai multe feluri. Multumita lui dumnezeu, ne vazuram ajunsi si la pictura pe panou. Si afla ca lucratul pe panou este cu adevarat lucru de mare cinste, si pe care nu-l poti face decat dindu-ti o mare osteneala. Si este adevarat ca pictatul pe panou se face intocmai cum ti-am aratat la lucrarile in jresco; afara doar daca-l deosebesti prin trei lucruri. Unul, ca totdeauna trebuie sa lucrezi vesmintele si cladirile inainte de a lucra chipurile. Ai doilea lucru, ca trebuie totdeauna sa legi culorile cu galbenus de ou, si sa fie bine legate; tot atita galbenus de ou cat si culoarea pe care o legi. Al treilea, ca culorile trebuie sa fie mai bune, mai bine frecate, si lichide ca apa.
Si spre marea ta placere, incepe totdeauna sa lucrezi vesminte de lac, in felul pe care fi l-am aratat la lucrarile in fresco; adica, lasa la primul grad propria culoare, si ia doua parti de lac si una de alb de plumb. Si din amestecul acesta, asa legat cum e, fa trei grade, putin diferite unul fata de altul: bine legate, cum ti-am spus, si deschide totdeauna cu alb de plumb, bine frecat. Apoi, pune panoul dinaintea ta, si ai grija sa-l tii totdeauna acoperit cu un cearsaf, si asta de dragul aurului si ipso-surilor, ca sa nu se umple de praf; iar atunci cand atingi lucrarile, mainile sa-ti fie foarte curate. Apoi, ia o pensula moale, de par de veverita, si incepe sa dai culoarea inchisa, cautind cutele din partea aceea unde trebuie sa fie umbra figurii. Si-n chipul obisnuit, ia tonul mijlociu si umple dosu-surile si reliefurile cutelor inchise, si incepe cu aceasta culoare sa intaresti cutele reliefului si spre lumina figurii. Ia, apoi, culoarea deschisa, si umple reliefurile si dosurile partii luminoase a figurii. Si-n felul acesta, revino cu culoarea inchisa la primele cute inchise ale figurii.
Si asa cum ai inceput, nu te opri, ci da de mai multe ori cu sus-zisele culori, cand cu una, cand cu alta umplind din nou si amestecandu-le impreuna, cu gust, nuantate cu delicatete. Pentru aceasta ai timp sa te poti ridica de la lucru si sa te odihnesti catva timp, ca pe urma sa te intorci la lucrarea pe care ai lasat-o pe panou, si aceasta deoarece trebuie sa fie facuta cu mare placere. cand ai terminat de umplut bine, si de contopit aceste trei culori, fa din cea mai deschisa o alta si mai deschisa, spalind intr-una pensula, de la o culoare la alta; iar din aceasta mai deschisa, fa o alta si mai deschisa, si fa sa se deosebeasca putin una de alta. Apoi, ia alb de plumb, curat, legat dupa cum am spus, si da usor peste reliefurile mai mari. Si asa, putin cite putin, fa umbrele, pana ce ajungi la cele mai inchise, cu lac curat. Si nu uita ca, de cum ti-ai facut culorile din ton in ton, tot asa pune-le in vase — din ton in ton —, ca sa nu gresesti si sa-l iei pe unul in locul altuia. Si la fel fa cu fiecare culoare cu care vei lucra: fie rosii, albe, galbene, sau verzi.
Dar daca vrei sa faci o frumoasa culoare violet, ia lac foarte bun si albastru ultramarin, si acesta tot asa de bun si de usor, si din acest amestec — la care adaugi alb de plumb —, fa culorile cobrite din ton in ton, si totdeauna legate. Daca vrei sa faci un vesmint cu albastru, reliefat cu alb, deschide-! Cu alb de plumb, si lucreaza-l in felul aratat mai sus.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977