Se intampla uneori — in legatura cu arta aceasta —, sa ai de facut unele lucrari pe ziduri umede, dar pe care trebuie sa le dregi; de unde si trebuinta de a lucra cu chibzuiala si cu pricepere. Si sa stii ca, pe zid, umezeala lucreaza la fel cum lucreaza uleiul pe panou; si cum umezeala strica varul, tot asa uleiul strica ipsosul si temperele lui. De aceea, trebuie prin urmare sa stii in ce fel umezeala aceasta poate ajunge sa faca mare stricaciune. Dupa cum ti-am spus mai inainte, cea mai nobila st mai puternica tempera care se poate tace este aceea pe zid, care se lucreaza in fresca, adica pe var proaspat; si sa sui ca, de-ar ploua cat se poate de mult peste fata zidului, n-ar putea vreodata sa-i stOrice cu ceva; dar ploaia care cade dinapoia zidului, de partea cealalta, aceasta este cea care strica cel mai mult, tot asa daca ar cadea ci te va picaturi pe zidul descoperit; de aceea trebuie sa cauti leacul, adica: mai intai, trebuie sa te uiti in ce loc lucrezi, daca zidul este trainic, si cum este acoperit, sau, de este nevoie, pune sa-l acopere cu mare grija. Si daca este vreun loc pe unde trece o teava de apa, careia nu poti — pe cale obisnuita —, sa-i schimbi drumul, urmeaza sa faci cum iti arat mai jos: poate sa fie zidul de Orice fel de piatra, tu ia ulei de saminta de in, fiert ca pentru mordanti, pune in el caramida pisata si amesteca; dar, mai inainte, da pe zid — cu o pensula sau cu o cirpa —, cu ulei de acesta, sau cu mordant, clocotind; dupa aceea, ia din pasta aceasta de caramida pisata si da pe zid, in asa fel ca sa ajunga foarte aspru: lasa-l sa se usuce cateva luni, pana se usuca bine de tot; apoi, cu mistria, ia var foarte proaspat — cat var si nisip —, si amesteca in el pulbere cernuta de caramida pisata, si tencuieste bine, o data sau de doua ori, lasind mortarul aspru sa stea sa se usuce. Apoi, cand vrei sa pictezi si sa lucrezi, da o tencuiala subtire, asa cum ti-am aratat mai inainte la lucrarile pe zid. Sa vorbim despre alte doua moduri bune pentru a drege un zid prins de umezeala.
Pentru a drege un zid prins de umezeala, mai poti sa iei, mai intii, smoala de corabii, clocotind, si intinde-o bine pe zid. Dupa ce ai facut aceasta, ia din aceeasi smola, impreuna cu caramida pisata, bine uscata si noua; piseaza bine caramida si amestec-o cu putina smoala; da cu ele peste tot zidul, adica peste acela care are umezeala, si da cat poti mai mult. Aceasta este o tencuiala minunata. Si aspreste cu var, asa cum ti-am aratat si spus mai inainte. Si mai este un alt mijloc: ia niste verni lichid, clocotind, si da mai intai peste fata zidului umed, si, in acelasi lei, da cu caramida pisata, amestecata cu verniul acesta; este un leac minunat. Sa vorbim despre lucrul in odai sau in porticuri, cu pamant-verde, "in secco". Uneori se lucreaza in odai, sau sub porticuri, sau sub balcoane, si nu totdeauna se lucreaza in fresco.
Daca uneori gasesti un zid tencuit mai* de mult timp si vrei sa-l lucrezi in verde, ia pamant-yerde, bine frecat si legat cu clei de gruntuit cu ipsos, nu prea tare, si da — de doua sau trei ori —, cu o pensula groasa de par de porc, peste tot fondul; dupa се-ai facut aceasta, si s-a uscat,_ deseneaza cu carbune, asa cum faci pe panou, si intareste scenele cu cerneala, sau, daca vrei, cu culoare neagra, adica cu carbune din vlastare uscate de vita de vie —, carbunele sa fie bine pisat —, si legat cu ou, sau, daca vrei, cujilbus si galbenus de ou, impreuna. Dupa ce maturi carbunele, ia un castron mare de apa, sau o jumatate de borcan, dupa obiceiul celor din loscana. Dupa aceasta, pune cam o lingura de miere si amesteca bine totul. Ia, apoi, un burete si inmoaie-l in apa aceasta, stoarce-l putin, si da cu el peste fondul acoperit cu verde; pe urma, cu tenta de negru subtiat cu apa, fa umbrele, toarte gingase, moi si slabe; apoi, ia alb de plumb frecat si legat cu tempera aceea de ou, de care am vorbit mai sus, si scoate in relief partile luminoase ale figurii, dupa cum cer regulile artei. Pe figurile acestea poti sa pui cateva culori deosebite de verde, ca de pilda ocrul, cinabrul si orpimento-va. si-apoi, ornamenteaza cu frize si la, de asemenea, fonduri de albastru. Si nu uita ca lucrul acesta poti sa-l mai faci si pe panou, in verde, si pe zid, in fresco, tencttind si acoperind cu acest pamant-verde, si, daca vrei, poti sa scoti in relief partile luminoase cu alb de var.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977