Cum trebuie sa lucrezi - in ulei - pe fier, pe panou, pe piatra. Si tot la fel poti lucra pe fier si pe Orice fel de piatra, pe Orice fel de lemn, dand totdeauna mai inainte cu tempera; si, la fel, pe sticla, sau pe ce vei vrea sa lucrezi. Cum se ornamenteaza pe zid, cu aur, sau cu cositor? Acum; dupa ce ti-am aratat cum se lucreaza in fresco, in secco si in ulei, vreau sa-ti arat ce fel trebuie sa ornamentezi pe zid, cu cositor aurit sau alb, si cu aur clin cel mai bun. Si ia aminte ca, mai cu seama, trebuie sa folosesti cat poti mai putin argintul, deoarece nu tine si se innegreste atat pe zid, cat si pe lemn; dar mai repede dispare de pe zid. Foloseste in locul lui cositor baiul, sau, de vrei, foite de cositor. Fereste-te si de aurul pe jumatate, care se innegreste de indata.
Cum trebuie sa te folosesti totdeauna de aur din cel mai bun, si de culori bune? Cei mai multi au obiceiul sa ornamenteze pe zid cu cositor aurit, deoarece costa mai putin. Ei bine, cu iti dau sfatul acesta: da-ti silinta sa ornamentezi totdeauna cu aur din cel mai bun, si cu culori bune, mai cu seama la chipul maicii domnului. Si de vrei sa-mi spui ca un om sarac nu poate face cheltuiala aceasta, cu am sa-ti raspund ca, de lucrezi bine, si nu precupetesti timpul — fiind vorba de lucrarile tale —, si le faci cu culori bune, ai sa castigi faima intr-atita incat un om bogat iti va plati pentru cel sarac; si numele tau de bun colorist va fi atat de laudat incat — daca un mester va primi un ducat pentru o figura —, tie fi se vor da doi, si vei fi rasplatit pentru gandul tau; cum zice proverbul acela vechi: cine lucreaza prost, castiga prost. Si chiar daca n-ai fi platit bine, dumnezeu si maica domnului te vor rasplati cu bucurii sufletesti si trupesti. Venira la rand multe mestesuguri, nascute din nevoie, si neasemanatoare unul cu altul, si fiecare cerind mai multa pricepere decat altul. Dupa asta urma un mestesug care coboara din stiinta.
Iar acest mestesug poarta numele de pictura. Trebuie sa iei mai intai compasul: sa tragi aureolele sau diademele; sa le cizelezi cu mici intiparituri pentru a straluci puternic. Punerea in mormant, detaliu, tempera pe lemn. Daca vrei sa colorezi un vesmint, cu Orice culoare ai vrea, mai tii trebuie sa desenezi frumos cu verdaccio, iar desenul sa nu fie prea vadit, ci potrivit. Daca vrei sa faci cladiri, fa-le in desen de marimea pe care o doresti. Cornisa pe care o faci in varful cladirii trebuie sa coboare micsorindu-se de sus in jos. Daca vrei sa faci miniaturi, trebuie sa desenezi cu condeiul de plumb figurile, frunzele, literele sau ceea ce vrei sa infaptuietti pe hartie.
pagina In ce fel trebuie sa tai cositorul aurit si sa ornamentezi cu el. cand ornamentezi cu cositor, fie alb, fie aurit, si trebuie sa-l tai cu cutitasul, sa ai mai intai o scindura bine curatita, de nuc sau de par, sau de prun, nu prea subtire, de forma patrata, si de marimea unei foi de hartie de format dublu. Apoi, ia verni lichid, unge bine scindura aceasta, pune deasupra bucata de cositor, bine intinsa si curata. Pe urma, tai cu cutitasul — al carui varf sa fie bine Nascut ir —, si cu ajutorul unei rigle, firisoarele de cositor, de latimea pe care vrei s-o dai frizelor, fie ca sunt de cositor curat, fie ca sunt atat de late pentru a fi ornamentate apoi cu negru sau cu alte culori. Cum se face cositorul verde pentru ornamentare? Pot pentru ornamentarea sus-ziselor frize, ia cocleala — frecata cu ulei de saminta de in — si intinde-o cu de-amanuntul peste o foaie de cositor alb, si aceasta va fi de un verde tare frumos.
Las-o sa se usuce bine la soare, apoi in-tinde-o pe scindura cu verni; dupa aceea, taie cu cutitasul, sau daca ai vrut din capul locului sa faci cu sablonul fie rozete, fie alte lucrusoare frumoase, unge scindura cu verni lichid si pune ro-zetele pe ea; pe urma, lipeste-ie pe zid. De vrei sa faci stele de aur din cel mai bun, sau sa pui diademe sfantilor, sau sa ornamentezi cu cutitasul, trebuie — dupa cum ti-am mai spus — sa pui aur din cel mai bun peste cositorul aurit.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977