Societatea informationala reprezinta o noua etapa a civilizatiei umane, un nou mod de viata calitativ superior care implica folosirea intensiva a informatiei in toate sferele activitatii si existentei umane, cu un impact economic si social major. Permite accesul larg la informatie membrilor sai, un nou mod de lucru si de cunoastere, si mareste posibilitatea globalizarii economice si a cresterii coeziunii sociale. Societatea informationala este caracterizata de cresterea exploziva a informatiei "digitale" disponibila prin intermediul produselor tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Aceste cercetari statistice s-au adresat intreprinderilor cu activitate economica, societatilor bancare si de asigurari, institutiilor administratiei publice centrale si locale. Informatiile prezentate in tabelele de mai jos se refera la indicatorii cel mai des utilizati in caracterizarea gradului de dezvoltare a societatii informationale la nivel european si nu numai, respectiv indicatorii de disponibilitate (indicatorii ereadiness). Urmarirea comparativa in anii 2002-2004 a acestor indicatori evidentiaza tendinta de crestere a gradului de dezvoltare a societatii informationale in europa, in contextul general al evolutiilor spre consolidarea unei structuri economico-sociale aliniata standardelor europene. Astfel: telefonia mobila.
In graficul 11, se poate observa faptul ca in anul 2004 erau aproximativ 67,7 milioane de abonati in reteaua de telefonie fixa in regiunea baltica, mai putin germania si letonia. In medie, locuitorii regiunii impart 32 linii telefonice la 100 locuitori - o scadere mai mare de 40% - sau 22 linii telefonice - incepand cu 2001, conform graficului 11. Numarul de abonamente in reteaua de telefonie fixa la 100 locuitori 2001-2004. in graficul 12, cu 60 linii la 100 locuitori, suedia este de departe tara cu cea mai mare rata, urmata de danemarca cu 47 linii la 100 locuitori. Pentru celelalte tari, numarul liniilor telefonice normale variaza de la 23 pentru 100 locuitori in lituania, si 33 in germania si finlanda. Conexiune internet. Conexiunile pe banda larga prin xdsl sunt intalnite mai des decat conexiunile de internet prin cablu, conform graficului 13. Media pentru regiunea baltica est 7 dsl abonamente la 100 locuitori, desi mai putin de un abonament conexiunile pe banda larga la 100 locuitori acceseaza prin cablu de internet.
Apeluri catre retele fixe si mobile. Retelele mobile nu ofera numai posibilitatea unei convorbiri - telefoanele mobile ofera posibilitatea trimiterii de sms-uri si mms-uri - facilitati care sunt utilizate in regiunea baltica, conform graficului 14. in regiunea baltica s-au trimis aproximativ 300 mesaje text pe cap de locuitor, dar exista variatii substantiale intre tari, conform graficului 14. Danezii sunt de departe cei mai mari utilizatori de sms-uri. Numarul de mesaje text trimise in danemarca in 2004 a fost de 6,6 miliarde, ceea ce corespunde unei medii de 1,211 de locuitor. O piata relativ noua si cu siguranta in crestere este cea a serviciilor sms, unde destinatarul poate subscrie acestui serviciu cand au loc anumite evenimente, de exemplu stiri pe piata de produse, noutati despre evenimente sportive, etc. Aceste tipuri de servicii, trimise unui grup de abonati sau unor anumiti abonati, este posibil sa creasca numarul total de mesaje.