Internet ca sursa de informare

In acest ultim deceniu al secolului xxi, martor al revolutiei ce marcheaza profund toate domeniile vietii, economice, politice, sociale, etc , al tehnologiilor multimedia, un accent deosebit este pus pe schimbul de idei sau cunostinte. Schimbul de informatii reprezinta insasi motivatia existentei retelelor de calculatoare interconectate, in cadrul carora se detaseaza mediul de retele extrem de complex - constituit de internet. Internetul reprezinta un ansamblu de retele de calculatoare interconectate care impreuna cu miile de calculatoare individuale si milioane de utilizatori, constituie comunitatea internet care are la dispozitie un mediu informational si de calcul cu foarte multe servicii informatice si resurse. Asa cum este prezentata, figura 12 este edificatoare pentru a intelege mai bine care sunt componentele mediului de lucru in internet. Spre deosebire de retelele comerciale de calculatoare pentru servicii (compuserve america online, genie, microsoft network etc. ), internetul este un sistem mondial de retele de calculatoare interconectate, care asigura serviciile de comunicare a datelor, cum ar fi deschiderea unei sesiuni de lucru de la distanta, transferul de fisiere, posta electronica si grupuri de discutii. Internetul reprezinta in acelasi timp si o imensa comunitate de persoane din toate domeniile vietii economico-sociale, gata sa raspunda la solicitari, sa asculte parerile altora si sa partajeze informatiile.

Internetul, de asemenea, este o asociere a zeci de retele private, comerciale, academice sau guvernamentale. Atunci cand se conecteaza cineva la internet, se pot pune in comun informatia si datele cu celelalte milioane de oameni care sunt si ei conectati. Este foarte important de stiut faptul ca toate aplicatiile individuale pot fi utilizate pentru a conduce, analiza si a prezenta informatiile din afaceri. Informatiile utilizate in aceste aplicatii deseori apar o data cu afacerile. In diferite situatii, in Orice caz, un utilizator are nevoie de date si informatii din afara mediului de afaceri. De exemplu un manager de vanzari (sale manager) ar putea avea nevoie sa stie care dintre concurentii in afaceri fac vanzari si cum isi promoveaza produsele lor. Mai multe surse din datele si informatiile din afara (externe) exista.

Informatiile despre produsele unei companii sunt rapid puse la dispozitie de catre companie, si datele despre vanzari pot fi uneori obtinute din alte surse. Cateva din aceste informatii pot fi cumparate din afaceri "specializate" in colectarea datelor, dar mai multe informatii sunt gratuite. Internetul face ca cele mai multe informatii din acestea sa fie gratuite. Utilizand un computer (personal computer) conectat la internet si un program adecvat, o persoana poate accesa pagini web pentru a cauta informatiile folositoare. Un browser permite utilizatorului sa urmareasca legaturile (links) dintr-o singura pagina web catre o alta pentru a localiza informatiile. De fiecare data utilizatorul selecteaza o noua legatura (link), iar browser-ul primind cererea paginii web o expune pe ecran. Astfel, un browser permite unui utilizator sa gaseasca si sa primeasca informatii de pe web.

Atunci cand un utilizator afiseaza informatiile dorite pe ecran cu un browser, informatia poate fi usor mutata catre alte aplicatii individuale. De exemplu informatia poate fi transferata de la un browser catre o baza de date, o foaie de lucru, sau un cuvant cheie pentru procesarea documentelor, analiza sau prezentare. Exemple de browsere (motoare de cautare) sunt: microsoft internet explorer, netscape navigator, modzilla, opera,etc.