Intranetul si arhitectura retelelor intranet

Intranetul a luat nastere pentru ca companiile care utilizau instrumente web pentru distribuirea informatiilor au realizat ca intranetul ofera cateva beneficii, pe langa sistemul de informatii obisnuite. Intranetul foloseste standardele si uneltele internetului, dar accesul este limitat la angajatii dintr-o organizatie. Binenteles, securitatea devine importanta pentru a stopa accesul neautorizat la datele companiei. Primii care si-au dezvoltat o retea intranet au descoperit ca intranetul are urmatoarele caracteristici: usor de setat; intretinere ieftina; usor de folosit si foarte cunoscut de utilizatori; usor de repartizat de-a lungul diferitelor sisteme si medii de operare. Se remarca doua diferente esentiale intre intranet si internet: intranetul este o retea interna, proprietatea unei companii, in timp ce internetul este o retea globala, intranetul permite accesul la internet, insa reciproca nu este valabila. Intranetul functioneaza ca un mare centru de coordonare, care leaga intre ele departamentele, procesele si functiile. Din figura 13 se poate observa cum persoane din diferite compartimente ale firmei pot comunica foarte usor intre ei, avand nevoie doar de un calculator sau laptop conectat la reteaua intranet.

Aces lucru face ca comunicarea sa fie mult mai usoara, fara sa fie nevoie de deplasarea in alte parti sau de consumul inutil de impulsuri telefonice. Intranetul constituie un avantaj pentru marile intreprinderi, deoarece realizeaza comunicarea mult mai usoara intre departamentele acesteia. Este un prim pas pe care Orice intreprindere ar trebui sa-l faca pentru a oferi tuturor persoanelor autorizate accesul la anumite informatii si sa asigure o colaborare mult mai rapida si eficienta in cadrul companiei. Alte avantaje ale intranetului sunt: programeaza intalniri si ofera acces la calendare de evenimente pentru toti angajatii; ofera posibilitatea dezbaterilor prin intermediul forumurilor electronice; creeaza si ofera drepturi de acces la informatiile din bazele de date; administreaza si atribuie sarcini, elemente sau proiecte de livrare; poate obtine reactii si face sondaje in randul angajatilor; creeaza si administreaza anuare standard pentru toti angajatii, clientii si furnizorii; mentine precisa si actuala situatia fisierelor cu informatii despre clienti; elimina costurile pentru hartie, tiparire si distributie; asadar, unul dintre marile avantaje ale tehnologiei intranet il constituie aparitia aplicatiilor care scad costurile de coordonare. Intranet-ul functioneaza pe baza unui browser web si ofera angajatilor un singur punct de acces la informatie. Aceasta inseamna timp de cautare mult mai redus si actualizare dinamica a informatiei. Arhitectura retelelor intranet.

Intraneturile sunt retele private protejate impotriva accesului din exterior. Elementele componente sunt: firewall este o componenta sau un set de componente care restrictioneaza accesul intre o retea protejata si internet sau intre mai multe retele; host este un calculator atasat unei retele; bastion host este un calculator care trebuie sa fie cat mai bine securizat deoarece este vulnerabil la atacuri (de obicei, pentru ca este expus la internet si este principalul punct de contact pentru utilizatorii retelei interne). Ca imprumutat numele de la castelele fortificate din evul mediu; dual-homed host reprezinta un calculator de uz general care are cel putin doua placi de retea (homes); pachet - unitatea fundamentala de comunicatie in internet; filtrare de pachete - actiunea pe care o intreprinde un echipament de a controla selectiv fluxul de date catre si dinspre o retea. Filtrele de pachete permit sau blocheaza trecerea pachetelor, de obicei impreuna cu rutarea lor de la o retea la alta (de cele mai multe ori din internet spre reteaua interna si invers). Pentru filtrarea pachetelor, va fi stabilit un set de reguli pentru specificarea tipurilor de pachete (cum ar fi cele destinate sau cele care vin de la un anumit ip sau port) pentru permiterea sau blocarea accesului. Filtrarea de pachete poate avea loc in router, in bridge sau intr-un host. Cateodata mai este intalnit si sub numele de screening; dmz - o retea adaugata intre reteaua protejata si reteaua externa, pentru a oferi un nivel suplimentar de securitate (zona de-militarizata); proxy server - un program care comunica cu serverele externe in numele clientilor interni.

Clientii proxy comunica cu serverele proxy, care retransmit cererile aprobate catre servere reale si redirectioneaza raspunsurile inapoi la clienti; figura 14 incearca sa ilustreze cum separa un firewall o retea interna de internet. Se observa existenta serverului la care sunt legate calculatoarele in retea, iar intre internet si retea se afla un firewall care restrictioneaza catre oricare dintre calculatoare. In functie de necesitatile fiecarei organizatii, intranetul poate ingloba diverse servicii, cele mai folosite fiind: (posta electronica) - servicii de mesagerie interna; web - cea mai populara metoda de publicare a informatiilor in forma electronica; ftp (file transfer protocol) - serviciu ce asigura transferul de fisiere de Orice tip binare sau text; irc (internet relay chat) - serviciu ce permite comunicarea sincrona dintre doua sau mai multe persoane; mailing - lists (liste de discutii) - serviciu colaborativ, avand la baza serviciul de posta electronica, permitandu-se comunicarea asincrona dintre doua sau mai multe persoane; newsgroups (grupuri de stiri) - serviciu permite difuzarea stirilor pe teme de interes; gopher — un alt serviciu de publicare a informatiei, similar web-ului; este considerata o tehnologie invechita, fiind deosebit de importanta inainte de aparitia web-ului pentru stocarea si cautarea informatiilor pe internet. Ca fost depasit de catre web care permite o cautare mai eficienta si posibilitatea publicarii unor documente mult mai complexe; dimensiunea intranet-ului variaza de la o organizatie la alta, in functie de numarul de utilizatori, politica de proiectare si implementare peste vechile sisteme.